Am ales sa investesc inteligent si sigur!

Printre multele avantaje de a locui la casa, exista si posibilitatea de a-ti alege propriul sistem de incalzire si cum doresti sa iti produci energia pentru a pune in functiune electrocasnicele. Cel mai comun in Romania este sa apelezi la tehnologia din spatele unui sistem fotovoltaic. Acest sistem permite instalarea pe casa a panourilor fotovoltaice, insa inainte de asta se face o masuratoare, astfel incat sa se aleaga sistemul dorit, fie on grid sau off grid.

Sistemele cu panouri off-grid (cu stocare) sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone izolate, departe de reteaua electrica nationala sau pentru cei care considera ca fiind prea mari costurile de bransare la retea. Un sistem off-grid este compus din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, controller/regulator de incarcare, invertorul care converteste curentul continuu produs de panouri in curent alternativ si acumulatori. In plus, se recomanda si achizitionarea unui generator de back-up. Practic, energia produsa poate fi consumata direct, iar surplusul se stocheaza in acumulatori, iar proprietarul unui astfel de sistem cu stocare nu are nevoie de autorizatii si avize de instalare.

Sistemele on-grid fara stocare pentru consum propriu si injectie in retea a excesului de energie produsa sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone racordate la reteaua electrica nationala. Acestea sunt compuse din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, un invertor on-grid monofazat sau trifazat, un contor inteligent cu dublu sens si o serie de accesorii (conectori, cofret de siguranta, cablu solar).

Spre deosebire de instalatiile fotovoltaice off-grid cele on-grid prezinta avantajul ca nu au nevoie de baterii sau acumulatori pentru stocarea energiei produse, ceea ce le face mai ieftine. Energia produsa de celulele fotovoltaice ale panourilor alimenteaza consumatorii din gospodarie, iar excesul se injecteaza in reteaua publica putand fi consumata ulterior, in perioadele in care productia de energie verde este diminuata din cauza conditiilor meteo. Fiind complet depedente de reteaua electrica publica la care se conecteaza ii obliga pe proprietari sa faca demersuri pentru obtinerea unei serii de avize si autorizatii de instalare.

Datorita faptului ca nu se ard combustibili, emisia de substante poluante si gaze cu efect de sera este zero. Prin urmare energia solara ajuta la incetinirea sau chiar oprirea incalzirii globale. Incalzirea globala ameninta supravietuirea societatii umane, precum si supravietuirea a nenumarate specii.

Energia solara este regenerabila si gratuita, si oricine se poate bucura de ea. Dupa instalarea unui sistem de captare a energiei solare (panouri solare), aveti o sursa independenta de energie, care este numai a voastra. In concluzie energia solara ofera independenta energetica si in acelasi timp si securitate energetica, deoarece nimeni nu va avea dreptul sa puna o “taxa” pe soare. Energia solara este eficienta din punct de vedere al costurilor. Prin montarea unor panouri solare fotovoltaice sau termice pe acoperisul locuintei va va salva o parte considerabila de venituri.

Aceasta modalitate de a produce energie este foarte comuna mai ales in Occident. Producand energie verde, nu numai ca evitati facturile mari la energie, dar ajutati si planeta sa ramana verde!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *