România a devenit membră a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional (UNCITRAL), după ce Adunarea Generală ONU a ales membrii acesteia la 9 noiembrie 2015. Astfel, România a obţinut un mandat de 6 ani, care va fi exercitat în perioada 2016 – 2022.
România devine membră a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional
Cu acest prilej au mai fost alese următoarele state: Republica Belarus, Republica Cehă, Republica Polonă (grupul est european); Republica Austria, Republica Italiană, Statul Israel, SUA, Republica Turcia, Australia şi Regatul Spaniei (grupul vest european şi al altor state); Republica Libaneză, Republica Islamică Iran, Regatul Thailandei, Republica India, Republica Islamică Pakistan şi Republica Filipine (grupul Asia – Pacific), Mauritius (grupul african); Republica Argentina, Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile, Republica Columbia şi Venezuela (grupul latino –american şi caraibian).
Cele mai importante teme de discuţie aflate pe agenda UNCITRAL sunt: revizuirea Notelor privind organizarea procedurilor arbitrale, reducerea obstacolelor legale pentru întreprinderile mici şi mijlocii, soluţionarea disputelor online în tranzacţiile comerciale transfrontaliere, reglementarea evidenţei tranzacţiilor electronice, facilitatea procedurii de insolvenţă transfrontalieră pentru companiile multinaţionale şi o lege model pentru reglementarea garanţiilor reale.
Informaţii suplimentare:
Comisia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional (UNCITRAL) a fost înfiinţată prin rezoluţia Adunării Generale a ONU nr. 2205 (XXI) din 17 decembrie 1966 în scopul de a reducere sau elimina obstacolele fluxurilor comerciale create de diferenţele dintre legislaţiile naţionale care guvernau comerţul internaţional. Adunarea Generală a atribuit Comisiei mandatul general de a promova armonizarea şi unificarea progresivă dreptului comerţului internaţional.
În cadrul Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional sunt organizate 6 grupuri de lucru, astfel: Grupul de lucru I – Întreprinderi mici şi mijlocii; Grupul de lucru II – Arbitraj şi Conciliere; Grupul de lucru III – Soluţionarea disputelor on-line; Grupul de lucru IV – Comerţ electronic; Grupul de lucru V – Dreptul insolvenţei şi Grupul de lucru VI – Garanţii reale.
Statele sunt reprezentate la sesiunile de lucru ale Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional de specialişti în dreptul comerţului internaţional, arbitri, judecători diplomaţi şi profesori universitari de dreptul comerţului internaţional, Comisia fiind un mediu interesant pentru schimbul de opinii între specialişti.
România a deţinut de două ori calitatea de membru UNCITRAL, în mandatele 1968-1974 (mandatul iniţial) şi 1998-2004, când a participat cu iniţiative care au stat la baza negocierii şi agreării textului iniţial al regulilor de procedură privind arbitrajul UNCITRAL.
Despre Ministerul Afacerilor Externe
Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).
Citeste mai mult: România devine membră a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional