CONCERT EXTRAORDINAR ”Vesnicia s-a nascut la sat”

Sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si pianista Sinziana Mircea, cu participarea acad. Georgeta Stoica

 

Pe data de 29 ianuarie 2022, de la ora 19, va avea loc la Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” concertul extraordinar intitulat ”Vesnicia s-a nascut la sat”. Concertul va fi sustinut de celebrul violonist Alexandru Tomescu, alaturi de pianista Sinziana Mircea, cu participarea etnologului Georgeta Stoica. Evenimentul, dedicat Zilei Nationale a Culturii, isi propune sa aduca in fata publicului larg valorile culturale romanesti, in ambivalenta traditional – cult.

Programul va reuni lucrari de muzica clasica in interpretarea celor doi muzicieni romani, alaturi de interventia doamnei academician Georgeta Stoica pe tema rolului podoabelor in costumul traditional romanesc si simbolistica acestora. In program vor fi lucrari de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, precum si variatiuni pentru pian pe teme de Carl Orff, Theodor Rogalski si Benedetto Marcello de Sinziana Mircea. Ca element inovativ, in cadrul concertului va fi prezentata in prima auditie compozitia „Future” pentru vioara si pian, realizata de Sinziana Mircea, dedicata Zilei Nationale a Culturii.

Vesnicia s-a nascut la sat Concert 20220129 Al Tomescu S Mircea

”Ma bucur ca am ocazia de a participa la acest concert extraordinar, care isi propune un lucru minunat si anume, acela de a expune in fata publicului larg, de toate varstele, legatura profunda dintre artele traditie si muzica culta. Ca istoric de arta si etnolog, de-a lungul anilor am avut ocazia sa constat in cercetarile mele ca in centrul artei culte se afla intotdeauna un sambure de arta traditionala. Pot spune fara sa gresesc ca traditionalul este esenta in jurul careia civilizatiile de pretutindeni si-au construit societatea si in care si-au incrustat spiritualitatea. De aceea mi s-a parut important sa realizam aceasta alaturare si in Romania, cu ocazia Zilei Nationale a Culturii. Ce poate fi mai frumos decat sa asculti muzica lui George Enescu si sa admiri frumusetea podoabelor romanesti? Va asteptam cu drag la concert, fie in sala, daca conditiile sanitare o vor permite, fie online”, a declarat acad. Georgeta Stoica.

Concertul, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, va fi deschis publicului cu respectarea restrictiilor sanitare in vigoare si va fi transmis live online pe platformele de socializare. Concertul va fi inregistrat si difuzat ulterior de Radio Romania Muzical. Partenerii proiectului sunt: Centrul National de Arta “Tinerimea Romana”, Radio Romania Muzical, Societatea Romana de Televiziune (TVR 3), Fundatia Remember Enescu.

Detalii despre bilete puteti obtine de la Casa de bilete a Palatului “Tinerimea Romana”, cu rezervari prin telefon la nr. 021 315 8165 de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 15:00 si in ziua evenimentului cu o ora inainte de incepere. Mai multe detalii la: https://tinerimearomana.ro

Despre Alexandru Tomescu

Celebrul violonist roman contemporan Alexandru Tomescu intruneste, in constiinta publicului, amprenta unei vocatii si a unui destin artistic, dublate de o energie putin obisnuita pentru a le traduce in fapta si, in plus, cu sansa de a canta pe o vioara Stradivarius Elder Voicu, obiect de patrimoniu national, categoria tezaur. Este printre primii artisti care si-a facut o misiune clara din a purta mesajul muzicii clasice in orase romanesti in care nu exista filarmonici. Angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007 a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument.

 

Despre Sinziana Mircea

Sinziana Mircea, Young Steinway Artist, desfasoara o cariera internationala in Europa, America de Nord si Asia. Pianista romana si-a facut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre/ Japonia si St Martin-in-the-Fields din Londra/Marea Britanie cand avea doar 20 de ani, debutand apoi la Carnegie Hall din New York intr-un recital, rasplatit de publicul american cu ovatii in picioare. Incepand cu anul 2020, Sinziana a dedicat o importanta parte din activitatea sa realizarii de compozitii prezentate public cu numeroase ocazii.

 

Despre Acad. Dr. Georgeta Stoica, etnolog

Doamna academician Georgeta Stoica este una dintre cele  mai importante personalitati din domeniul etnologiei si muzeologiei romanesti, cu o activitate extrem de prodigioasa, care acopera peste sase decenii.

Georgeta Stoica, in prezent membra de onoare a Academiei Romane si formator de scoala  romaneasca muzeologica si etnografica, a publicat peste 50 de carti de specialitate, dedicate artei populare romanesti, devenite lucrari de referinta pentru toti cercetatorii domeniilor respective. In decursul unei cariere exceptionale, dedicata in intregime artei romanesti, derulata la nivel national si international, a fost membra in Comitetul International de Arhitectura Vernaculara, membra in Comisia Monumentelor Istorice, in Comisia Patrimoniului National si in alte foruri de specialitate, la cel mai inalt nivel,

Cartile Georgetei Stoica, dedicate arhitecturii populare romanesti, costumului si covoarelor traditionale romanesti au intrat in cele mai prestigioase biblioteci la nivel mondial, devenind sursa de inspiratie pentru marile case de moda din intreaga lume. Ca urmare a recunoasterii acestei activitatii de exceptie a fost distinsa cu numeroase premii nationale si internationale dintre care mentionam Premiul Academiei Romane pentru lucrarea “Arta populara din Romania”. Doamna Stoica face parte dintre autorii volumului “Arta din Romania din preistorie in contemporaneitate”, publicata de Academia Romana in 2018, considerata una dintre cele  mai valoroase lucrari dedicate artei din Romania publicata din ultimele cinci decenii.

 

Asociatia MuseArt este un ONG Cultural Roman fondat in anul 2012 care isi propune sprijinirea dezvoltarii carierei tinerilor muzicieni la nivel national si international. Presedintele Asociatiei MuseArt este pianista romana Sinziana Mircea. Mai multe detalii pe www.museart-academy.com.

 

Proiect sustinut si finantat cu sprijinul Ministerului Culturii prin Ziua Culturii Nationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *