Salvaţi Copiii se implică în prevenierea dispariţiei copiilor

Salvaţi Copiii se implică în prevenierea dispariţiei copiilor

Salvaţi Copiii şi Inspectoratul General al Poliţiei Române derulează, în perioada 21-25 mai, în Bucureşti şi în ţară, o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu creşterea numărului de copii declaraţi dispăruţi de către părinţi, prin sesizări adresate poliţiei.

Comunicat de presă

Salvaţi Copiii se implică în prevenierea dispariţiei copiilor

Bucureşti, 21 mai 2008

Salvaţi Copiii şi Inspectoratul General al Poliţiei Române derulează, în perioada 21-25 mai, în Bucureşti şi în ţară, o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu creşterea numărului de copii declaraţi dispăruţi de către părinţi, prin sesizări adresate poliţiei.

“În ziua de 25 Mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi se organizează evenimente în 15 ţări membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual-Missing Children Europe, la care organizaţia noastră a aderat în urmă cu şapte ani. În acest an, Salvaţi Copiii România acordă o atenţie sporită fenomenului copiilor care fug de acasă. În acest sens, adolescenţii vor fi informaţi, în cadrul campaniei, asupra riscurilor care derivă din alegerea de a trăi pe cont propriu la vârste fragede”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Salvaţi Copiii.

Patru deputaţi europeni, Edward McMillan-Scott, Roberta Angelilli, Glenys Kinnock, Evelyne Gebhardt şi Diana Wallis au înaintat Parlamentului European o Declaraţie scrisă prin care solicită cooperarea statelor membre în situaţii de urgenţă pentru găsirea copiilor dispăruţi.

Declaraţia cere statelor membre să introducă un sistem de alertă eficient în cazul dispariţiei copiilor. Sistemul propus prevede contactarea imediată a mass media, autorităţilor vamale şi organelor de ordine şi transmiterea următoarelor informaţii: date despre copilul dispărut, cu o fotografie, dacă este posibil, date despre momentul disparţiei şi despre persoanele suspecte, un număr de telefon unde se pot primi informaţii despre caz (116 000, dacă este funcţional). De asemenea, Declaraţia cere statelor membre să aibă acorduri de cooperare cu ţările vecine pentru o acţiune rapidă în astfel de cazuri în teritoriile relevante şi să creeze o organizaţie comună care să ofere asitenţă şi formare profesională pentru agenţiile naţionale.

În Statele Unite, de la înfiinţarea unui sistem similar în 2003, au fost salvaţi aproximativ 400 de copii, 80% dintre ei în primele 72 de ore de la dispariţie.

În Bucureşti, activităţile încep în data de 21 mai, prin campanii de informare în rândul a 720 de elevi din 12 şcoli şi licee. Campania va continua printr-o dezbatere publică pe tema copilului dispărut ce va avea loc în data de 23 mai 2007 ora 11.00 la Liceul Miguel de Cervantes, la care vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General de Poliţie, Inspectoratului Şcolar, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor, profesori, părinţi şi copii.

În data de 25 mai va fi derulată o campanie stradală alături de Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, prin intermediul unui punct mobil ce va fi instalat la ora 11.00 în Orăşelul Copiilor şi la ora 13.00 în Parcul Tineretului.
La nivel naţional, campania se va desfăşura în Timişoara, Suceava, Târgu Mureş, Iaşi, Dolj, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Neamţ, Hunedoara prin activităţi de informare în şcoli şi licee, mese rotunde cu reprezentanţi ai instituţiilor şi campanii stradale, organizate de filialele Salvaţi Copiii România, atingând un număr de 400 de copii, 30 de profesori şi 150 de părinţi.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale, din numărul total de dispariţii sesizate în ultimul an (3.285 de cazuri), 96% sunt plecări voluntare. Majoritatea copiilor care au decis să plece de acasă au vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. 3,5% din cazurile sesizate reprezintă dispariţii accidentale (rătăciri, înec, accidente auto/feroviare) şi 1,5% dispariţii îngrijorătoare (cauzate de agresiuni, răpiri, sechestrări, exploatări sexuale).

Informaţii suplimentare despre program, pot fi obţinute de la
Andreea BIJI Coordonator de program
Telefon : 316 61 76, 0744.873.338

Sorina BUZATU, Presă şi comunicare
Tel: 316 61 77, 0748.48.62.36

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 100 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii si familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. În programele derulate în anul 2007 au fost implicaţi peste 30.000 de copii. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii.
Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Despre Salvati Copiii Romania
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Andreea BIJI Coordonator de program
Telefon : 316 61 76, 0744.873.338

rosc@salvaticopiii.ro
SALVATI COPIII ROMANIA
www.salvaticopiii.ro
Contact SALVATI COPIII ROMANIA