Inmormantarea fostului Provincial iezuit, Pr. Puni Emil (Deva, 08 Martie).

Inmormantarea fostului Provincial iezuit, Pr. Puni Emil (Deva, 08 Martie).

În ziua de 6 martie 2008, a trecut la cele veşnice, la venerabila varsta de 92 de ani, , Mons. Emil Puni, iezuit, Vicar General Emerit al Episcopiei Greco-catolice de Lugoj”.. Slujba de înmormântare a avut la Biserica “Imaculata” din Deva, în ziua de 8 martie 2008.
O mare multime de credinciosi a asistat la eveniment.

Sf. Liturghie arhiereasca a fost celebrata in Biserica ctitirita de Pr. Puni de catre PS Alexandru Mesian, Episcopul Lugojui, alaturi de PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea; PS Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; IPS György Jakubinyi – Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia; Böcskei László, Vicar General al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara. La ceremonia funerara au fost prezenti printre altii, Pr. Olivo Bossa, Superiorul Iezuitilor din Romania, Pr. Micu Ceciliu- Protopopul Devei; Pr. Silviu Bindea- Protopopul Orastiei; Pr. Adrian Nagy – Protopopul Vaii Jiului, Pr. Florin Vasiloni – Protopop de Sarmisegetusa, Pr. Pavel Dragota , Protopop de Haţeg), alaturi de un sobor format din zeci de preoti de ambele rituri.

Oficialitati locale si judetene, in frunte cu Mircia Muntean, Primarul Devei au fost prezenti la despartirea de pr. Emil. De asemenea, reprezentanti ai cultelor care isi desfasoara lucrarea in municipiul Deva si judetul Hunedoara au fost prezenti.

Născut în anul 1916, intră în Societatea lui Isus în 1936, fiind sfinţit preot în 1943, la capătul formării sale efectuate în Olanda. Întors în ţară, va cunoaşte din plin prigoana comunistă în calitate de greco-catolic şi preot călugăr, intrând în repetate rânduri în închisoare şi efectuând o perioadă îndelungată de muncă silnică la Canal. Din 1958 este desemnat în clandestinitate Provincialul iezuiţilor din România, responsabilitate pe care a purtat-o până în 1995. Pentru o perioadă a fost şi Vicar General al Eparhiei de Lugoj, iar la Deva a reuşit, după multe eforturi, să ridice o biserică greco-catolică. Generaţii întregi de tineri din România îşi amintesc de pr. Puni ca de un părinte spiritual emblematic, iar Societatea lui Isus din România îi datorează atât supravieţuirea în timpul comunismului cât şi revigorarea ei de după 1989.

Protopopiatul Greco- Catolic de Sarmisegetuza
Str. Hategului 40
327016 Bucova, CS

Despre Protopopiatul Greco-Catolic de Sarmisegetuza
Protopopiatul Greco-catolic de Sarmisegetuza este structura distincta in cadrul Episcopiei Greco-catolice a Lugojului. Cuprinde 27 de parohii in judetele Hunedoara si Caras-Severin.
Protopopiatul Greco- Catolic de Sarmisegetuza
Str. Hategului 40
327016 Bucova, CS
florinvasiloni@yahoo.com
PROTOPOPIATUL GRECO-CATOLIC DE SARMISEGETUZA
Contact PROTOPOPIATUL GRECO-CATOLIC DE SARMISEGETUZA