Compania Winnow, pionier în domeniul inteligenței artificiale, atrage o finanțare totală de 20 de milioane de dolari în sprijinul luptei globale împotriva risipei alimentare

Winnow, dezvoltator de soluții de inteligență artificială cu birouri în Cluj-Napoca și alte cinci orașe din lume, obține o investiție de 12 milioane de dolari, cea mai mare din istoricul companiei, în cadrul unei runde de finanțare din seria B coordonată de Ingka Group și Mustard Seed. Recent, Winnow a beneficiat de un împrumut de 8 milioane de dolari acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI). Investiția totală de 20 de milioane de dolari atrasă în ultima lună va permite extinderea operațiunilor companiei în industria ospitalității la nivel global.

 Winnow, dezvoltatorul soluției Winnow Vision care ajută bucătarii să reducă la jumătate cantitatea de deșeuri alimentare, anunță finalizarea rundei de finanțare din seria B în valoare de 12 milioane de dolari. Aceasta vine după un împrumut de 8 milioane de dolari acordat recent de Banca Europeană de Investiții (BEI) prin Planul Juncker și care vizează creșterea investițiilor pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltare, în cadrul biroului din Cluj-Napoca.

În România, Winnow este prezent din 2018 cu un birou în Cluj-Napoca și a înregistrat o creștere semnificativă de-a lungul anilor. Activitatea diviziei se concentrează pe tehnologie și dezvoltare operațională.

Runda de finanțare din seria B a inclus o importantă investiție de la Ingka Group, partener strategic al sistemului de franciză IKEA, Mustard Seed, Circularity Capital, D: Ax și The Ingenious Group. „Suntem foarte încântați că putem să avansăm în lupta globală împotriva risipei alimentare și suntem recunoscători pentru sprijinul permanent al investitorilor noștri. Anul acesta am lansat Winnow Vision, un produs inovator bazat pe inteligență artificială care ajută bucătarii din întreaga lume să economisească 33 de milioane de dolari anual prin gestionarea cantității de deșeuri alimentare. Ne-am stabilit ținta de 1 miliard de dolari economisiți pentru clienții noștri din deșeurile alimentare până în 2025, iar această investiție va accelera dezvoltarea tehnologiei și a operațiunilor noastre pentru a putea atinge acest obiectiv”, a declarat Marc Zornes, co-fondator și CEO al Winnow.

Lansat într-un singur restaurant pentru personal în 2013, Winnow a fost adoptat de peste 1.000 de bucătării la nivel global și operează acum în 40 de țări, cu sedii în Londra, Dubai, Singapore, Shanghai, Cluj-Napoca și Iowa City. În 2019, Winnow s-a clasat pe locul 78 în topul companiilor cu cea mai rapidă creștere din Europa realizat de Financial Times.

Cel mai recent produs bazat pe inteligență artificială al companiei, Winnow Vision include cea mai avansată tehnologie pentru combaterea risipei alimentare disponibilă pe piață și a fost dezvoltat pentru a automatiza monitorizarea deșeurilor, ceea ce le permite bucătarilor să gestioneze bucătăriile într-un mod mai rentabil și mai sustenabil. După ce clienți din întreaga lume au adoptat Winnow Vision, de la magazinele IKEA până la Armani Hotel în Dubai, cererea companiilor pentru reducerea risipei alimentare în 2019 este în continuă creștere. Bucătăriile care utilizează Winnow obțin o reducere de 40-70% a cantității de deșeuri alimentare în 6-12 luni și generează economii cu costul alimentelor între 2 și 8%, ceea ce îmbunătățește marjele de profit și are un impact pozitiv prin prevenirea risipei alimentare.

Winnow Vision fotografiază deșeurile alimentare în momentul în care sunt aruncate la gunoi și folosește imaginile pentru a învăța să recunoască ce a fost eliminat. Sistemele Winnow au atins și depășit deja nivelul de acuratețe umană în identificarea alimentelor irosite. Pentru clienți, acest lucru înseamnă că, în timp, aceste sisteme le vor permite să înregistreze automat alimentele irosite în bucătăriile lor, fără intervenția personalului. Alimentele vor fi aruncate la gunoi, iar datele vor fi colectate în mod automat.

Declarații din partea investitorilor

Henry Wigan, Director al Mustard Seed și coordonatorul rundei de finanțare, a declarat: „Este un privilegiu să coordonăm o nouă rundă Winnow. Încă de la început, ne-am implicat puternic în misiunea Winnow, care este profund conectată la viziunea Mustard Seed Lock-Step conform căreia rezolvarea marilor probleme sociale și de mediu generează succes comercial pe termen lung. Așteptăm cu nerăbdare să fim martorii creșterii Winnow.”

Krister Mattsson, Managing Director al Ingka Investments, a adăugat: „Winnow este un partener puternic pentru obiectivul nostru de a reduce risipa alimentară cu 50% în magazinele IKEA până în 2020. Această investiție sprijină creșterea și creează noi oportunități pentru accelerarea impactului pozitiv al prevenirii risipei alimentare. Suntem concentrați pe creșterea utilizării instrumentelor digitale și de analiză a datelor pentru a crea magazinul IKEA al viitorului și pentru a respecta promisiunea IKEA în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă.”

Despre Winnow

Winnow este compania de tehnologie din spatele Winnow Vision, dezvoltator al unor instrumente bazate pe inteligența artificială care ajută bucătarii să își gestioneze într-un mod mai rentabil și mai sustenabil bucătăriile prin reducerea la jumătate a cantității de deșeuri alimentare. Winnow consideră că alimentele sunt mult prea valoroase pentru a fi irosite și că tehnologia poate transforma modul în care acestea sunt utilizate. Din acest motiv, misiunea Winnow este de a ajuta industria ospitalității să combată risipa alimentară care poate fi evitată prin digitalizarea bucătăriei, ajutând bucătarii să își desfășoare activitatea într-un mod mai eficient.

Despre Ingka Group

Ingka Group este unul dintre cele 12 grupuri de companii care operează IKEA în baza contractelor de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group operează în trei zone de activitate: IKEA Retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Ingka Group este partener strategic al sistemului de franciză IKEA, operând 374 de magazine IKEA în 30 de țări. Aceste magazine IKEA au înregistrat 839 de milioane de vizite în exercițiul financiar 2019 și 2,6 miliarde de vizite pe IKEA.com. Ingka Group activează conform viziunii IKEA de a crea o viață mai bună pentru oameni oferind o gamă variată de produse pentru casă bine concepute, funcționale, la prețuri atât de mici încât să poată fi accesibile cât mai multor persoane.

Despre Mustard Seed Impact

Mustard Seed vizează dezvoltarea unor afaceri de talie mondială care generează rezultate pozitive și durabile. Conectăm o rețea dinamică și influentă de membri globali cu talente antreprenoriale excepționale din întreaga lume. Credem că rezolvarea marilor probleme sociale și de mediu generează succes comercial pe termen lung.

Despre Circularity Capital

Circularity Capital este o firmă specializată în capital privat înființată pentru a livra valoare investitorilor din oportunitățile create de economia circulară, cu accent pe combinarea expertizei în economia circulară cu experiența instituțională în domeniul capitalului privat.

Despre Ingenious

Ingenious este specializată în media, infrastructură, imobiliare și educație. Compania finanțează și gestionează oportunități de investiții combinând experiența, cunoștințele specifice sectorului și o rețea extinsă de relații comerciale.

Despre D-Ax (Axel Johnson)

D-Ax este o divizie a Axel Johnson pentru investiții în companii mici, cu creștere rapidă și potențial semnificativ. Axel Johnson, una dintre cele mai vechi și mai mari companii de comerț și servicii cu operațiuni în regiunea de nord, se poziționează ca proprietar pe termen lung. Obiectivul companiei este acela de a deține și de a dezvolta parteneriate cu organizații care vizează, în primul rând, construirea unor afaceri de succes pe termen lung.

Despre Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. BEI este instituția UE care contractează împrumuturi pe termen lung și singura bancă deținută de și care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Banca acordă finanțări pe termen lung pentru investiții solide care contribuie la obiectivele de politică ale UE și colaborează cu alte instituții UE pentru implementarea politicii UE. Fiind cel mai mare debitor multilateral din lume și creditor în termeni de volum, BEI acordă finanțare și expertiză proiectelor de investiții solide și durabile care contribuie la continuarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, dar Banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE.

Despre Planul de Investiții pentru Europa

Planul de Investiții pentru Europa, cunoscut sub denumirea de Planul Juncker, este una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene. Acesta vizează consolidarea investițiilor pentru crearea de locuri de muncă și creștere prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, eliminând obstacolele din calea investițiilor și asigurând vizibilitate și asistență tehnică proiectelor de investiții.

Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI) este principalul pilon al Planului Juncker și oferă protecția creditării, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care vin adesea cu riscuri mai mari. Proiectele și acordurile aprobate spre finanțare în cadrul EFSI sunt preconizate să mobilizeze în jur de 433,2 miliarde de euro în investiții, inclusiv 3 miliarde de euro în România și să susțină aproximativ 972.000 IMM-uri în cele 28 de țări europene.

Mai multe informații despre rezultatele Planului de Investiții pentru Europa sunt disponibile aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *