Sony va lansa o nouă platformă de servicii Edge AI, numită AITRIOS™ Aceasta are scopul de a susține și a fluidiza dezvoltarea și implementarea soluțiilor de detecție ce se bazează pe camere cu inteligență artificială (AI)

Atsugi, Japan — Sony Semiconductor Solutions Corporation („Sony”) a anunțat astăzi lansarea platformei sale edge AI numită AITRIOS™. Aceasta va fi disponibilă în Japonia, Statele Unite și Europa începând de la finalul anului 2021. În acest moment, Sony recrutează parteneri din domeniul corporate, invitând companiile interesate să se implice în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor realizate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), dar și cu ajutorul altor soluții din domeniul imagisticii, care vor fi disponibile pe această platformă.

 

AITRIOS face posibilă fluidizarea dezvoltării și implementării soluțiilor de detecție ce se bazează pe camere cu inteligență artificială (AI) sau pe alte tipuri de tehnologii. Primul pas presupune crearea unui mediu integrat, care să ofere funcționalități variate, menite să simplifice activitatea partenerilor care oferă soluțiile proprii, precum dezvoltatori AI, dezvoltatori de aplicații, producători de camere/integratori de module și integratori de sistem, totul pentru construirea de soluții complete, edge to cloud.

Prin intermediul acestei platforme, Sony își dorește să faciliteze dezvoltarea unor sisteme optime, în care modul de lucru edge și cel în cloud să funcționeze în sinergie perfectă, cu scopul de a-și susține partenerii în popularizarea și extinderea soluțiilor de detecție care să fie, în același timp, și prietenoase cu mediul, oferind astfel și mai multă valoare și contribuind la rezolvarea provocărilor pe care le întâmpină diverse industrii.

Mediu de operare și provocări

Dezvoltările în domeniul inteligenței artificiale (AI), extinderea IoT și accelerarea transformării digitale au determinat o nevoie din ce în ce mai mare în ceea ce privește realizarea unor tehnologii de detecție care să extragă datele colectate de senzorii de imagine în scopul recunoașterii obiectelor, pentru a oferi și mai multă valoare și pentru a ajuta companiile să rezolve provocările cu care se confruntă în business-urile lor. Pe de altă parte, cu un număr de dispozitive IoT în continuă creștere, care captează și utilizează imagini, precum smartphone-urile, camerele de supraveghere, electrocasnicele și automobilele, a crescut și îngrijorarea referitoare la utilizarea sistemelor cloud pe care se bazează toate aceste dispozitive. Fluxul enorm de date trimis de dispozitivele IoT și consumul de electricitate în continuă creștere necesar pentru folosirea sistemelor au devenit adevărate probleme sociale. În plus, există multe alte provocări care împiedică dezvoltarea și expansiunea acestor soluții de detecție, precum îngrijorările legate de confidențialitate atunci când în cloud sunt stocate date personale, latența în transmiterea datelor, manipularea datelor și multe alte griji legate de securitate și de un eventual blocaj al sistemului în timpul unei situații de urgență.

Sinergia dintre edge și cloud și senzorul Sony IMX500 Intelligent Vision

Tehnologiile care distribuie fluxul de date ce trebuie procesat între cloud, dispozitive IoT și alte dispozitive edge, au început să capete din ce în ce mai multă atenție, ca o modalitate de a ajuta în soluționarea acestor provocări. În comparație cu sistemele cloud, care procesează datele într-un mod centralizat, realizarea proceselor edge necesare reduce volumul de date care sunt trimise în cloud pentru procesare, reducând în același timp și consumul de energie electrică și întârzierile în transmiterea datelor. Acest lucru oferă și multe alte avantaje, inclusiv implicații pozitive în ceea ce privește confidențialitatea, securitate îmbunătățită prin faptul că nu se face o conectare direct la cloud și la multiplele sale interfețe, dar și din punctul de vedere al continuității serviciului, datorită capabilității de a definitiva procesul prin procesarea edge.

În mai 2020 Sony a anunțat lansarea unui nou model de senzor Intelligent Vision, IMX500, primul senzor de imagine din lume*1 cu funcționalitate de procesare bazată pe inteligența artificială (AI). Acest senzor are o configurație stratificată alcătuită dintr-un cip fotosensibil și un cip logic și este echipat cu tehnologia originală Sony DSP (Digital Signal Processor), implementată pe cipul logic. Aceasta permite, astfel, procesarea prin inteligența artificială a informațiilor captate de senzorul de imagine, dispozitivul edge suprem, care reprezintă „poarta de intrare” a datelor de tip imagine. Designul permite procesarea de mare viteză cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și furnizează informații sub formă de metadate chiar pe senzor, stimulând dezvoltarea soluțiilor bazate pe senzori cu inteligență artificială într-o varietate de industrii.

*1: În domeniul senzorilor de imagine. Potrivit cercetărilor Sony (conform anunțului din 14 mai 2020)

Funcționalitățile platformei de detector AITRIOS edge AI

Venind în completarea anunțului referitor la lansarea senzorului IMX500, platforma AITRIOS le oferă partenerilor o varietate de funcționalități care îi pot ajuta să dezvolte soluții diverse. Partenerii care aderă la platformă pot interacționa cu dezvoltatorii care lucrează cu algoritmi de inteligență artificială implementați pe camere, cu dezvoltatori care programează aplicații dedicate soluțiilor de detecție pe bază de inteligență artificială, cu producători de camere/integratori de module care produc camere cu inteligență artificială și cu integratori de sistem care dezvoltă rețele complexe ce integrează camere cu inteligență artificială și aplicații bazate pe tehnologii de detecție. Comparativ cu alte dispozitive IoT, senzorii de imagine pot capta o cantitate mare de informații, iar dificultatea gestionării acestor volume de date atât de mari a reprezentat o barieră de intrare pentru parteneri. Folosind evoluția tehnologiei și experiența acumulată în dezvoltarea senzorilor de imagine, Sony permite ieșirea fluxurilor de date într-o metodă optimizată pentru inteligența artificială (AI). În plus, Sony oferă o platformă integrată care face mai ușoară construirea de soluții de detecție edge to cloud, fapt care le permite partenerilor să fluidizeze procesul de dezvoltare și implementare a aplicațiilor și soluțiilor foarte performante ce răspund nevoilor lor atât de diverse. Sony lucrează acum și la planurile pentru extinderea conținutului în viitor și la adăugarea pe platforma AITRIOS și a altor senzori de imagine cu funcționalitate de detecție, pe lângă IMX500.

Platforma îi susține pe parteneri în eforturile lor de a realiza sisteme optime în care soluțiile edge și cloud să funcționeze în sinergie perfectă și prin care să contribuie la rezolvarea problemelor de mediu, ajutând, în același timp, și la soluționarea problemelor care pot apărea în sistemele cloud. Mai mult, aceasta va accelera popularizarea și expansiunea în industrii variate a soluțiilor de detecție edge bazate pe inteligența artificială, oferind valoare și noi oportunități clienților și societății, în general.

În plus, Sony va lucra împreună cu partenerii săi pentru a dezvolta și livra soluții fiabile bazate pe inteligența artificială (AI), care să se situeze în afara îngrijorărilor de natură etică referitoare la situațiile în care inteligența artificială utilizează metode statistice sau ia decizii care nu au fost anticipate la momentul realizării sistemului.

Denumirea „AITRIOS” este data de sintagma cheie care definește platforma,„AI”, iar „Trio S” înseamnă „cei trei S” pe care Sony își dorește să-I livreze prin intermediul AITRIOS: „soluții”, „sustenabilitate”, „valoare socială” („social value”).

Perspectivă asupra serviciului AITRIOS:

  • Dată de lansare
    Finalul lui 2021 (lansare inițială)
  • Public țintă:
    dezvoltatorii AI, dezvoltatorii de aplicații, producătorii de camere/integratorii de module, integratorii de sistem
  • Regiuni vizate

Serviciul se va lansa inițial în Japonia, SUA și Europa*2

*2: Serviciul este planificat să se lanseze și în alte țări și regiuni în viitor.

  • Funcționalitățile platformei

Un exemplu de funcționalități ale platformei AITRIOS

Funcționalități: Mediu de dezvoltare

  • Mediu de dezvoltare a aplicației AI*3

SDK și instrumentele adiacente suportă dezvoltarea unor modele AI compacte care să ruleze pe baza IMX500, precum și dezvoltarea aplicațiilor de detecție care folosesc inteligența artificială.

(Pentru dezvoltatorii AI și dezvoltatorii de aplicații)

  • Mediu de dezvoltare a aplicației în Cloud*3

SDK și instrumentele adiacente suportă dezvoltarea aplicațiilor care se conectează cu aplicațiile de detecție edge și optimizează operațiunile în cloud.

(Pentru dezvoltatorii AI și dezvoltatorii de aplicații)

  • Mediu de dezvoltare a aplicației pentru cameră AI

Sunt necesare un kit software de dezvoltare (SDK), instrumentele adiacente,*3 și tipurile de design de referință pentru a suporta dezvoltarea camerelor AI echipate cu un senzor IMX500.

(Pentru producătorii de camere/ integratorii de module)

-Camerele AI echipate cu senzori Intelligent Vision sunt programate pentru a fi vândute de către parteneri.

 

*3: Nu este disponibil la lansarea inițială a serviciului, la finalul lui 2021. Programat pentru lansare la o data ulterioară

Funcționalități: Market Place*3

  • Portal de descărcare a modelelor AI și aplicațiilor de detecție; include și o funcționalitate de plată pentru achiziții și vânzări. Modelele și aplicațiile AI dezvoltate pot fi înregistrate și ele pe market place.

(Pentru toți partenerii)

Funcționalități: Servicii în Cloud

  • Aprovizionare (cadru de lucru pentru serviciul de aprovizionare)

Stare rapidă AITRIOS: Este necesară scanarea doar codului QR pentru a începe.

(Pentru integratorii de sistem)

  • Implementare (convertire AI)

Este necesară instalarea aplicațiilor de detecție achiziționate din marketplace sau realizate pe cont propriu pe o cameră cu AI echipată cu senzorul IMX500, prin intermediul convertorului original AI de la Sony.

(Pentru integratorii de sistem, dezvoltatorii AI și dezvoltatorii de aplicații)

  • Reconversie AI

Reconversia modelelor AI pentru a fi adaptate la medii de utilizare și condiții în schimbare.

(Pentru integratorii de sistem, dezvoltatorii AI și dezvoltatorii de aplicații)

  • Managementul dispozitivelor

Gestionați versiunile software și monitorizare statusul de operare și erorile de logare ale camerelor AI echipate cu senzorul IMX500.

(Pentru integratorii de sistem)

  • Conexiunea cu aplicații pe serviciile externe cloud și alte aplicații

Conectați-vă cu aplicațiile aflate pe serviciile externe cloud, prin intermediul aplicației dedicate interfeței de programare (API) pe care AITRIOS o oferă, făcând posibilă adăugarea de funcționalități, în funcție de necesități.

(Pentru integratorii de sistem)

■ Website relaționat: https://www.aitrios.sony-semicon.co.jp/en

Exemple de utilizare AITRIOS

  • În cazul unui dezvoltator AI din Statele Unite

Utilizând mediul de dezvoltare AI oferit prin AITRIOS, compania a folosit un model AI pentru detecție și recunoaștere facială, ca bază pentru dezvoltarea unui nou model AI compact, care să funcționeze pe baza senzorului IMX500 DSP și care servește ambele funcții simultan. Aceștia au adăugat și o funcționalitate de actualizare de la distanță prin folosirea funcției de implementare (prin convertorul AI). Apoi, compania a utilizat mediul de dezvoltare AI oferit de AITRIOS pentru a realiza o evaluare în condiții în care recunoașterea imaginilor este, în general, dificilă, precum în locuri întunecate, fluidizând dezvoltarea inteligenței artificiale care oferă rezultate de înaltă precizie, chiar și în medii și condiții variabile.

  • În cazul unui dezvoltator de aplicații din Statele Unite

Soluția pentru controlul consumului de energie electrică al companiei, care a fost dezvoltată pentru sistemele smart de aer condiționat montate în interiorul clădirilor, a fost susținută în cadrul Co-Innovation Lab, lansat într-un parteneriat dintre Sony și Microsoft. În timpul procesului, au fost folosite un SDK și instrumentele oferite de AITRIOS dedicate dezvoltării aplicațiilor de detecție. Prin intergrarea tehnologiilor originale ale companiei cu IMX500 și Microsoft Azure Cognitive Services, soluția detectează rata de ocupare a sălilor de conferință și a spațiilor comune din clădirile de birouri, permițând încălzirea, răcirea și ventilarea camerelor atât cât este necesar, în locul funcționării continue a sistemelor de aer condiționat, indiferent de prezența sau absența oamenilor, așa cum se întâmpla în trecut.

  • În cazul unui integrator de module din Taiwan

Prototipurile de cameră AI ale companiei, echipate cu senzorul IMX500, utilizează designul de referință oferit de AITRIOS. Acest lucru face posibilă fluidizarea procesului și contribuie la o perioadă de dezvoltare mai scurtă.

  • În cazul integratorilor de sistem din Japonia

În cadrul Co-Innovation Lab, lansat în urma unei colaborări dintre Sony și Microsoft Japonia, mai mulți parteneri au lucrat împreună pentru a combina IMX500 și Microsoft Azure Cognitive Services, pentru a dezvolta o serie de soluții de business dedicate segmentului retail și industriilor de fabricație, dar și altor domenii. Aceste soluții folosesc implementarea și alte funcționalități oferite de AITRIOS.

  • AITRIOS și logo-urile AITRIOS sunt mărci sau mărci înregistrate ale Sony Group Corporation și ale companiilor afiliate

Solicitări media: Public Relations, Sony Semiconductor Solutions Corporation

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *