Există numeroase beneficii pe care puzzle-urile le au în dezvoltarea cognitivă a celor mici. Cu toate acestea, nu de puține ori și tu, adultul, lași la o parte grijile zilnice și te așezi pe covor sau la masă, alături de copilul tău, și aduceți la viață imaginile dintr-un puzzle copii. Dar, hai să descoperi și care sunt câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le au astfel de jocuri.
Te ajută să găsești mai ușor soluțiile la probleme
Există puzzle pe diferite niveluri de dificultate: puzzle pentru bebe, junior, avansați, experimentați și multe altele. Evident, cu cât avem de a face cu un puzzle cu mai multe piese, cu atât nu va fi chiar atât de ușor de rezolvat. Dar, nu imposibil. Și astfel ajungem la primul beneficiu al unui joc de puzzle, cel care te ajută să îți îmbunătățești capacitatea de a găsi mai ușor soluțiile la probleme.
Crește capacitatea de concentrare
Chiar și persoanele care nu au prea multă răbdare recunosc că au rezistat mult în fața unui puzzle, încercând să îl termine. Avem de a face cu un joc educativ care oferă un fel de ”dependență” plăcută, ceea ce înseamnă că te ajută să îți dezvolți capacitatea de concentrare.
Calmează și liniștește spiritele
Prin atenția pe care o acordăm rezolvării unui puzzle, ne golim mintea de problemele zilnice, astfel încât facem față cu bine stărilor de anxietate și stresului. Chiar și cei mici se calmează mai ușor în fața pieselor unui puzzle.
O mai bună dexteritate
Pentru copii, un joc de puzzle este excelent și pentru că îi ajută să aibă o mai bună dexteritate, iar funcțiile motorii sunt și ele îmbunătățite.
Stimulează memoria
Vrei să ai o memorie mult mai bună, iar mica ta minune să se bucure de același avantaj? Atunci jucați-vă împreună jocuri de puzzle, pentru că acestea au acest beneficiu.
Încurajează socializarea
Jocul de puzzle este mult mai distractiv atunci când are piese numeroase și se joacă mai multe persoane. În acest fel, se încurajează socializarea, se îmbunătățesc abilitățile de comunicare. Cât despre timpul petrecut împreună… este de neprețuit!
Încredere în sine
Nu este obligatoriu însă ca un joc de puzzle să fie rezolvat… în grup. Prin urmare, pe măsură ce micuțul tău îl va putea face singur pe tot, va căpăta tot mai multă încredere în forțele proprii, iar tu vei fi mulțumit că va putea să își rezolve și singur problemele. Perseverența este iar un beneficiu important pe care un joc de puzzle îl aduce utilizatorilor.
Începe cu pași mici
Chiar dacă jocurile de puzzle sunt excelente pentru dezvoltarea copiilor, asta nu înseamnă că trebuie să începi cu modele prea complicate pentru ei. Începe cu pași mici, cu puzzle-uri simple, după care continuă cu cele care au drept imagine secvențe din desenele animate preferate de ei. Dacă micuțul se arată interesat de ele, continua să îl ajuți să își urmeze pasiunea. Fii alături de el, căutați împreună modele interesante, vedeți dacă nu cumva și cele 3D sunt mai pe placul vostru și apoi, treceți la treabă!