Cum se poate obtine o locuinta eficiența din punct de vedere energetic și cu ce ajuta un certificat energetic?

Vreti sa vindeti / sa inchiriati un imobil, vi s-a solicitat un certificat energetic si nu stiti ce este acesta si care este utilitatea lui? Sper ca textul succint de mai jos sa va lamureasca.
certificat energetic
certificat energetic
Din nefericire, in Romania, cladirile construite inainte de 1989 si chiar si cele construite imediat dupa Revolutie prezinta o serie de probleme in ceea ce priveste consumul de energie. Decizia Uniunii Europene de a solicita, in mod obligatoriu, un certificat energetic la orice tranzactie imobiliara, a dezvaluit ca majoritatea cladirilor fac parte din clasele de eficienta energetica C si D, pe o scara care cuprinde 7 clase, de la A la F.

Care sunt elementele care decid eficienta energetica a unei locuinte?

Sunt foarte multe criterii care pot sa conteze si care pot sa decida clasa de eficienta a unei cladiri:

Suprafata. Numarul de incaperi, suprafata fiecarei incaperi si tipul incaperii, toate sunt criterii importante. O bucatarie, spre exemplu, are solicitari mult diferite de un living si poate sa aiba mai multi consumatori care sa contribuie la eficientizare sau din contra, la un grad mic de eficienta.

Anul constructiei. Vechimea unei cladiri isi face simtita prezenta printr-o uzura constanta a materialelor de constructie. Este motivul pentru care anul constructiei are si el un rol important.

Regimul de inaltime. Numarul de etaje poate sa decida si el nivelul de consum al unei cladiri si clasa de performanta Vreti sa vindeti / sa inchiriati un imobil, vi s-a solicitat un certificat energetic si nu stiti ce este acesta si care este utilitatea lui? Sper ca textul succint de mai jos sa va lamureasca.

din care face parte. O cladire cu 20 de etaje va avea intotdeauna mult mai multe provocari pentru a fi eficienta decat una cu doua sau trei etaje.

Structura peretilor exteriori. BCA, zidarie ceramica, panouri tristat, lemn, etc: exista o multime de materiale din care se construiesc locuinte. In ceea ce priveste performanta energetica, fiecare material evidentiaza anumite proprietati, care contribuie mai mult sau mai putin la clasa de performanta.

Gradul de uzura. Tencuiala cazuta, igrasia, condensul si uzura accentuata a peretilor sunt elemente neplacute, care pot creste in mod evident cheltuielile energetice, de la luna la luna.

Pe langa toate aceste elemente, mai conteaza si tipul de corpuri de incalzire, vechimea acestora, tipul lampilor de iluminat si chiar puterea lor.

De ce conteaza un certificat energetic si ce se poate face pentru o eficientizare cat mai buna a consumului de energie?

Un certificat energetic este acel document care ofera informatii legate de clasa de performanta energetica si de consumul de energie. Importanta sa este foarte mare, atat pentru cumparatorul unei locuinte, cat si pentru cel care o comercializeaza.

Multumita acestui document, cumparatorul are garantia ca achizitioneaza un imobil cu un pret corect, iar vanzatorul are posibilitatea de a imbunatati pretul si performanta.

Pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune, pe langa certificatul de eficienta energetica se recomanda si un audit energetic.

Spre deosebire de certificatul energetic, auditul energetic prezinta o serie de particularitati:

Este mult mai complex;

Poate sa fie facut doar de auditori energetici de gradul I;

Ofera solutii la problemele intampinate.

Ce efort financiar presupune un certificat energetic? Dar un audit energetic?

Un certificat energetic se poate obtine cu un efort financiar minim. Pretul acestui act pentru o garsoniera este de doar 130 de lei, iar pentru un apartament mare, de 5 camere, nu depaseste 180 de lei. Locuintele complexe necesita, intr-adevar, o investitie ceva mai mare.

In ceea ce priveste un audit energetic, fiind un proces mai complex, are un cost ceva mai mare, care se stabileste in functie de principalele particularitati ale blocului si chiar in functie de locul in care se afla acesta.

Daca doriti mai multe detalii, va invitam sa studiati site-ul firmei Enermed Impex SRL Bucuresti, https://www.certificat-rapid.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *