Premieră mondială – Finalizarea cu ajutorul AI a celei de-a X-a simfonii a lui Beethoven la Bonn, transmisă live și în România

Pe data de 9 octombrie, la 199 de ani de la primele schițe ale lui Ludwig van Beethoven, va avea loc la Telekom Forum din Bonn premiera mondială a Simfoniei a X-a, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al unei echipe de experți internaționali. Evenimentul va putea fi urmărit prin livestream pe website-ul www.simfonia10.ro, începând cu ora 20.00, ora României.

Sub conducerea dirijorului Dirk Kaftan, Orchestra Beethoven va interpreta nu doar premiera mondială a Simfoniei a X-a, ci și Simfonia a VIII-a de Beethoven.

Jurnalistul muzical Axel Brüggemann va însoți publicul pe tot parcursul serii.

La discuție vor lua parte muzicologul Dr. Matthias Röder, compozitorul Walter Werzowa, expertul în inteligență artificială Ahmed Elgammal, directorul general al Orchestrei Beethoven din Bonn, Dirk Kaftan, organistul Cameron Carpenter și fondatorul și autorul Aya Jaff. Aceștia vor oferi informații importante despre proiect, vor prezenta o perspectivă asupra interacțiunii dintre om și mașină și vor dezbate dacă mașinile sunt creative sau dacă munca lor poate fi considerată artă.

Când a vorbit despre premiera mondială, Dr. Matthias Röder a explicat: “Sunt foarte onorat să fac parte din acest proiect special și să mă scufund în lumea gândurilor lui Beethoven împreună cu publicul. Combinația dintre creativitatea umană și cea a mașinii va fi cu siguranță o experiență unică și de neuitat pentru toți oaspeții.”

Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi interpretarea binecunoscutului organist Cameron Carpenter, care va acompania Orchestra Beethoven din Bonn în timpul mișcării a patra din Simfonia a X-a.

BMG lansează albumul “Beethoven X – The AI Project” la nivel mondial pe 8 octombrie, sub formă de CD și Stream/Download (disponibil și în Dolby Atmos) pe toate platformele digitale.

Istoria Simfoniei a X-a

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la Simfonia a X-a, lucrare ce avea să rămână neterminată. Sub coordonarea Dr. Matthias Röder, un grup de experți în inteligență artificială și muzicologi au dezvoltat “Beethoven AI”, care “înțelege” stilul lui Beethoven. Printre experții care au asigurat îndrumarea și supravegherea științifică s-a numărat Prof. Dr. Christine Siegert, șefa departamentului de cercetare al Beethoven-Haus.

Inteligența Artificială (AI) nu a fost “hrănită” doar cu informațiile din compozițiile lui Beethoven și cu notele sale la Simfonia a X-a, ci și cu lucrări ale unor compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în mod evident pe Beethoven în timpul vieții sale, cum ar fi Johann Sebastian Bach. Împreună cu experții, algoritmul a continuat ultima lucrare, incompletă, a lui Beethoven. Compozitorul Walter Werzowa și Orchestra Beethoven din Bonn au transformat această notație într-o compoziție vie sub conducerea lui Dirk Kaftan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *