Unul dintre cele mai bune si apreciate obiceiuri ale omului este acela de a purta ceas de mana si de a avea acasa o colectie de ceasuri.
Concentrarea atentiei pe ceasuri de cea mai buna calitate, finute, elegante nu are la baza dorinta purtatorului de a-si etala bunul gust sau statutul social, ci altruismul sau. El nu doreste sa fie apreciat sau invidiat pentru ceasul sau de la mana, chiar daca a costat o avere. Motive serioase il determina sa simta mereu la incheietura mainii sale timpul care trece, vremea care vine!
Se poate demonstra ca esti altruist prin acest accesoriu al tinutei? Cum s-ar putea demonstra generozitatea prin ceasuri barbati?
Acum va ganditi ca daca barbatii acestia ar munci din greu, iar din banii lor ar cumpara ceasuri dama sau ceasuri pentru copiii lor, ar fi mult mai generosi!
Aveti suficienta rabdare insa sa ma ascultati?
Barbatul care poarta ceas este punctual la locul de munca si nu asteapta ca altii sa-i rezolve sarcina de lucru sau sa i se puna cafeaua pe birou. Pentru asta poarta el cele mai bune ceasuri, sa nu intarzie. Director daca este, vrea sa le dea exemplu angajatilor. Demagogia este un principiu strain clientilor de la Ceasmania. Medic daca este, nu-si lasa bolnavii sa-l astepte, ci se grabeste sa le aline durerile. Barbatul avocat nu intarzie niciodata de la procesul de care depinde libertatea clientului sau, in timp ce profesorul punctual nu-si lasa elevii nesupravegheati si fara sa le transmita cunostintele necesare!
Cele 5 minute pe care le luam din viata unui om pe care il lasam sa ne astepte sunt un prejudiciu care nu mai poate fi remediat. Poate ca isi petrecea timpul acela sfatuind sau sarutand un copil, admirand un tablou sau un peisaj, citind un pasaj din care sa invete o lectie de viata…
Cum Ceasmania cuprinde Romania, romanul ameninta sa fie punctual!