Îmbunătățiți-vă starea de spirit ascultând muzică; raportul publicat în premieră care arată cum influențează muzica reacțiile emoționale ale ascultătorilor
58% dintre cetățenii europeni declară că se simt mai deprimați decât oricând de la începutul pandemiei, iar 72% recunosc faptul că muzica i-a ajutat în momentele dificile
- Raportul scoate la iveală corelația dintre emoții și muzicăși a fost coordonat de Dr David Lewis de la Mindlab International, dezvăluind puterea sunetului, care acționează ca un instrument de echilibrare a dispoziției, contribuind astfel la bunăstarea oamenilor
- Constatările au fost prezentate prin intermediul a două clipuri video expresive, iar utilizatorii pot experimenta ei înșiși starea pe care le-o dă vizionarea acestora. Aceștia pot vedea cum reacționează corpul la muzică – redată de sistemul audio high-power Sony MHC-V83D– datorită tehnologiei Cymatics ce demonstrează modul în care undele sonore omnidirecționale influențează vopseaua, nisipul și lichidul, ce se deplasează în ritmul muzicii într-un mod neregulat, dar fascinant.
- 85% din oamenii din întreaga Europă au observat că starea lor de spirit este influențată de muzică (de la insuflarea fericirii și emoției la sentimente de nostalgie și tristețe),iar pentru a dovedi acest lucru, al doilea video arată influența și efectul puternic pe care le poate avea muzica redată într-un ritm mai lent.
Un raport inovator a analizat modurile uimitoare în care muzica ne afectează viața cotidiană, precum și felurile în care ne influențează fizic și psihologic mai mult decât ne dăm seama.
Studiile științifice au dovedit că muzica poate fi un instrument de echilibrare a dispoziției, iar ritmul său ne poate modifica semnificativ răspunsul emoțional. Tonurile înalte și cele joase pot însoți stări distincte, de la entuziasm până la melancolie.
„Muzica tristă ne poate ajuta în momente dificile. Cele mai intense răspunsuri emoționale, fie ele de fericire sau de tristețe, s-au dovedit a apărea atunci când o melodie contrastează din punctul de vedere al emoției pe care o transmite cu cea auzită anterior. Data viitoare când doriți să vă recăpătați energia și tonusul cu ajutorul muzicii, construiți un `sandviș muzical`. Redați o melodie care vă întristează, chiar înainte de una care vă face fericiți și optimiști. În acest fel, puterea melodiei care transmite mai mult optimism se va dovedi de mai mare impact”, a declarat doctorul David Lewis de la Mindlab International.
Muzica este, de asemenea, un element puternic ce poate reda, adesea cu mare exactitate, experiențe emoționale uitate de mult timp, iar 88% dintre cei chestionați în întreaga Europă au recunoscut că au o amintire în care muzica a jucat un rol important.
Mai mult, muzica poate influența modul în care funcționează mintea noastră, dar și felul în care ne comportăm și maniera în care le răspundem celor din jur.
În medie, ascultăm peste 285 de ore de muzică pe an (12 zile întregi), oferindu-i o putere unică de a ne înveseli viața în momente dificile. 80% dintre oameni spun că vor să asculte mai multă muzică, știind că are beneficii atât pentru bunăstarea noastră fizică, cât și pentru cea mentală.
Pe baza cercetărilor realizate de Doctorul David Lewis, Sony a creat două noi reprezentări vizuale ale modului în care muzica puternică ne poate influența atât fizic, cât și emoțional. Realizate cu ajutorul noilor sisteme audio high-power Sony, modelele MHC-V83D și MHC-V73D, videoclipurile descriu modul în care melodiile cu ritmuri alerte și cele în ritmuri lente, alături de funcționalitățile de sunet și iluminare omnidirecționale încorporate pe boxele Sony, ne influențează corpul, dar și obiectele din jurul nostru.
Puteți experimenta pe propria persoană; puneți la încercare puterea muzicii pentru a vedea ce emoții stârnește…
- Urmăriți mai întâi videoclipul care conține melodia cu un ritm mai lent, ce ar trebui să evoce sentimente mai melancolice prin piesa Tails de Jack Chown, The Music Lab
- Apoi energizați-vă ascultând un cântec într-un ritm mai rapid, care ar trebui să evoce fericirea; melodia este adusă la viață de Gutenmorgen de la Jack Chown, The Music Lab
Top 10 efecte pe care muzica le are asupra noastră
Doctorul David Lewis a analizat efectul pe care muzica îl are asupra corpului, minții și emoțiilornoastre, de la stimularea abilității de memorare, a bătăilor inimii și a dilatației pupilelor, până la declanșarea lacrimilor, inducerea somnului și insuflarea fericirii.
- Lacrimi
- Stimularea memoriei
- Fericire
- Încetinirea, relaxarea sau accelerarea ritmului cardiac
- Influențarea acțiunilor noastre
- Crearea de prietenii și relații, chiar modelarea identității cuiva
- Are un efect „vindecător”
- Ajuă la inducerea somnului
- Provoacă fiori și „îți ridică părul pe tine”
- Dilatarea pupilelor și trezirea instinctului într-o situație de tip „luptă sau fugi”
Angela de Klein, Senior Product Planning & Marketing Manager la Sony Video & Sound Europa, a spus: „Ne putem gândi cu toții la un moment din viața noastră, unde muzica a jucat un rol important; evocă sentimente și amintiri, purtându-ne într-o adevărată călătorie.”
„2020 a fost un an greu pentru noi toți, am vrut să creăm acest raport și aceste videoclipuri pentru a demonstra cât de puternică este muzica, inspirând mai mulți oameni să folosească acest instrument pentru a se raporta mai pozitiv la viețile lor. Gama noastră de boxe audio de mare putere aduce puterea sunetului la un nivel ridicat și clar, perfect pentru cei care doresc să se bucure de muzică împreună.”
Cele două noi modele Sony din gama de sisteme audio high-power, MHC-V83D și MHC-V73D, au fost concepute pentru a extinde opțiunile pentru iubitorii de petreceri și pentru familii, datorită sunetului și iluminării omnidirecționale, designului portabil, care oferă divertisment de top pentru orice petrecere.
Note pentru editori
Despre raport
Raportul a combinat munca Doctorului David Lewis de la Mindlab International, parte a Universității Warwick, cu observațiile profesioniștilor din industrie din întreaga Europă, dar și cu rezultatele obținute de compania de cercetare de piață One Poll, care a efectuat sondaje/analize de date pe întreg teritoriul european. Statisticile din raport reprezintă rezultatele colectate de la un eșantion de 3.000 de respondenți din trei state: Marea Britanie, Germania și Ungaria.
Despre scurtmetrajul „Puterea sunetului”
Acesta a fost realizat de compania de producție Greatcoat Films, a foat regizat de Klaas Diersmann, iar conceptul cinematografic aparține lui JP Garcia și Producătorului Executiv Sandra Spethmann.
Despre seria Sony HAS-V:
Odată cu MHC-V83D ȘI MHC-V73D, Sony a introdus două noi modele interesante în gama sa de sisteme audio high-power, extinzând opțiunile pentru iubitorii de petreceri și pentru familii datorită sunetului și iluminării omnidirecționale, designului portabil și funcționalităților dedicate divertismentului de top pentru orice petrecere.
Boxele sunt dotate cu sunet omnidirectional, lumini de petrecere omnidirecționale, o funcție specială pentru karaoke, intrare pentru microfon și chitară, și pot fi controlate doar din câteva atingeri, cu ajutorul aplicației Fiestable.
- Modelul MHC-V83Dare un preț de aproximativ de 3700 RON și este disponibil începând cu luna octombrie 2020.
- Modelul MHC-V73Dare un preț aproximativ de 3150 RON și este disponibil începând cu luna octombrie 2020.
Pentru informații suplimentare despre seria HAS-V, vă rugăm să accesați link-ul de aici.
Despre Sony Corporation
Sony Corporation este o companie din domeniul divertismentului cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la jocuri și servicii de rețea, la muzică, imagini, electronice, senzori de imagine și servicii financiare – scopul companiei Sony este acela de a aduce emoție prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații vizitați http://www.sony.net
Top 10 reacții la ascultarea muzicii – pentru minte, corp și pentru starea emoțională
Muzica influențează modul în care funcționează corpul și mintea noastră, dar și modul în care ne comportăm și în care le răspundem celor din jur. Iată cele mai frecvente zece reacții produse:
- Lacrimi– Muzica este un element puternic care restabilește, adesea în mod vivid, experiențele emoționale uitate de mult și le readuce în zona conștientă. Cinefilii remarcă frecvent faptul că, la vizionarea unei producții emoționante, lacrimile încep să curgă abia atunci când începe să se audă muzica.
- Stimularea memoriei –Cercetările au arătat că emoțiile evocate de muzică ne pot influența puternic capacitatea de a acorda atenție, de a gândi eficient, de a ne aminti cu exactitate anumite aspecte, de a exercita o judecată temeinică, de a rezolva probleme și de a lua decizii.
- Fericire –Muzica oferă o modalitate de a uita gândurile nedorire și sentimentele neplăcute și face mai ușoară discuția despre aceste sentimente. Poate ajuta la crearea unei atmosfere calde și primitoare și îi poate face pe oameni mai fericiți.
- Ritmul cardiac; încetinirea acestuia pentru relaxare sau accelerarea lui –Muzica îi poate ajuta pe oameni fie să se relaxeze și să se detașeze, fie să se simtă mai energici și mai orientați spre acțiune. S-a demonstrat că aceasta are un efect puternic asupra ritmului cardiac, încetinindu-l pentru relaxare sau accelerându-l, atunci când este nevoie să fim activi. De asemenea, poate crește sau reduce tensiunea arterială, poate accelera sau încetini ritmul respirației și poate afecta capacitatea pielii de a conduce electricitatea! O măsură de stimulare sau relaxare.
- Muzica ne poate afecta acțiunile –Muzica influențează foarte mult modul în care evaluăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru în ceea ce privește importanța sa pentru bunăstarea noastră și atingerea obiectivelor. Charles Gulas, profesorul asociat de marketing la Universitatea Wright State, și Charles Schewe, Profesor de Marketing la Universitatea din Michigan, au desoperit că persoanele din generația baby-boomers au mai multe șanse să cumpere lucruri atunci când ascultă rock clasic, în ciuda faptului că două treimi dintre ei nu au putut să spună ce fel de muzică se auzea în timp ce făceau cumpărături.
- Creează prietenii și relații, chiar și o identitate în anumite moduri – În special în rândul tinerilor, ascultarea muzicii în grupuri este una dintre principalele modalități de formare a prieteniilor. Muzica stabilește, de asemenea, o relație recurentă cu societatea, în ceea ce privește identitatea.
- Poate avea un efect „vindecător” –Cercetările recente asupra modului în care muzica afectează creierul au relevat efectul puternic pe care aceasta îl are asupra sistemului nervos. Caracteristicile acustice fundamentale ale muzicii sunt interpretate de regiunile de bază ale creierului pentru a semnala evenimente potențial importante și urgente.
- Poate induce somnul –De exemplu, seria „Anotimpurile” a lui Vivaldi s-a dovedit a fi eficientă pentru a ajuta copiii neliniștiți să adoarmă.
- Poate produce fiori și îți „ridică părul pe tine” –Cunoscută sub numele de „frison”, senzația apare atunci când muzica stimulează sistemul de recompensă puternic, dar primitiv al creierului. Astfel, se eliberează un potop de dopamină, generând sentimente de fericire și emoție intensă. În acest fel, muzica are exact aceleași efecte precum jocurile, o gustare dulce sau apropierea persoanei iubite. Pe de altă parte, o zonă a creierului este responsabilă de sentimentele de frică și răspunde doar la muzica într-un ton sumbru. Atunci când este stimulată, poate face ca părul „să se ridice pe corp”.
- Poate determina dilatarea pupilelor și trezirea instinctului într-o situație limită de tip „luptă sau fugi”– Când muzica atinge toate notele potrivite, trimite întregul corp într-o stare de suprasolicitare. Ritmul cardiac crește, pupilele se dilată și sângele este redirecționat în picioare pe măsură ce se activează o regiune a creierului cunoscută sub numele de cerebel. Aceasta face parte din ceea ce se numește mecanismul „luptă sau fugi”. Un răspuns instinctiv care a evoluat pentru a ne pregăti pentru acțiune, pentru a începe lupta sau pentru a fugi. Atunci când nu putem face niciuna dinte cele două (niciuna dintra opțiuni nu este posibilă în sălile de concerte sau la festivaluri pop), intensitatea sentimentelor produse este interpretată ca fiind cauzată de emoție și plăcere.