6 din 10 job-uri pot dispărea până în 2030 din cauza automatizării – cum își pregătește România tinerii?

Programele Future Makers si Social Impact Award își propun educarea tinerilor în spiritul inovației și antreprenoriatului

Bucuresti17.05.2018 –  România este țara europeană unde se va pierde cel mai mare număr de joburi din cauza automatizării – aproximativ 61,93% din totalul locurilor de muncă existente*. În 2018, 71 de milioane de tineri cu vârste de până în 24 de ani nu sunt încadrați în piața muncii, reprezentând un record istoric mondial conform International Labour Organization (ILO). Peste 50% din populația globului are sub 30 de ani, un alt record istoric al raportului între generații dominat de tineri. Cum își pregătește România tinerii pentru economia viitorului? Ce abilități vor fi căutate pe piața muncii, ce profesii vor dispărea odată cu avansul tehnologiei? Cum adresăm provocările și care sunt oportunitățile?

La inițiativa Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF) s-a format în România Global Shapers care alături de Social Innovation Solutions își propune să pregătească tinerii pentru provocările viitorului prin două competiții care stimulează inovația – fie ca motor central pentru viitoare afaceri, fie ca parte a unor soluții sustenabile care să adreseze problemele sociale endemice cu care se confruntă România.

Future Makers este un program educațional de antreprenoriat adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani ce pune la dispoziție premii totale în valoare de 20.000 euro pentru idei care propun soluții concrete de rezolvare la provocările pe care viitorul ni le pregăteşte. În ultimele 2 luni, aproximativ 1000 de tineri au participat la evenimentele şi atelierele de antreprenoriat organizate în peste 15 oraşe din ţară. Tineri din toată țara își pot înscrie ideile în competiție pe www.futuremakers.ro.

“Credem că tinerii sunt o parte esențială în a susține competitivitatea globală a României și inovația, sunt conectați și curajoși. Dintre toate ideile primite vom selecta 50 de proiecte cu care vom lucra pe perioada verii. Tinerii selectați vor avea acces la o rețea de antreprenori din domeniile lor de interes, mentori și resurse din rețeaua internațională. De asemenea, sesiunile de pregătire vor include cursuri de inovație, dezbateri despre noile tehnologii și trenduri,  finanțe și acces la investiții, cursuri juridice sau cursuri de management. La finalul incubatorului, echipele vor avea pitch-uri în faţa juriului format din directori de multinaționale, antreprenori de succes, experți în antreprenoriat de la Oxford și World Economic Forum. Premiile sunt în valoare de 20.000 de euro şi urmăresc să transforme ideile bune de azi în organizaţiile sustenabile de mâine”, explică Oana Țoiu, Curator Global Shapers Bucharest Hub, inițiator de program.

O altă inițiativă care adresează problemele sociale prin idei inovatoare este Social Impact Award, prezent deja în 20 de țări din Europa, Africa și Asia. Programul se adresează tinerilor care vor sa producă o schimbare în societate și îi susține printr-o perioadă de incubare până în toamnă, vizite în afaceri sociale și conectare cu tineri care au devenit deja antreprenori sociali. Premiile constau în prezența la conferințe internaționale în Africa de Sud și Georgia și investiții de 5.000 de euro ca să își dezvolte ideea. Câștigătorii vor fi desemnați în urma unui proces de jurizare în octombrie 2018. Competiția este deschisă până pe 27 mai pe www.socialimpactaward.ro.

Conform unui studiu publicat de Forumul Economic Global care a avut loc la Davos la începutul acestui an la care au participat peste 30 de mii de tineri din 186 de țări antreprenoriatul și dezvoltarea unui climat propice start-up-urilor este factorul în care ei cred că îi poate ajuta să se dezvolte pentru provocările economice viitoare.

“Tinerii devin un partener vital în identificarea oportunităților și formarea societății. Mai degrabă decât să fie priviți ca pe o problemă, generațiile tinere arată lumii cum ei pot fi parte din soluție. Ei sunt un interlocutor crucial pentru a întelege noua dinamică globală, mai ales în lumina celei de-a patra revoluții industriale. Tinerii din România sunt și ei parte din această energie, forță inovatoare și conectivitate de care lumea are nevoie. De aceea, suntem extrem de bucuroși să identificăm și să susținem inovația prin comunitatea Global Shapers și să punem la dispoziție oportunități de conectare la nivel global”, declară Wadia Ait Hamza, Coordonator Global la Forumul Economic Mondial al comunității Global Shapers.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *