Peste 20% dintre punctele de acces Wi-Fi din orasele gazda ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018 au probleme de securitate cibernetica

Conform unei cercetari Kaspersky Lab, 7.176 dintre cele aproximativ 32.000 de retele Wi-FI publice din orasele care gazduiesc Campionatul Mondial de Fotbal 2018 nu cripteaza traficul. Acest lucru inseamna ca pot sa aiba probleme de siguranta, prin urmare, microbistii ar trebui sa aiba grija de datele lor personale, mai ales cand folosesc conexiuni Wi-Fi deschise.

Evenimentele globale aduna de fiecare data un numar mare de oameni care se conecteaza la retele pentru a incarca postari, a intra in legatura cu cei dragi si a impartasi distractia cu ei. Insa aceste retele pot fi folosite si pentru a transfera date financiare si alte informatii importante pe Internet. Tocmai aceste date pot fi interceptate si folosite in interesul propriu de terti – care nu sunt neaparat infractori.

Concluziile Kaspersky Lab se bazeaza pe analiza conexiunilor publice de Wi-Fi din cele 11 orase gazda ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018: Saransk, Samara, Nizhny Novgorod, Kazan, Volgograd, Moscova, Ekaterinburg, Sochi, Rostov, Kaliningrad si Sankt Petersburg. Rezultatele arata ca nu toate punctele de acces wireless au algoritmi de criptare si autentificare – aspecte esentiale pentru siguranta retelelor Wi-Fi. Acest lucru inseamna ca hackerii nu trebuie decat sa se afle in apropiere pentru a intercepta traficul retelei si a obtine informatii confidentiale de la utilizatorii imprudenti sau neinformati.

Top 3 orase cu cel mai mare procent de retele Wi-Fi care nu sunt sigure include Sankt Petersburg (37%), Kaliningrad (35%) si Rostov (32%). In schimb, cele mai sigure locuri sunt in orase relativ mici – de exemplu, Saransk (doar 10% sunt conexiuni  Wi-Fi deschise) si Samara (cu 17% puncte Wi-Fi deschise). Aproape doua treimi dintre toate retelele Wi-Fi din aceste locuri folosesc protocolul Wi-Fi de acces protejat (WPA/WPA2) pentru criptarea traficului, un protocol considerat unul dintre cele mai sigure pentru utilizarea Wi-Fi.

Tipul de criptare folosit in hotspot-urile Wi-Fi din orasele care gazduiesc Campionatul Mondial de Fotbal 2018

 

Totusi, trebuie remarcat ca si retelele WPA/WPA2 pot permite atacuri de tip forta bruta si pe baza de „dictionar”, precum si atacuri de tip „key reinstallation”, ceea ce inseamna ca nu sunt sigure la modul absolut.

Lipsa criptarii traficului, in contextul unor evenimente la scara larga, cum este Campionatul Mondial de Fotbal, transforma retelele Wi-Fi intr-o tinta pentru infractorii care vor sa ajunga la datele utilizatorilor”, spune Denis Legezo, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab. „Chiar daca aproximativ doua treimi dintre toate punctele de acces Wi-Fi, aflate in orasele gazda ale Cupei Mondiale de Fotbal, folosesc protocolul Wi-Fi de acces protejat (WPA/WPA2), nici macar acestea nu pot fi considerate sigure daca parola este vizibila oricui. Cercetarea noastra arata, inca o data, ca securitatea cibernetica inseamna sa te gandesti la intreaga infrastructura, nu doar la cateva aspecte.”

Daca veti participa la Campionatul Mondial de Fotbal si veti folosi retelele Wi-Fi disponibile, urmati o serie de reguli simple pentru a va proteja datele personale:

  • Daca este posibil, conectati-va prin intermediul unui VPN (Virtual Private Network). Cu un VPN, traficul criptat este transmis prin intermediul unui tunel protejat, ceea ce inseamna ca infractorii cibernetici nu vor putea sa va citeasca datele, chiar daca reusesc sa obtina acces la ele. De exemplu, VPN-ul Kaspersky Secure Connection se poate activa automat atunci cand o conexiune nu este sigura.
  • Nu folositi retele care nu sunt protejate de o parola sau care au parole usor de ghicit sau de gasit.
  • Chiar daca o retea cere o parola solida, ar trebui sa ramaneti vigilenti. Infractorii pot gasi parola de la reteaua dintr-o cafenea, de exemplu, si crea apoi o conexiune falsa cu aceeasi parola. Acest lucru le permite sa fure cu usurinta datele personale ale utilizatorilor. Nu va incredeti decat in denumirile de retele si in parolele pe care vi le dau angajatii din locul respectiv.
  • Pentru a spori protectia, opriti conexiunea Wi-Fi atunci cand nu o folositi. Acest lucru va va permite si sa economisiti bateria. De asemenea, recomandam dezactivarea optiunii de conectare automata la retelele Wi-Fi disponibile.
  • Daca nu sunteti 100% siguri ca reteaua wireless pe care o folositi este sigura, dar trebuie sa va conectati totusi la Internet, incercati sa va limitati la actiuni cum ar fi cautarea de informatii si sa evitati sa introduceti date de autentificare pe retele de socializare sau servicii de e-mail si, mai ales, sa nu faceti operatiuni de online banking sau sa introduceti datele cardului bancar. Astfel, veti evita situatiile in care date sau parole sensibile sunt interceptate si apoi folosite cu rea intentie.
  • Pentru a evita sa deveniti o tinta a infractorilor cibernetici, ar trebui sa activati optiunea de a folosi intotdeauna o conexiune sigura (HTTPS), din setarile dispozitivului. Acest lucru este recomandat oricand vizitati un site care credeti ca s-ar putea sa nu aiba o protectie corespunzatoare.

Pentru mai multe informatii despre situatia retelelor Wi-Fi in orasele gazda ale Campionatului Mondial de Fotbal, va rugam cititi articolul nostru de pe Securelist.com.

 

 

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de peste 20 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *