Toate motivele pentru a bea vin rosu !

Crama Girboiu este un producator de vinuri romanesti si ofera o gama vasta de produse, de la care clientii se pot aproviziona. In portofoliul lor de clienti se numara atat consumatorii ocazionali, cat si restaurante, baruri sau alte domenii similare ce prefera ca vinul Girboiu sa fie partenerul lor de incredere. Fie ca vorbim despre vin rosu sau alb, Girboiu are calitati pe care putini le mai respecta, iar autenticitate prin care se prepara vinul se resimte in aromele fiecarei sticle de vin Girboiu.

De ce este vinul rosu bun?

Vinurile rosii sunt consumate cel mai adesea cu o masa consistenta, desi unele se imperecheaza excelent cu ciocolata. Ca regula generala, ganditi-va la vinurile rosii care pot fi servite la carne rosie si sosuri rosii. Exista multe amestecuri de vinuri rosii acolo, dar, in calitate de ghid pentru incepatori, ne concentram doar pe cele mai accesibile soiuri. Vinurile rosii dulci au devenit mai populare in ultimii ani pentru beneficiile pentru sanatate. Mai multe sunt acum disponibile pe piata si sunt obtinute de obicei dintr-o combinatie de struguri, cu o versiune a strugurilor Muscat care le confera dulceata.

Lambrusco a fost vinul rosu dulce de pe piata ani de zile. Este frizant si adesea se serveste cel mai bine racit. Cea mai dulce versiune este etichetata dolce (dulce in italiana). Vinurile Lambrusco variaza in culori de la rubin pal pana la violet inchis, cu arome de afine, sos de cirese, violet si coacaz rosu. Majoritatea vinurilor Lambrusco au un continut usor de alcool.

Porto sunt vinuri imbogatite, ceea ce inseamna ca a fost adaugat un alt alcool, de obicei Brandy. In general, ei ies din Portugalia. Asteptati-va arome de mur, sos de zmeura, lemn dulce, cacao, boabe de ienupar si anason cu note minerale. Vinurile au gust dulce, dar au tanin suficient pentru a echilibra aceasta dulceata. Continutul de alcool este substantial mai mare in porturi. Sunt excelente cu ciocolata si branza. Pot fi savurate ca aperitiv cu un sortiment de branzeturi sau ca bautura dupa cina, atunci cand sunt asociate cu un desert de ciocolata.

Usoare si racoritoare, acestea sunt „rosii de intrare” – perfecte pentru consumatorii de vin alb care doresc sa treaca la folosirea vinurilor rosii. Vinurile rosii cu corp usor pot fi baute individual, dar se pot consuma foarte bine alaturi de mancare, datorita taninurilor lor inferioare.

Acest vin rosu deschis, sec, are aciditate ridicata si arome puternice. Strugurele este cultivat peste tot si se caracterizeaza putin diferit in functie de locul in care a provenit. Cu toate acestea, un profil tipic de aroma este rosu-fruct, cu note de pamant si herby. Ganditi-va la un astfelde  vin consumat cu somon, ratatouille, caserole si tocana de vita. Este un vin rosu usor de baut, asa ca aceasta bautura este considerata adecvata.

Vinurile rosii Beaujolais sunt facute cu struguri Gamay si impartasesc numele cu regiunea Frantei din care provin. Aceste vinuri tinere (imbuteliate recent) sunt elemente de baza la sarbatori, deoarece aromele lor de boabe rosii si aciditatea ridicata se combina perfect cu curcan, sos, dovlecei, sos de afine, etc.

Nu prea usoare, nici prea indraznete, sunt perfecte. Vinurile rosii, cu corp mediu, prezinta un pic mai multe taninuri decat vinurile mai usoare, dar totusi nu te ametesc cu o structura complexa sau o aroma intensa.

Merlot are gust de cirese si ciocolata. Are taninuri moi, deci nu-ti lasa gura uscata. La fel ca Pinot Noir, Merlot este un rosu versatil usor de baut, care se potriveste cu aproape orice mancare, chiar si cu o pizza, spaghete sau cheeseburger!

Vinurile rosii pline de corp au cel mai ridicat grad de tanin (si deseori cel mai mare continut de alcool), creand o senzatie de greutate si uscaciune pe paleta. Vinurile de acest gen sunt cele mai potrivite pentru asocierea cu alimente bogate si substantiale, deoarece sunt suficient de indraznete pentru a se mentine, lasand in acelasi timp aromele sa straluceasca.

Cabernet este regele vinului rosu. Profilul gustului tipic al Cabernet-Sauvignon este aciditate ridicata, tanin ridicat si corp mediu pana la plin, cu note de cires negru, piper verde si condiment de vanilie ce provin de la imbatranirea stejarului. Este cultivat si savurat in toata lumea si este vinul de prima alegere care insoteste o cina cu friptura. Corpul mare, aromele indraznete si finisajul lung se pot potrivi cu carnea si marinada ca nimeni altul. Chiar daca stii foarte putin despre vinurile rosii, poti invata destul de mult, pur si simplu aruncand o privire atenta la sticla. Daca vizitezi o podgorie anume si incerci ofertele sale, stii de unde au venit strugurii. Dar daca cumperi vin la magazin sau la un restaurant si doresti sa faci o alegere inteleapta, stiind sursa vinului este un loc bun pentru a incepe.

Crama Girboiu este locul ideal de unde clientii pot cumpara cel mai bun vin rosu la un super pret !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *