In 2018, energia eoliana a atins un sfert din productia de electricitate la nivelul Romaniei, ceea ce indica avantul luat de sursele regenerabile de energie si in tara noastra. Datorita unor programe sustinute de stat si destinate consumatorilor casnici (Casa Verde si Casa Verde Plus), atentia celor care sunt proprietari de case incepe sa fie din ce in ce mai mare pentru investiti in sisteme alternative de eficientizare a consumului energetic.
Pe de alta parte, in Romania exista inca multe gospodarii care sunt izolate de reteaua nationala de electricitate, iar populatia din aceste zone fie folosesc solutii de pe vremea strabunicilor – lampa –, fie isi instaleaza panouri solare sau turbine eoliene de uz casnic. Exista chiar initiative ale unor O.N.G.-uri care sprijina familiile cu copii sau cu mari nevoi prin instalarea unui sistem solar fotovoltaic pentru a avea un minim de energie.
Este rentabila investitia in sisteme de energie regenerabila?
Daca utilizatorul unor astfel de sisteme de producere de energie ar investi 100% din fonduri proprii in toate instalatiile necesare, investitia ar fi recuperata in cativa ani, dar ar putea considera ca beneficiaza de o oarecare independenta fata de energia primita prin reteaua nationala. Iar in zonele in care furnizarea energiei electrice este inexistenta sau instabila, o astfel de alternativa este chiar necesara.
Investitia intr-o instalatie eoliana sau solar fotovoltaica poate varia de la 1000 de euro pana la cateva mii, dar, recent, guvernantii au readus in discutie si chiar se doreste stimularea prin micilor producatori de energie electrica regenerabila de a furniza in retea surplusul productiei lor. Daca achizitia si instalarea unor astfel de instalatii ar putea fi suportata prin finantari, iar furnizarea de electricitate in reteaua nationala ar aduce venituri familiei, atunci devine o idee buna un astfel de demers.
Independenta energetica, dar si financiara
In alte locuri din lume, furnizarea de electricitate de catre mici producatori este o sursa buna de trai, chiar o afacere, dar si conditiile geografice si meteo din unele zone ale tarii noastre ar putea cu siguranta asigura o buna functionalitate a turbinelor eoliene, de exemplu.
Daca micii producatori de energie verde s-au convins ca aceste sisteme sunt eficiente pentru nevoile proprii, in plus ar putea sa si furnizeze sistemului, cu siguranta unii vor fi interesati sa treaca la un nivel superior de productie. Iar o asociere de mai multe persoane intr-o astfel de afacere ar putea permite investitia in instalatii de capacitate mai mare, turbine eoliene, panouri solar fotovoltaice sau chiar instalatii hidraulice ori alte modalitati de energie verde.
De altfel, au aparut deja afaceri cu parcuri de panouri solare, cu turbine eoliene si diverse alternative de productie de energie regenerabila, iar finantarile sau scutirile fiscale ar putea contribui la inmultirea si dezvoltarea unor astfel de initiative.
Pe langa beneficiile materiale si independenta fata de sistemul de electricitate national, marele avantaj al acestor sisteme de productie de energie este protejarea mediului si impactul minim asupra acestuia fata de consumul intensiv de resurse naturale pe care-l implica celelalte metode de productie energetica.