Sfaturile Axis Communications pentru sarbatori in siguranta

Ca in fiecare an, perioada sarbatorilor aduce fericire in sufletele oamenilor, alaturi de momente calde petrecute impreuna cu cei dragi. Iar pe masura ce acestea se apropie, asistam la o agitatie in crestere, generata de febra cumparaturilor, dar si de eventualele planificari ale unor scurte concedii.

Sarbatorile de iarna reprezinta in general un bun prilej pentru reintalnirea celor dragi, organizarea de excursii sau pentru orice alte activitati care aduc o mult asteptata si bine meritata deconectare de la cotidian. Totodata, locuitorii din marile orase se folosesc de multe ori de aceasta ocazie pentru a parasi aglomeratia urbana si mediul poluat, optand de obicei pentru deplasari la rude, la munte sau chiar in strainatate. Iar in febra pregatirilor, multi dintre ei omit un detaliu extrem de important: siguranta locuintei. Asa se face ca sarbatorile aduc uneori si momente mai putin placute, caci raufacatorii profita de obicei de aceasta perioada si patrund in locuinte pentru a sustrage bunuri de valoare. Evident, astfel de situatii pot fi evitate atunci cand sunt luate masurile corecte, iar Axis a alcatuit un scurt ghid pentru protejarea proprietatii in perioada sarbatorilor.

Cum se poate reduce probabilitatea

Este cunoscut faptul ca hotii prefera in general tintele cat mai sigure, care prezinta riscuri minime pentru ei si de aceea aleg in general locuinte pentru care au confirmarea ca proprietarii sunt plecati. Evident, asta presupune o etapa de informare in prealabil, bazata pe metode mai mult sau mai putin rudimentare. Cert este insa ca aceasta etapa depinde strict de datele puse la dispozitie de potentiala victima, ceea ce inseamna ca tot victima este cea care poate preveni aceasta documentare, prin cateva masuri simple.

Una dintre cele mai la indemana metode utilizate de hoti pentru a afla daca proprietarii unei locuinte sunt prezenti in locatie intr-o anumita perioada este inspectarea cantitatii de pliante acumulate in fata usii sau in cutia postala. Fenomenul pliantelor a luat amploare de-a lungul ulimilor ani si din pacate nu exista solutii pentru suspendarea acestei actiuni in perioadele cu risc ridicat de patrundere prin efractie. Ceea ce pot face insa proprietarii de locuinte pentru a elimina aceasta problema este sa apeleze la un vecin, care sa colecteze zilnic toata corespondenta primita. In plus, nu este o idee rea ca un vecin de incredere sa primeasca o cheie a usii de la intrare pentru a verifica periodic daca totul este in regula, eventual si pentru a trage draperiile sau pentru a aprinde si a stinge din cand in cand luminile sau televizorul. Ca alternativa, se poate folosi si un programator pentru priza – cu sau fara –acces de la distanta – care sa faca acest lucru in mod automat.

 Impactul Social – Media

De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca societatea a evoluat, mediile de comunicare au suferit modificari, iar raufacatorii si-au rafinat metodele, in consecinta. Tuturor ne place sa publicam fotografii din locurile pe care le vizitam sau cu cei pe care ii vizitam, dar locuintele noastre si bunurile din ele ar fi mai in siguranta daca am face asta dupa ce am reveni din deplasari si nu in timpul lor. Iar pentru momentele cand ne lasam purtati de entuziasm si incalcam totusi aceasta regula, este obligatoriu sa ne asiguram ca ceea ce postam este numai pentru prieteni si nu pentru intreaga lume. De asemenea, nu este o idee inspirata sa divulgati informatii despre locul in care va aflati nici telefonic catre persoane necunoscute, chiar daca acestea sustin ca va contacteaza din partea unor companii.

Ideile prezentate reprezinta cateva masuri simple de preventie, de care orice proprietar de locuinta responsabil ar trebui sa tina cont de fiecare data cand pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp. Problema este ca ele nu pot fi aplicate intotdeauna, fiind dependente de o serie de factori. Sunt, de exemplu, situatii in care nu exista vecini de incredere sau cand acestia decid sa plece de acasa in aceeasi perioada. De asemenea, fiecare utilizator este responsabil de securizarea numai a propriilor conturi pe retelele de socializare. Entuziasmul copiilor este insa uneori greu de stapanit, iar interzicerea etichetarii in fotografii postate de prieteni poate afecta uneori relatiile cu acestia. Nu trebuie neglijat nici faptul ca masurile de precautie in sine nu securizeaza o proprietate, ci doar reduc riscurile la care este supusa aceasta si limiteaza nivelul de vulnerabilitate. De aceea, Axis recomanda si o abordare mai activa, prin supravegherea constanta a locuintei, prin metode moderne si eficiente, chiar si atunci cand va aflati la sute sau mii de kilometri distanta.

Supravegherea folosind camere IP

In mod traditional, camerele video de supraveghere erau considerate echipamente destinate mediului de afaceri, institutiilor si spatiilor publice. Dar odata cu patrunderea societatii in era digitala, intr-o era a informatiei si a dispozitivelor interconectate, o multitudine de solutii concepute initial pentru companii si institutii au inceput sa cunoasca succesul in zona Consumer. Iar camerele Axis reprezinta exemplul perfect de astfel de produse, caci sunt proiectate cu performante si calitati de top, care sa satisfaca cerintele celor mai pretentiosi utilizatori din segmentul Business, dar sunt in acelasi timp usor de instalat si configurat, astfel incat sa poata fi folosite chiar si de utilizatorii fara cunostinte complexe in domeniu.

„Industria echipamentelor de supraveghere video a crescut accelerat pe parcursul ultimilor ani, iar ca o particularitate, am observat o cerere tot mai mare din partea segmentului Consumer, unde camerele de retea Axis se incadreaza perfect. Acestea sunt preferate de tot mai multi utilizatori, atat datorita designului lor modern si calitatii deosebite cat si performantelor excelente, functionalitatii complexe si usurintei in configurare si utilizare. Echipamentele si solutiile noastre le permit proprietarilor de locuinte sa asigure o supraveghere permanenta a acestora, chiar si atunci cand sunt plecati in deplasari sau concedii”, a declarat Bogdan Gavril, Sales engineer pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Axis Communications.

Cu o vasta experienta in domeniul supravegherii video, Axis detine un portofoliu de produse ce contine o gama variata de camere de supraveghere, cu functii si performante diferite, adaptate pentru diverse scenarii de utilizare. Pentru supravegherea la exterior a locuintei, compania recomanda folosirea de camere PTZ, pe cand interiorul poate fi monitorizat cu modele fixe sau modele panoramice pentru zonele spatioase. Camerele trebuie sa fie prevazute cu solutie de iluminare IR pentru vederea pe timp de noapte, si, dupa caz, sa integreze senzori de detectie a miscarii, care sa declanseze alarme video la distanta, cum este cazul seriei M10. Pentru utilizatorii cei mai pretentiosi, compania ofera si modele UHD 4K, precum cele din seria P32.

Mai mult, datorita calitatii superioare a imaginilor inregistrate de camerele Axis, acestea pot fi utilizate ocazional si in alte scopuri, precum inregistrarea unor evenimente sau imortalizarea animalelor de companie in momente amuzante. Imaginile pot fi inregistrate pe un dispozitiv de stocare sau pot fi transmise in timp real la  distanta, prin Internet, fara a implica un server suplimentar in acest proces. In functie de necesitati, Axis ofera camere de supraveghere cu conectare wireles sau prin cablu de retea, cu functie PoE (Power over Ethernet), iar pentru a evita riscul dezactivarii echipamentelor prin intreruperea alimentarii cu energie electrica, este recomandata si instalarea de UPS-uri. Tot pentru situatiile in care apare o intrerupere a alimentarii cu energie sau o camera este scoasa din uz, sistemul de Video Management poate alerta rapid proprietarul sau operatorul.

„Securitatea oamenilor si a bunurilor reprezinta principala noastra preocupare, iar modul de configurare si utilizare intuitiv care caracterizeaza camerele de retea Axis le face potrivite pentru orice mediu de activitate si pentru orice categorie de utilizatori. La ora actuala, oferim modele Full HD si UHD 4K cu design modern si functionalitate diversa, fixe sau PTZ – ideale nu numai pentru securizarea spatiilor comerciale, a spatiilor publice sau a birourilor, ci si pentru supravegherea locuintelor si a perimetrelor din jurul acestora”, a declarat Marius Potorac, Key Account Manager Axis Communications Romania.

 

Despre Axis Communications

Axis este lider mondial in echipamente video de retea, oferind solutii inteligente si sigure, contribuind in mod direct la tranzitia catre solutii digitale de supraveghere. Produsele si solutiile video profesionale AXIS sunt dezvoltate in jurul unei platforme inovatoare si deschise.

Axis are peste 2.700 de angajati in peste 50 de birouri din lume si coopereaza cu peste 90.000 de parteneri din toata lumea. Compania Axis a fost fondata in anul 1984 in Suedia si este listata la bursa NASDAQ OMX Stockholm sub numele AXIS www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *