Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România s-a încheiat cu succes Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!”, inițiat de Asociația Zi de Bine, a readus speranța în viața bolnavilor de Alzheimer

București, 31 mai 2022: Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!”, demarat de Asociația Zi de Bine în colaborare cu DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, s-a încheiat cu succes. Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România a fost organizată la Cluj iar pacienții au participat la ateliere creative, au făcut ședințe de kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și multe alte activități interactive gândite de specialiști, pentru nevoile lor. Tabăra a avut în total 20 de beneficiari direcți, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Tabăra s-a desfășurat în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea, județul Cluj și a cuprins o serie de activități specifice:

  • Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații,  idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive)
  • Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi
  • Terapie prin muzică
  • Terapie prin dans
  • Activități recreative și de socializare

Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!” a fost ca o gură de oxigen pentru bolnavii de Alzheimer dar și pentru familiile lor. În cadrul taberei pacienții au avut ocazia, după o lungă perioadă, să râdă cu poftă, să cânte, să danseze și să picteze. Cât despre aparținători, sfaturile primite de la specialiști, psihiatri, avocați, i-au ajutat să înțeleagă mai bine ce urmează și, mai ales, cum să-și adapteze atitudinea față de pacient așa încât să le fie mai ușor, amândurora“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect a fost de 30.000 euro și a fost oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Asociatia Zi de Bine_#Tine(ma) MINTE!

Proiectul ȚINE(mă)MINTE a inclus și amenajarea unei camere senzoriale  precum și grupuri de suport pentru aparținători, atât la București cât și la Cluj.

 La Centrul Comunitar Județean Cluj a fost amenajată o cameră senzorială unde vor avea loc activități specifice, care vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv). Acestă cameră va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor și va încuraja relaxarea lor. În plus, va oferi pacienților stimuli senzoriali vitali care vor contribui la reglarea disfuncțiilor la nivelul sensibilității tactile, îmbunătățirea echilibrului, creșterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acțiunilor proprii.

La Centrul Comunitar Zi de Bine din București a fost creat și un grup de sprijin pentru aparținători, unde se vor organiza lunar întâlniri, la care vor participa atât pacienți cât și aparținătorii, familia și diverși specialiști. Participanții vor primi informații despre boală și noțiuni psiho-sociale din partea specialiștilor, dar și sprijin psihologic.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

***

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *