Biblioteca Națională a României face loc democrației – Vino la inaugurarea agorei comunitare amenajată în incinta Bibliotecii Naționale Citeste mai mult: Biblioteca Națională a României face loc democrației – Vino la inaugurarea agorei comunitare amenajată în incinta Bibliotecii Naționale

Biblioteca Naţională a României și Fundaţia Progress invită cetățeni, reprezentanți ONG și ai mediului de afaceri precum și angajați ai instituțiilor publice să participe în ziua de 2 Noiembrie 2015, ora 18:00, la inaugurarea „Cuibului Democrației” – o agora comunitară, amenajată în incinta Bibliotecii Naționale a României de către voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”. Evenimentul de inaugurare se va bucura de participarea unor personalități ale vieții politice și academice din România.
Cuibul Democratiei – Bucuresti
Cuibul Democratiei – Bucuresti
Denumirea spațiului este inspirată de un proiect de artă creat de Mark Reigelman (”reading nest” / „cuibul de lectură”). Asemeni celorlalte „cuiburi” deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale României, „Cuibul Democrației” din București urmărește crearea și introducerea unui tip de spațiu ce lipsește din societatea românească. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de spații în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca Națională a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România, astfel că din data de 2 Noiembrie 2015, ora 18:00, „Cuibul” va fi deschis celor care au nevoie de un loc neconvențional pentru: întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking și schimb de idei. Spațiul oferă acces gratuit la internet, o colecție de cărți pe tema cetățeniei active și o comunitate de suport pentru dezvoltarea inițiativelor civice.

Inaugurarea Cuibului Democrației va fi marcată prin susținea unei conferințe la parterul Bibliotecii Naționale, Atrium, începând cu ora 18:00, urmată de ceremonia tăierii panglicii, pauză de story-sharing și discuții panel cu reprezentanți ai societății civile pentru a răspunde întrebării: “Cum facilităm cetățenia activă în România?”.

Persoanele interesate să participe la eveniment pot afla mai multe detalii și se pot înscrie pe lista invitaților accesând pagina web www.al-treilea-spatiu.ro/inauguram-cuibul-democratiei-din-bucuresti/, sau pe email la: office@progressfoundation.ro

***

Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca Națională: Biblioteca Naţională a României este instituţia de prim rang a culturii noastre naţionale, administrând patrimoniul cultural naţional de publicaţii (cărţi, periodice), manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi documente electronice. Pentru a-şi indeplini misiunea esenţială de a asigura accesul de calitate la colecţiile sale atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare – în scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achiziţiona, prelucra, prezerva şi valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul naţional.

Pe de altă parte, Biblioteca Naţională a României asigură punerea la dispoziţia comunităţii a întregului patrimoniu naţional scris, diseminează şi produce conţinut informaţional pentru întreaga comunitate şi propune servicii utile acesteia în parteneriat cu reţeaua naţională de biblioteci şi alţi actori importanţi ce activează în cadrul societăţii informaţionale.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Despre Fundatia Progress
Despre Fundația Progress: Înființată în 2002 în Bistrița, Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naționalm ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare soci ală; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că “small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pași mici, salturi uriașe). Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.

Citeste mai mult: Biblioteca Națională a României face loc democrației – Vino la inaugurarea agorei comunitare amenajată în incinta Bibliotecii Naționale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *