- Peste 50% dintre executivii care au participat la programul “Managementul Stresului si Anxietatii in Roluri de Leadership” si-au schimbat profund stilul de viata dupa ce au fost expusi la metode de antrenament mintal, pentru a gestiona mai bine modul de raspuns al creierului la schimbare, incertitudine sau frica.
- Din ce in ce mai multi manageri C – level declara ca gestioneaza cu mare dificultate transformarea, care a devenit o constanta a lumii actuale. La nivel mondial, 42% din angajati au experimentat un declin al sanatatii mintale de la debutul pandemiei.
-
- In Romania, presiunea se simte indeosebi in cadrul companiilor foarte mari, cu echipe numeroase, intr-un context in care presiunea pe resurse de leadership este la cel mai crescut nivel istoric, apreciaza reprezentantii K.M.Trust & Partners. In Romania activeaza aproape 700 de companii cu cifra de afaceri peste 50 mil. EUR si genereaza un business anual cumulat de aproape 29 mld. EUR.
Bucuresti, 28.09.2021 – Aproximativ 60% dintre executivii de top sunt dispusi sa accepte ca sunt expusi la un stil de viata agresiv si toxic, iar presiunea asupra acestora – atat din perspectiva responsabilitatilor jobului cat si a stres-ului si anxietatii generate de ritmul actual al societatii – le afecteaza dramatic relatiile cu cei din jur si viata de familie, releva o analiza realizata de compania de Executive Search si Dezvoltare Organizationala K.M.Trust & Partners.
Astfel, dintr-un numar total de 45 de manageri C-level (n.a. manageri de top din suita rolurilor identificate cu litera C – ex. CEO, CIO, CFO, etc.) din 17 industrii, reprezentand companii cu cifra de afaceri de peste 2 miliarde de euro care au participat recent la programul “Managementul Stresului si Anxietatii in Roluri de Leadership” derulat de K.M.Trust & Partners, peste 50% au declarat ca gestioneaza cu mare dificultate schimbarea, fricile sau incertitudinea.
In urma programului, 60% dintre acestia au decis sa isi schimbe profund stilul de viata, abordand metode noi de antrenament mintal, pentru a se cunoaste mai bine (self awareness) si pentru a-si putea gestiona mai bine propriile reactii si emotii (o subcomponenta a inteligentei emotionale cu impact major in sanatatea noastra). Avand in vedere impactul pe care il are presiunea la care sunt ei insisi expusi asupra echipelor din coordonare si asupra familiilor, executivii participanti au extins si in cadrul companiilor proprii cat si in viata de familie aceste schimbari ale stilului de viata.
“Cifra este in crestere, daca ne raportam la evolutia ultimilor ani. Un numar ingrijorator, din ce in ce mai mare de executivi din varful marilor corporatii se confrunta cu aceasta <fuga de noi insine>: practic, suntem expusi unui stil de viata din ce in ce mai presant, care are consecinte severe asupra sanatatii, relatiilor sociale si familiale”, declara Radu Manolescu, fondator K.M.Trust & Partners.
Datele* arata ca, la nivel mondial, 42% din angajati au experimentat un declin al sanatatii mintale, de la debutul pandemiei. In Romania, presiunea se simte indeosebi in cadrul companiilor foarte mari, cu echipe numeroase, in contextul unei presiuni acute pe forta de munca, nu doar la nivelul angajatilor cat si la nivelurile superioare de management, care afecteaza toate ramurile economice, apreciaza reprezentantii K.M.Trust & Partners. Conform datelor de la Registrul Comertului, in Romania activeaza aproape 700 de companii cu cifra de afaceri peste 50 mil. EUR si genereaza un business anual cumulat de aproape 29 mld. EUR.
Ce este de facut? 5 recomandari ale specialistilor K.M.Trust & Partners:
-
-
- Crearea/asigurarea unui mediu in care feedbackul obiectiv este parte din cultura organizatiei. Feedbackul sincer oferit cu respect contribuie semnificativ la cresterea self awarenessuluifiecarui individ.
-
-
-
- Pentru a primi/oferi feedback sincer este necesar un mediu in care increderea este cultivata in permanenta (adresarea continuaa eventualelor disfunctii din echipe).
-
-
-
- Asigurarea de spatii sigure pentru ca managerii sa poata discuta cu specialisti despre anxietati sau frici.
-
-
-
- Expunerea managerilor de top dar si a angajatilor la programe de awareness referitoare la cum functioneaza creierul si la metode de antrenament mintal pentru contracararea stressului, calm si claritate.
-
-
-
- Un stil de viata cat mai echilibrat posibil, in conditiile actuale (minimum 7 ore de somn, sport, interactiuni sociale de calitate, timp alocat familiei, timp alocat pasiunilor etc.)
-
Tendinta se va mentine o perioada indelungata, deoarece pentru a stabiliza noi obiceiuri sunt necesare luni intregi de rutina, apreciaza specialistii K.M.Trust & Partners.
Despre K.M.Trust & Partners:
Fondata in anul 2005, K.M.Trust & Partners este singura companie din Romania ce ofera intreg spectrul de servicii de Executive Search, Coaching, Dezvoltare si Transformare Organizationala, Consultanta HR, Mental Health Support, dedicate segmentului de top management al companiilor. K.M.Trust & Partners detine un portofoliu de peste 100 de mari companii – client, unii dintre cei mai mari contributori in PIB-ul Romaniei si angajatori in industriile de retail, agribusiness, energie, tehnologie, servicii financiare, farmaceutice sau productie industriala.
* https://hbr.org/2020/08/8-ways-managers-can-support-employees-mental-health