CONSILIUL CONCURENTEI INVESTIGHEAZA AJUTORUL DE STAT ACORDAT S.C. GRANTMETAL S.A.

CONSILIUL CONCURENTEI INVESTIGHEAZA AJUTORUL DE STAT ACORDAT S.C. GRANTMETAL S.A.

Consiliul Concurentei a declansat procedura de investigatie privind ajutorul de stat acordat S.C. GRANTMETAL S.A. Obiectivul investigatiei il reprezinta verificarea compatibilitatii ajutorului de stat acordat acestei companii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu regulile in domeniu.

Consiliul Concurentei a decis sa deschida procedura de investigatie in urma notificarii primite de la AVAS, intrucat are dubii daca activitatile desfasurate de GRANTMETAL sunt eligibile pentru ajutor de stat pentru salvare si restructurare. Unele dintre produsele realizate de GRANTMETAL sunt considerate produse siderurgice, iar ajutorul de stat pentru salvare si restructurare acordat pentru sectorul siderurgic este interzis.
A.V.A.S. a scos la vanzare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la S.C. GRANTMETAL S.A. Bucuresti, reprezentand cca 70% din capitalul social. Anuntul pentru vanzarea pachetului de actiuni detinute de A.V.A.S. la S.C. GRANTMETAL S.A. Bucuresti a fost publicat in data de 08.10.2004 in presa interna, pe Internet, precum si prin afisare la sediul societatii si la sediul A.V.A.S. Dosarul de prezentare a continut informatii privind datoriile S.C. GRANTMETAL S.A. ce urmau sa fie sterse sau esalonate. Facilitatile nu au fost acordate la momentul privatizarii, iar acordarea acestora este conditionata de autorizarea de catre Consiliul Concurentei.

Sprijinul financiar acordat S.C. GRANTMETAL S.A. de catre A.V.A.S. este in valoare totala estimata de 113.613 mil. Lei (11,3 mil. RON), reprezentand:
– scutirea partiala la plata a datoriilor restante la 31.12.2003, catre bugetul statului, bugetul local si creante proprii AVAS;
– eşalonări la plata ale obligaţiilor bugetare restante la 31.12.2003, precum si a tuturor obligatiilor bugetare cu scadente incepand cu 01.01.2004 si neachitate la data emiterii ordinului comun;
– anularea dobanzilor si penalitatilor de orice fel aferente obligatiilor bugetare restante.

Despre Consiliul Concurentei
S.C. GRANTMETAL S.A. este o companie care isi desfasoara activitatea in sectorul metalurgic, aceasta fiind concentrata in anul 2004 pe productia de tevi trase la rece, fara sudura. S.C. GRANTMETAL S.A. a lucrat in ultimii 3 ani numai pentru piata interna. Beneficiarii produselor S.C. GRANTMETAL S.A. sunt din diverse ramuri industriale, ca de exemplu: industria aparatelor electrocasnice, industria miniera, industria chimica si petrochimica, industria auto si industria constructiilor de masini.
Consiliul Concurentei

Birouul de Presa
Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, sector 1 Bucureşti
Tel: 223.49.12, Fax: 318.26.08;

presa@consiliulconcurentei.ro