Viziunea ATEN: Cele 3 motive pentru care lucrul de la distanta depinde mai mult de hardware decat de software

ATEN International, unul dintre liderii mondiali in solutii de conectivitate AV/IT si sisteme complete de administrare, arata ca, pe fondul unei adoptii in crestere a lucrului de la distanta, solutiile bazate exclusiv pe software prezinta diverse probleme, care pot fi evitate cu ajutorul unor solutii hardware adecvate.

Lucrul de acasa este acum mai necesar ca niciodata, atat ca urmare a pandemiei COVID-19, cat si pe fondul tendintei oamenilor de a-si desfasura activitatea de la distanta. De fapt, fenomenul a capatat atat de multa amploare, incat poate deveni noua normalitate. De-a lungul ultimilor ani, cererea de solutii pentru video-conferinte a crescut semnificativ si prezinta in continuare un potential crescut. Conform Fortune Business Insight, piata mondiala a solutiilor pentru video-conferinta s-a ridicat la 3.02 miliarde de dolari in anul 2018 si se estimeaza ca va ajunge la 6.37 miliarde de dolari pana in 2026, cu o crestere anuala de 9,8% pentru toata perioada analizata.

Este evident ca lucrul de acasa prezinta avantaje si dezavantaje, dar exista si o serie de dileme, iar cea mai vehiculata dintre ele este modul in care poate fi replicata experienta lucrului la birou, cu interactiuni fata in fata. In general, persoanele si organizatiile apeleaza la solutii software in Cloud, ceea ce poate fi de ajutor, insa acestea prezinta o serie de dezavantaje prin comparatie cu alternativele hardware. Solutiile software pentru lucru de la distanta se confrunta cu o serie de provocari, ce tin de securitate, fiabilitate si productivitate.

Securitatea

De indata ce tarile lumii au optat pentru lucrul de acasa pentru a reduce efectele pandemiei, multe persoane si organizatii au apelat la solutii software de teleconferinta si VPN pentru a putea comunica si a optimiza desfasurarea muncii. Nu a trecut insa mult si au inceput sa apara neajunsurile unei solutii care parea la prima vedere aproape perfecta. De exemplu, s-a dovedit ca un serviciu de video-conferinta de top, adoptat atat de companii, cat si de institutii guvernamentale, prezenta mai multe brese de securitate, una dintre ele permitand chiar utilizatorilor neautorizati sa acceseze mesajele participantilor, sa inlature participanti si sa deturneze functia de partajare a ecranului pentru a-si transmite propriile informatii. In plus, s-a dovedit ca platforma americana se baza pe sisteme de management cheie din China, ceea ce inseamna ca, din punct de vedere legal, guvernul chinez are dreptul de a solicita orice date prelucrate de aceste sisteme. Astfel, conferintele la care participau persoane din afara Chinei presupuneau transferul de date prin sisteme de management din China. Cu alte cuvinte, indiferent de tara in care se aflau participantii, datele care treceau prin aceasta platforma puteau fi solicitate de guvernul chinez.

Iar vestile proaste nu se opresc aici, un studiu recent realizat de Kaspersky indica si alte probleme de securitate legate de lucrul de acasa. De exemplu, 73% dintre angajatii participanti la studiu nu au primit niciun fel de instructaj legat de securitate inainte de a incepe sa lucreze de acasa. Dintre acestia, 27% au declarat ca au primit e-mailuri maligne care se foloseau de COVID-19 ca subiect, in timp ce 51% au folosit dispozitivele puse la dispozitie de angajatori pentru a viziona continut pentru adulti, in ciuda faptului ca este un lucru bine cunoscut faptul ca aceste site-uri reprezinta incubatoare de malware.

Folosind o solutie hardware, precum switch-ul de prezentare ATEN VP2120 Seamless Presentation with Quad View Multistreaming, datele angajatilor nu sunt directionate prin niciun fel de server din Cloud. Mai mult decat atat, VP2120 se conecteaza la infrastructura de retea deja existenta, garantand in acest fel securitatea IT necesara. Astfel, utilizatorii se pot conecta cu un cod generat aleator, acordat numai celor care au permisiunea de a participa la sedinta. In mod similar, KVM-ul over IP de 1 port ATEN CN9600 le permite utilizatorilor sa acceseze de acasa resursele companiei. In final, solutia hardware este cea care permite securizarea datelor si fluxurilor de lucru end to end – o caracteristica pe care o solutie software nu o poate garanta.

O solutie hardware, precum CN9600 ofera acces la nivel de BIOS si nu necesita instalarea de software suplimentar pentru a functiona. Aceasta abordare are un impact pozitiv asupra securitatii, caci riscul contaminarii PC-ului cu un virus sau continut malware este diminuat. Totodata, accesul de la distanta al echipamentului hardware este complet separat de reteaua operationala, eliminand posibilitatea scurgerilor de informatii, actiunilor clandestine si a patrunderii in retea a unor persoane nedorite. Datorita echipamentului KVM, administratorii de sistem au acces la jurnalul de evenimente, care inregistreaza intreaga activitate. In cazul unei activitati neautorizate, aceasta va fi consemnata, poate chiar si sa declanseze o alarma in sistem. In mod similar, switch-ul KVM over IP se integreaza cu software-ul Control Center Video Session Recording (CCVSR), pentru a permite inregistrarea si redarea sesiunilor avute de operatori, atunci cand au lucrat pe KVM.

In concluzie, dispozitivele hardware pot oferi, in scenariile de lucru de acasa, securitate mai buna decat cele software, multumita accesului direct, la nivel de BIOS, la serverele companiei. De asemenea, pot oferi separarea retelei publice de cea privata, eliminarea posibilitatii de a descarca un virus si integrarea unei functii de monitorizare si inregistrare a sesiunilor, astfel incat administratorii sa poata observa accesul neautorizat si alte incidente.

Fiabilitatea

Utilizarea solutiilor complet software lasa persoanele si organizatiile expuse la limitarile cu care se confrunta platforma in materie de latime de banda. Pandemia de Coronavirus a evidentiat cel mai bine aceasta problema, intrucat munca de acasa a generat o crestere consistenta a numarului de utilizatori care, deseori, a condus la blocarea serverelor. Switch-ul Seamless Presentation with Quad View Multistreaming elimina aceasta problema, deoarece foloseste propria aplicatie si o interfata grafica web, ce nu sunt supuse la stresul cu care se confrunta majoritatea platformelor pentru video-conferinte.

In acelasi fel, CN9600 ofera functionalitate IP, ceea ce inseamna ca utilizatorii dispun de o conexiune directa la PC-ul companiei, indiferent unde s-ar afla. Datorita unei functii integrate de continut media virtual, acest dispozitiv permite si transferul de fisiere la distanta, diagnoza si testare, precum si actualizari pentru sistemul de operare si aplicatii. Mai mult decat atat, acest dispozitiv KVM este compatibil cu cele mai importante platforme Windows, Mac OS, Sun, Linux, precum si echipamente VT100. Pe langa fiabilitatea conexiunii, CN9600 este prevazut cu dubla conexiune LAN si alimentare duala, ceea ce garanteaza functionarea in cazul aparitiei unor probleme de retea si de alimentare.

Productivitatea

Una dintre principalele ingrijorari ale companiilor cu angajati care isi desfasoara activitatea de la distanta este legata de productivitate. Unele studii sustin ca munca de la distanta duce intotdeauna la imbunatatirea productivitatii, dar un studiu Gallup din anul 2017 arata ca acest lucru este adevarat numai atunci cand angajatii lucreaza de la distanta o parte sau cea mai mare parte a timpului, dar nu tot timpul. Studiul a mai aratat ca este optim ca angajatii sa se intalneasca online cu managerii si colegii. Pentru cazurile in care astfel de intalniri sunt mai greu de organizat, o solutie hardware de acces de la distanta se dovedeste deosebit de utila. Accesul stabil la computerul de la birou permite evitarea problemelor pe care le implica platformele software.

De exemplu, o importanta platforma dedicata colaborarilor s-a confruntat cu intreruperi, timpi mari de incarcare, mesaje care nu se trimiteau, camere web si microfoane care nu se conectau, precum si lipsa notificarilor. Toate acestea reprezinta piedici in activitatea profesionala si cauzeaza o scadere semnificativa a productivitatii tuturor celor care bazeaza exclusiv pe solutii software.

Concluzie

Munca de la distanta, in special de acasa, se transforma in noua realitate pentru multi oameni. Este de ajuns sa ne uitam la Google, companie in cadrul careia majoritatea angajatilor au lucrat anul trecut de acasa. In aceste conditii, adoptarea de solutii hardware robuste ca alternativa la platformele software terte poate imbunatati securitatea datelor, fiabilitatea si chiar productivitatea.

Pentru mai multe informatii despre produsele hardware ATEN dedicate lucrului de la distanta, vizitati:

Echipamente KVM over IP:

https://www.aten.com/global/en/products/kvm/kvm-over-ip-switches/

Switch-uri pentru prezentari video:

https://www.aten.com/global/en/product-landing-page/presentation-switches/vp-series/

 

Despre ATEN

Infiintata  in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare,  gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial.

Cu sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada.

Pentru mai multe informatii despre ATEN, vizitati www.aten.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *