Desi tintele de reciclare ale Romaniei cresc, legislatia locala de mediu ramane neclara,
iar cerintele minime nu sunt indeplinite. Romania trebuie sa inchida 42 de gropi de gunoi ilegale.
- Romania recicleaza de 4 ori mai putin decat media tarilor europene, conform Eurostat.
- Conform tintelor stabilite de UE, pana in 2025, Romania trebuie sa atinga o rata de reciclare de 55%, in conditiile in care nu a atins nici tinta anterioara de 50%, stabilita pentru 2020. In acest moment, Romania inca trebuie sa inchida 42 de gropi de gunoi ilegale.
- SGR – Sistemul Garanție – Returnare, cerut de Comisia Europeana Romaniei, este neclar. Nici la acest moment nu sunt certe modul de functionare si data de implementare a sistemului prin care ar trebui sa se schimbe complet piata reciclarii in Romania.
Bucuresti, 26.05.2022 – Clean Recycle, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata locala de transfer de responsabilitate in domeniul ambalajelor (OIREP), raporteaza un volum de business de 3.8 milioane de euro si 56.000 de tone de deseuri de ambalaje colectate la jumatatea anului. Compania estimeaza o cifra de afaceri de 10 milioane de euro pana la finalul anului si un volum total de peste 170.000 tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deseuri de pe piata.
La nivelul anului trecut, compania a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea, raportarea) a 160.000 tone de deseuri din ambalaje de pe piata din Romania, in special de la companii din domeniul FMCG si retail. Clean Recycle gestioneaza activitatea de transfer de responsabilitate pentru un numar de peste 700 de companii, care pun anual pe piata peste 160.000 tone de ambalaje din sticla, PET, hartie, carton si altele.
Desi Romania a facut progrese in ultimii ani in ceea ce priveste activitatea de colectare separata si reciclare, cifrele de tara sunt mult in urma fata de media europeana, in conditiile in care tintele impuse de Uniunea Europeana cresc gradual. Conform datelor Eurostat, Romania recicleaza de 4 ori mai putin decat media tarilor europene. Pana in 2025, Romania trebuie sa atinga o rata de reciclare de 55%, dar tara noastra nu a atins nici tinta anterioara de 50%, stabilita pentru 2020. In luna februarie 2022, Romania a fost data din nou in judecata de Comisia Europeana, pentru ca nu a inchis toate cele 68 de gropi de gunoi, conform unei decizii din 2018 – in acest moment, Romania trebuie înca sa mai inchida 42 de gropi de gunoi ilegale.
“Pe de alta parte, Sistemul Garantie – Returnare (SGR), prin care fiecare dintre noi ar trebui sa putem returna o sticlă sau o doza de aluminiu la un magazin din apropiere, este o mare incertitudine. Intreaga piata a operatorilor de transfer de responsabilitate (OIREP) se pregatea de implementarea sistemului de la 1 octombrie 2022, iar acum nu este clar daca se va putea implementa chiar si din 2023. Activam pe o piata in care actele normative nu sunt corelate intre ele, in care o legislatie si un sistem insuficient de bine puse la punct ar putea dinamita intregul sistem de reciclare – si asa fragil in Romania,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle.
Sistemul garantie – depozit, un model complex preluat din practica tarilor europene, ar trebui sa fie o modalitate prin care diferitele parti angrenate in lantul producator – consumator – reciclator organizeaza un sistem de returnare voluntara a ambalajelor – atat de unica folosinta cat si reutilizabile – prin folosirea unui stimulent financiar (garantie). In prezent insa, SGR ramane neclar la nivel de industrie, in conditiile in care statul roman ar urma sa fie actionar in cadrul acestui sistem, iar actele normative si deciziile oficiale de la Ministerul Mediului sunt neclare.
Conform Comisiei Europene, pana in 2035, Romania trebuie sa reduca pana la 10% cantitatea de deseuri municipale depozitate – in prezent insa, romanii depoziteaza 70% din gunoiul pe care il produc, fata de media europeana de 24%. Pe de alta parte, volumul total de ambalaje este in crestere*, datorat in principal cresterii consumului general al populatiei – in special pe segmentul deseurilor de ambalaje din sticla si plastic.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP). Compania gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.
* Eurostat