Cele 6 tendinte tehnologice cu impact major asupra sectorului securitatii in 2022

Este foarte clar, conceptul de „incredere” a aparut in majoritatea canalelor de social media in 2021. Contextul s-a schimbat usor de-a lungul anilor, uneori concentrat pe incredere in utilizarea datelor, increderea ca sistemele sunt sigure sau nevoia fundamentala de a crede ca organizatiile fac ceea ce trebuie. Dar este clar ca potrivirea ritmului continuu al inovatiei tehnologice printr-o evolutie egala in construirea increderii in utilizarea tehnologiei este vitala. Nu credem ca 2022 va fi diferit.

Acum, mai mult ca niciodata, exista o dorinta sanatoasa – din partea indivizilor, organizatiilor si legiuitorilor – de a se asigura ca noile tehnologii sunt dezvoltate, fabricate, utilizate si securizate in moduri in care putem avea incredere ca sunt pozitive. Pentru Axis, desigur, asta inseamna sa lucram mereu pentru viziunea noastra despre o lume mai inteligenta si mai sigura.

Pe masura ce suntem foarte aproape sa trecem in 2022, este interesant sa vedem cate dintre tendintele tehnologice pe care le vedem pentru un an pot fi legate de nevoia de a construi un ecosistem tehnologic de incredere.

Conectare universala prin medii hibride

Pentru utilizatorul final al tehnologiei – de la un consumator care foloseste telefonul mobil pana la personalul de securitate care gestioneaza supravegherea video – arhitectura tehnologica utilizata pentru a furniza servicii a devenit invizibila. Nu conteaza daca procesarea are loc pe un dispozitiv, pe un server local sau intr-un centru de date la distanta: totul este pur si simplu „conectat”.

Acest lucru nu s-a schimbat, dar este foarte evident ca problema arhitecturii este unica pentru fiecare client si trebuie sa tina seama atat de resursele si politicile interne, cat si de factorii externi, cum ar fi reglementarile locale si internationale.

In calitate de furnizor de solutii de securitate, nu depinde de noi sa definim pentru clienti mediile si arhitectura pe care ar trebui sa le foloseasca, ci mai degraba sa le dotam cu instrumentele si flexibilitatea pentru a decide care este cea mai buna solutie pentru situatia lor particulara.

Avand in vedere ca atributul „conectat” a devenit implicit, credem ca majoritatea solutiilor de supraveghere vor fi in cele din urma hibride – intr-adevar, multe sunt deja – ceea ce in sine are implicatii.

Securitatea cibernetica nascuta dintr-un scepticism sanatos

Nu ne gandim intotdeauna la scepticism ca la o trasatura pozitiva, dar in legatura cu securitatea cibernetica poate fi una prudenta. Miliardele de conexiuni care exista acum intre dispozitive, retele si centre de date au facut sa fie aproape complet depasit conceptul de securizare a unui perimetru in jurul oricarei organizatii. Zidurile care ar fi putut exista anterior au devenit permeabile si, prin urmare, a aparut o noua abordare a securitatii: retelele de incredere zero – zero trust networks.

Cand retelele de incredere zero inseamna ca profilul de securitate pentru fiecare dispozitiv si aplicatie care se conecteaza la o retea este evaluat independent de fiecare data cand se conecteaza, are implicatii semnificative pentru sectorul supravegherii video. Firmware-ul semnat, actualizarile regulate ale software-ului, pornirea securizata, datele/inregistrarile video criptate si identitatea securizata vor deveni factori de igiena in solutiile pentru clienti, trecand de la „nice to have” la „must have”.

 

Autentificati totul

In timp ce adoptarea unei abordari de incredere zero a securitatii cibernetice se concentreaza pe autentificarea credentialelor dispozitivelor si aplicatiilor conectate, capacitatea de a stabili autenticitatea supravegherii video in sine este fundamentala pentru a avea incredere in valoarea acesteia.

Modificarea videoclipurilor dupa inregistrare, impreuna cu sofisticarea crescuta in crearea de imagini manipulate, duce la situatii mai frecvente in care autenticitatea filmarilor de supraveghere video este pusa la indoiala.

Prin urmare, va fi imperativ ca supravegherea video sa poata fi stabilita, fara indoiala, ca autentica. Abordarea noastra este sa adaugam o semnatura digitala fluxului video in punctul de inregistrare – un hash in fiecare cadru video – oferind dovada ca videoclipul a fost produs in interiorul unei anumite camere si ca nu a fost modificat de atunci.

Dar aceasta este o problema pentru industria de securitate in ansamblu. Prin urmare, este imperativ ca industria sa se alinieze initiativelor de standardizare a abordarilor pentru a asigura autenticitatea inregistrarilor video captate de camerele de supraveghere video, in mod ideal bazate pe software si initiative open source.

AI devine stabilita si acceptata (cu controale adecvate)

Pare imposibil sa scrii o postare despre tendintele tehnologice fara a mentiona inteligenta artificiala (AI). Multi ar sustine, de asemenea, ca AI nu mai este o tendinta si ca „geniul” AI este cu adevarat iesit din sticla. Intr-adevar, cu totii folosim si suntem expusi la AI valoroase si la servicii bazate pe invatarea profunda (deep learning) in fiecare zi.

Parerea noastra ramane ca tehnologia in sine nu ar trebui reglementata, dar ca situatiile de utilizare ale noii tehnologii ar trebui sa fie. Legislatia si reglementarile referitoare la dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor si aplicatiilor bazate pe AI ar trebui dezvoltate la nivel local, regional si international. Si este de la sine inteles ca ar trebui sa fie respectate de fiecare organizatie care utilizeaza AI.

Desi suntem inca optimisti in ceea ce priveste potentialul AI si al invatarii profunde in supravegherea video, ne asteptam sa vedem un accent si mai mare pe initiativele pentru a ne asigura ca AI este implementata in mod etic si fara partinire.

Acesta este un lucru pozitiv si va fi si mai important pe masura ce AI devine incorporat in fiecare aspect al supravegherii video. O mai buna integrare a AI in cele mai fundamentale niveluri de tehnologie – system-on-chip (SoC) – va duce la utilizarea AI pentru a imbunatati si optimiza toate aspectele performantei supravegherii video, de la configurarea camerei la calitatea imaginii si la analiza.

COVID-19 in rol de catalizator

Impactul pe termen lung al pandemiei de COVID-19 se manifesta in mai multe moduri. Pandemia a fost un catalizator in tehnologiile low/no touch, multe dintre acestea fiind acum incorporate permanent, la fel ca si utilizarea video-ului inteligent pentru a se asigura ca sunt respectate liniile directoare privind distantarea sociala si sanatatea publica.

In ceea ce priveste sectorul tehnologic, pandemia a dus, de asemenea, la probleme ale lantului de aprovizionare, care au determinat multe organizatii sa ia in considerare modul in care creeaza si isi inglobeaza componente cheie in produsele lor.

Natura „conectata” a tuturor a insemnat ca deficitul global de semiconductori a fost o problema semnificativa in multe sectoare, de la tehnologia de consum pana la productia de automobile. Acest lucru, la randul sau, a facut ca mai multe organizatii – printre ele Tesla, Apple si Volkswagen – sa isi declare public dorinta de a-si proiecta proprii semiconductori sau sisteme pe cip (SoC) (desi ar trebui subliniat faptul ca proiectarea unui SoC si fabricarea sunt activitati distincte).

Desi acest lucru ar putea reprezenta o tendinta in unele sectoare, este, desigur, ceva pe care Axis il face de ani de zile cu ARTPEC si, cu siguranta, proiectarea SoC-urilor optimizate pentru aplicatii specifice este ceva ce anticipam ca o vor face mai multe organizatii in sectorul de securitate si nu numai.

5G isi gaseste locul in peisaj

Unii ar putea crede ca suntem un pic in urma in evidentierea 5G ca o „tendinta” in sectorul de supraveghere, avand in vedere ca tehnologia este pe ordinea de zi de cativa ani. Dar vedem o diferenta fundamentala intre „hype” si o „tendinta”. Pentru noi, o noua tehnologie devine o tendinta abia atunci cand incepem sa vedem ca apar cazuri de utilizare valoroase in sectorul de securitate si supraveghere. Desi inca credem ca suntem la debutul tehnologiei, acest lucru incepe sa se intample cu 5G.

In timp ce o mare parte din hype-ul din jurul 5G s-a concentrat pe imbunatatirea performantei retelei pentru aplicatiile de consum, unul dintre domeniile mai interesante este modul in care retelele private 5G apar ca un caz de utilizare mai convingator pentru tehnologie.

Consideram ca retelele private 5G prezinta un potential real pentru solutii de supraveghere video pe locatii mari sau multiple ale clientilor si ar putea aduce beneficii speciale din perspectiva securitatii cibernetice. Cu siguranta, daca clientii creeaza retele private 5G, atunci supravegherea video va trebui sa se integreze perfect. Va recomandam sa urmariti aceasta zona.

Toate tendintele sunt privite prin prisma sustenabilitatii

Sustenabilitatea nu mai poate fi considerata o tendinta. Trebuie sa fie incorporata in tot ceea ce facem: modul in care proiectam si fabricam produsele, modul in care ne conducem afacerea, performanta furnizorilor nostri – toate aliniate la reducerea impactului nostru asupra mediului si operand intr-un mod etic si de incredere. Ori de cate ori o tendinta tehnologica pare sa prezinte o oportunitate, trebuie examinata si prin prisma lentilei daca poate fi dezvoltata si adusa pe piata intr-un mod sustenabil.

De la eficienta energetica si materialele utilizate (si reutilizate) intr-o camera, pana la unde si cum este fabricata si livrata, pana la implicatiile etice ale noilor tehnologii si practici de afaceri, interogarea tendintelor in raport cu criteriile de sustenabilitate este esentiala pentru identificarea lor in primul rand.

2022 va fi, fara indoiala, un alt an fascinant. Unul nu lipsit de provocari, dar care va aduce si oportunitati semnificative. Ca intotdeauna, asteptam noul an cu optimism!

Am rezumat toate ideile principale intr-un infografic atractiv.

https://www.axis.com/files/image_gallery/vectorized_illustrations/Tech_Trends_2022_Infographic__en.pdf

Autor: Johan Paulsson – https://www.axis.com/sites/axis/files/202105/johan_paulsson_2103_1600x1600.jpg

Johan Paulsson este o prezenta veche si constanta pe scena tehnologica suedeza, fiind COO si sef de cercetare si dezvoltare la Ericsson Mobile si COO la Anoto. S-a alaturat echipei Axis in 2008 si, in calitate de CTO, are responsabilitatea generala nu doar pentru gama actuala de produse a companiei, ci si de a se gandi la ceea ce ar putea rezerva viitorul. Johan a inceput cu un master in inginerie electrica de la Universitatea din Lund din Suedia – si, evident, iubeste orasul atat de mult incat nu l-a parasit niciodata. El este, de asemenea, membru al consiliului de administratie al poLight, o companie norvegiana care incearca sa reproduca lentila ochiului uman.

 

 

Despre Axis Communications

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente si mai sigure, prin crearea de solutii inovative, care ajuta la imbunatatirea securitatii si ofera noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de retea, Axis ofera produse si servicii de supraveghere si analiza video, control acces si sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajati in peste 50 de tari si colaboreaza cu parteneri din intreaga lume pentru a oferi solutii. Fondata in 1984, Axis este o companie cu sediul in Suedia, listata la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informatii despre Axis, vizitati site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *