Vinul alb de la Girboiu te binedispune!

Vinul este intotdeauna o bautura care uneste oamenii si dezleaga conversatia. Crama Girboiu ofera cel mai bun vin alb, premiat la nivel european si produs din struguri romanesti. Vinul alb este o bautura foarte sanatoasa si gustoasa, mai ales daca este servit cu preparate care se complimenteaza.

Care este diferenta dintre vinul rosu si cel alb?

Diferenta dintre vinul rosu si cel alb provine preponderent dintr-o mica componenta a vinului numita tanin, care duce la diferenta de culoare. Vinul rosu contine de obicei o cantitate mult mai mare de taninuri decat vinul alb, care are un impact nu numai asupra culorii, ci si asupra gustului si a altor caracteristici ale vinului.

Care este diferenta in modul in care sunt facute?

Principala diferenta intre vinurile rosii si cele albe provine din modul in care sunt facute.

Vinurile albe se fac prin presarea sucului din struguri si fermentarea numai a sucului.

Vinul rosu se obtine prin fermentarea sucului de struguri, care contine adesea bucati de struguri si, uneori, chiar si cojile lor.

In timpul productiei ambelor vinuri, solidele sunt indepartate odata ce procesul de fermentare este terminat.

Faptul ca procesul de fermentare a vinului rosu a inclus particule reale de struguri, inseamna ca culoarea rezultata este mult mai rosie, deoarece sucul a absorbit taninurile continute in aceste particule.

Taninurile sunt o componenta care se gaseste in pielea strugurilor si, de asemenea, in seminte. De fapt, nu este prezent doar in struguri, ci si in multe plante, seminte, scoarta, lemn, frunze si alte tipuri de piei de fructe. Este un polifenol natural pe care probabil (fara sa stiti) il consumati zilnic – ceaiul, de exemplu, contine un continut ridicat de tanin si isi deriva culoarea si caracteristicile din aceasta substanta.

In salbaticie, taninurile joaca un rol in protectia impotriva pradarii si, de asemenea, regleaza cresterea plantelor. Acestea tind sa aiba un profil astringent care provoaca o senzatie de uscare si pucioasa in gura, care poate fi caracteristica unor vinuri rosii care au un continut foarte ridicat de tanin. Sau inca o data, ganditi-va pur si simplu la gustul ceaiului negru fara a adauga zahar – este acel sentiment uscat pe care il simtiti pe mijlocul limbii sau pe partea din fata a gurii, care este rezultatul taninurilor.

Dupa cum am mentionat mai devreme, nivelul taninurilor este, in general, mult mai mare la vinurile rosii decat la alb. Acest lucru se datoreaza faptului ca cojile strugurilor folosite la prepararea vinului rosu. Aceste coji contin un nivel mult mai ridicat de tanin, care se transfera in vin in timpul procesului de vinificare si are ca rezultat culoarea de rosu intens. De fapt, nu sucul de struguri contribuie la culoare – deoarece sucul de struguri este in mare parte incolor atat in strugurii folositi pentru vinul rosu, cat si pentru cel alb.

Atunci cand faceti vinuri albe, in general este de preferat sa evitati nivelurile mai ridicate de tanin si de multe ori este doar sucul de struguri care este folosit pentru a face vinul. Agentii de finisare sunt adesea adaugati la vin pentru a elimina taninurile cat mai mult posibil. Cand taninurile sunt indepartate, rezulta o culoare mai transparenta (sau alba) care este caracteristica vinului alb.

In majoritatea cazurilor, vinul rosu va avea un continut alcoolic mai mare decat vinurile albe. Pentru a explica de ce este cazul, trebuie sa intelegeti de unde provine alcoolul din vin. Alcoolul din vin provine de fapt din zaharul prezent in struguri, care se transforma in alcool in timpul procesului de fermentatie in procesul de vinificatie.

Strugurii de vin rosu tind sa aiba un continut mai ridicat de zahar decat strugurii de vin alb, deoarece tind sa fie culese la o maturitate mai mare decat strugurii pentru vinul alb. Acest continut mai ridicat de zahar are ca rezultat un nivel mai ridicat de alcool pentru vinurile rosii dupa finalizarea procesului de vinificare.

In general, majoritatea vinurilor rosii vor avea mai mult corp (o senzatie mai puternica cand este gustat) decat vinurile albe si acest lucru se datoreaza unor factori majori: continutul de alcool, cantitatea de taninuri si procesul prin care sunt fermentate.

Am discutat ce impact are asupra vinului continutul mai mare de alcool si nivelul mai ridicat de tanin, dar nu si modul in care procesul de fermentare are impact asupra vinului. Pentru vinul rosu, in general, intregul strugure este utilizat in acest proces, in timp ce in timpul productiei de vinuri albe se foloseste doar suc.

Aceasta inseamna ca totul, de la semintele, tulpinile si cojile strugurilor, este lasat intreg in timpul producerii vinurilor rosii. Acest lucru are ca rezultat o culoare mai inchisa (ca urmare a nivelului ridicat de taninuri din aceste parti ale strugurilor), dar are ca rezultat si un corp mai greu si o senzatie de gura mai mare decat ceea ce ar avea vinurile albe.

Crama Girboiu asteapta toti cosumatorii de vin sa incerce gama de vin alb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *