Marcile postale Minerale din România- exponate unicat din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie

Romfilatelia revine cu o tematică spectaculoasă şi apreciată de colecționari, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Minerale din România, punând în valoare, încă o dată, exponate unicat din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.
www.romfilatelia.ro
www.romfilatelia.ro

Emisiunea de mărci poștale Minerale din România va fi disponibilă începând de vineri, 29 iunie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Cele patru timbre ale emisiunii de mărci poștale ilustrează minerale din colecția acestui muzeu, astfel:

Eșantionul cu mineralele pirită şi cuarț, de proveniență zona Ţibleş, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprodus eșantionul cu mineralele galenă şi semseyit , extras din mina Herja.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei redă un eșantion din mina Cavnic, cu mineralele ghips şi calcit .

Xby Counterflix

Provenit din mina Herja, eșantionul cu mineralele cuarţ şi calcit este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei.

Aurul se găsește în natură fie ca element nativ, precum eșantionul ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii (aur, sfalerit, cuarț, proveniență Mina Cavnic), fie în componența altor minerale (în special sulfuri și sulfosăruri).

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, considerat de specialiști ca fiind cel mai mare muzeu mineralogic regional din Europa, deține o colecție de peste 20.000 de piese din care aproximativ 17.000 sunt eșantioane minerale. Dintre acestea, în expoziția permanentă pot fi vizionate peste 1.000 de eșantioane minerale, minereuri, roci și fosile recoltate exclusiv din aflorimente și subteranele exploatărilor miniere ce au funcționat în zona Baia Mare și arealele adiacente din Maramureș și nord-vestul României, multe dintre ele fiind unicate sau rarități mondiale.

Emisiunea de mărci poștale este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată) precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate, de la 001 la 245.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *