Microsoft Summit 2017 – Despre digitalizare într-o eră a schimbărilor

București – Marți, 7 noiembrie 2017, oameni de afaceri și specialiști în tehnologie din România și nu numai, se întâlnesc la Teatrul Național București, la cea de-a cincea ediție a Microsoft Summit, cel mai mare eveniment de business și tehnologie din România.

Peste 870 de participanți din managementul de vârf, consumatori și furnizori de tehnologie, sunt prezenți în sălile Teatrului Național pentru a asista la prezentări și demonstrații susținute de specialiști ai mediului de business și tehnologiei, care joacă un rol esențial în revoluția digitală – de la experți în securitate cibernetică, până la șefi de stat și specialiști în economia colaborativă. Prezentările sunt special gândite astfel încât sa răspundă organizațiilor din diferite domenii, pentru care transformarea digitală este vitală într-o epocă în care economisirea timpului riscă să devină utopică.

Sesiunea plenară a fost deschisă de Gabriela Matei, General Manager Microsoft România și de Excelența SA Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. „În România, mai mult de 40% de persoane nu folosesc internetul, iar 70% nu dispun de aptitudini digitale. Utilizarea internetului pentru comerț electronic sau servicii bancare online este scăzută, însă nivelul de utilizare a rețelelor de socializare este foarte ridicat”, a explicat Hans Klemm. „În ultimii ani, ne-am concentrat atenția asupra dezvoltării antreprenoriatului în marile orașe ale țării, precum București, Cluj, Iași și Timișoara”, a mai spus acesta în încheierea discursului.

Philippe Rogge, Area VP Microsoft Europa Centrală și de Est, a declarat, în numele organizației, că „este momentul perfect pentru ca în România să se producă transformarea digitală, deoarece potențialul țării este ridicat”. Conform acestuia, companiile care adoptă tehnologii digitale sunt cu 20% mai profitabile decât cele care preferă modelul tradițional de business. În același timp, Philippe Rogge a mai spus că, deși România se află în topul țărilor cu forță de muncă bine pregătită în domeniul IT, doar 10% din clienții Microsoft din țară sunt utilizatori ai tehnologiei cloud.

Prezentarea lui Philippe Rogge a fost succedată de o serie de demonstrații interactive susținute de Ciprian Jichici, MVP în AI și Enterprise Architect, High-Tech Systems & Software – de la exemple de inteligență artificială la prezentarea unei aplicații inovatoare care identifică acțiunile întreprinse de șoferi în timpul condusului.

April Rinne, Young Global Leader și specialist în conceptul de sharing economy (economie colaborativă) în cadrul World Economic Forum, a vorbit despre oportunitățile aduse de acest tip de economie, oferind și câteva exemple concrete în acest sens. Potrivit acesteia, folosirea unui serviciu de car-sharing vine cu multiple beneficii pe lângă avantajul de cost direct: „economia colaborativă ne ajută să economisim bani, să contribuim la protejarea mediului înconjurător, dar și să dezvoltăm interacțiunea socială. În momentul în care accesezi anumite servicii doar atunci când ai nevoie de ele, ai mai multe opțiuni din care să alegi”.

Următorul speaker, Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Estoniei în perioada 2006 – 2016, este cunoscut pentru acțiunile care au transformat Estonia într-unul dintre cele mai digitalizate state din lume. Revoluția digitală a început, în Estonia, în perioada anilor ’90, când a fost lansat un browser care l-a determinat pe Ilves să privească digitalizarea dintr-o nouă perspectivă – atât timp cât vor utiliza internetul, cetățenii tuturor țărilor vor fi egali.

În prezent, în Estonia nu mai există termenul de „birocrație” – taxele pot fi plătite în cel mult 5 minute, iar indivizii din țările care nu sunt membre UE își pot crea cetățenie estonă pentru a obține aceleași drepturi pe care le are un cetățean UE. „Dacă vrei ca țara ta să devină digitală, trebuie să îți convingi Guvernul să facă demersuri pentru a începe acest proces de transformare”, a declarat Toomas Ilves.

Securitatea cibernetică a fost și ea abordată în cadrul sesiunii plenare. Jonnie Konstantas, Senior Director, Enterprise Cybersecurity Group, Microsoft, a recomandat ca utilizatorilor de dispozitive conectate la Internet să fie întotdeauna precauți. „Este important să fii tot timpul pregatit, atacurile cibernetice pot face victime oricând. Dacă noi inovăm constant să protejăm securitatea datelor dumneavoastră, nu înseamnă că hackerii nu caută și ei modalități continue pentru a găsi breșe de securitate. De aceea, este important să iei măsurile necesare pentru a preveni un astfel de atac”, a declarat Johnnie Konstantas.

Microsoft Summit 2017 continuă și în acest moment, iar speakerii sunt împărțiți în trei track-uri simultane, alături de Orange România și City Insurance, parteneri ai evenimentului.

____________________________________________________________________________________

Microsoft Summit este un eveniment de o zi dedicat comunității de business, ce explorează modurile în care tehnologia și noile paradigme digitale influențează afacerile, societatea, comunicarea și relația dintre companii și publicul lor în orice industrie – de la finanțe, retail, distribuție, energie sau farma până la telecom, comunicare sau FMCG.

Speakerii invitați sunt nume de impact global ai afacerilor și administrației, ce aduc teme de actualitate imperativă pentru publicul summit-ului: e-government cu Toomas Hendrik Ilves, președintele ce a condus deceniul care a digitalizat Estonia, sharing economy cu April Rinne, expert în economia colaborativă în cadrul World Economic Forum, siguranța digitală cu Johnnie Konstantas, Director Senior pentru Securitate Cibernetică la Microsoft, viitorul asigurărilor în epoca digitală cu Prof. Dr. Bodo Herold, membru în board-ul City Insurance și profesor la universitatea din Dortmund și tehnologii emergente cu aplicații în business cu Vlad Sorici (Orange Fab, start-ups) și Silviu Neghină (IoT) de la Orange România.

Bilete și mai multe informații puteți găsi la www.mssummit.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *