Anul acesta am decis sa investesc intr-un set de panouri solare fotovoltaice, deoarece au devenit din ce in ce mai comune la mine in cartier si ma simteam lasat pe dinafara, avand in vedere ca toti vecinii mei si le-au instalat.
Magazinul de la care le-am cumparat se numeste e-acumulatori.ro, deoarece sunt specialisti in comercializarea panourilor solare si tot ce tine de sisteme de energie de stocare alternative.
Probabil ati vazut panourile solare pe acoperisurile din jurul cartierului vostru, dar stii cum functioneaza de fapt pentru a genera energie electrica? In acest articol, vom analiza ce este o celula fotovoltaica – tehnologia din spatele unui panou solar care face posibila crearea de energie de la soare.
O celula fotovoltaica fotovoltaica transforma lumina soarelui in electricitate utilizabila in trei etape generale:
- Lumina este absorbita;
- electronii in format vrac creeaza efectul Loose electrons flow;
- Energia creata este capturata si transferata in fire.
Efectul fotovoltaic este un proces complicat, dar acesti trei pasi reprezinta modul de baza in care energia din soare este transformata in energie electrica de catre celulele solare.
Celulele fotovoltaice solare sunt blocurile de panouri solare
Un panou solar este format din sase componente diferite, dar cea mai importanta este celula fotovoltaica, care de fapt genereaza energie electrica. Transformarea luminii solare in energie electrica de catre o celula de acest gen se numeste “efect fotovoltaic”, de aceea se refera la celulele solare ca la “fotovoltaice”.
Celulele solare genereaza electricitate prin absorbtia razelor solare si prin utilizarea energiei luminoase pentru a crea un curent electric. Exista multe celule fotovoltaice intr-un singur panou solar, iar curentul creat de toate celulele adauga suficienta energie electrica pentru a va ajuta sa va activati casa. Un panou standard folosit intr-un sistem rezidential pe acoperis va avea 60 de celule legate intre ele. Instalatiile solare comerciale utilizeaza adesea panouri mai mari cu 72 sau mai multe celule fotovoltaice.
Tipuri de celule solare: monocristaline si policristaline
Exista doua tipuri principale de celule solare utilizate astazi: monocristaline si policristaline. Desi exista alte modalitati de a face celule solare (de exemplu, celule subtiri sau celule organice), celulele solare monocristaline si policristaline sunt de departe cele mai comune optiuni rezidentiale si comerciale.
O celula monocristalina solara este realizata dintr-un singur cristal al elementului silicon. Pe de alta parte, celulele policristaline sunt realizate prin topirea a multor fragmente de cristale de siliciu. Acest lucru conduce la doua diferentieri-cheie intre mono- si poli-celule. In ceea ce priveste eficienta, celulele solare monocristaline sunt in general mai mari decat omologii lor policristali. Acest lucru se datoreaza utilizarii unui singur cristal al siliciului, aliniat, care conduce la un flux mai usor pentru electronii generati prin efectul fotovoltaic. Celulele policristaline au fragmente de siliciu aliniate in multe directii diferite, ceea ce face ca fluxul de electricitate sa fie putin mai dificil. Cu toate acestea, panourile solare fabricate cu celule solare policristaline sunt de obicei mai putin costisitoare decat optiunile monocristaline.