Dr Wargha Enayati: Unde se pot interna pacienții care au nevoie de ingrijiri paliative?

70% dintre  medicii  de  familie  consideră  că  pacienții  care  au  nevoie  de  îngrijiri paliative trebuie să ajungă într-un centru specializat
5,4%din nevoia de ingrijiri paliative poate fi acoperită in România
EnayatiHospital a adus pe piața din România conceptul de îngrijire integrată cu accent pe alinarea suferinței pacientului și familiei: Tratăm pacientul, nu boala și punem accent pe calitatea vieții!
DrOana Donea, șef secție Îngrijiri paliative Enayati Hospital: oferim suport familiei pacientului pentru a înțelege procesul çi efectele tratamentului paliativ
Paciențiiaflați în stadiu avansat de boală au nevoie de condiții spitalicești cu linie de gardă permanentă, terapia durerii și ingrijire medicală specializată
”Îngrijirile paliative sunt în continuare Cenușăreasa serviciilor medicale din România. În ciuda nevoii neacoperite, doar 5,4% la nivel național, și a opiniei generale a medicilor care intră primii în contact cu nevoia pacienților și aparținătorilor de îngrijire specializată pentru pacienții diagnosticați cu boli aflate în stadii avansate, a zecilor de planuri si planulete puse la punct de autoritati, situatia este la fel de dramatica ca si pana acum.

Dr Wargha Enayati, medic cardiolog: ”Întrebarea oricărei persoane care are în grijă un om drag cu o boală fatală este: unde il pot interna pentru a-I usura lupta cu boala si a-I oferi confortul pe care il merita? Experiența celor care sunt puçi în situația asta este nu doar dramatică ci devine deja un factor de stres în plus care le impacteaza considerabil viața. De aceea, am pus la punct în cadrul Enayati Hospital, în primul Oraç Medical din România un departament complet de ingrijiri paliative, atât din punct de vedere al echipei pluridisciplinare medicale dar çi a dotărilor medicale, tocmai pentru a putea oferi un răspuns familiilor care au nevoie de ajutor”.

Așa  cum  se  știe,  îngrijirile  paliative  combină  intervenţii  şi  tratamente  având  ca  scop îmbunătăţirea calităţii a vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, pentru a face faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale fiind completate si de îngrijirile terminale care sunt acordate unui pacient atunci când nu mai este posibilă îmbunătăţirea prognozei fatale a stării de boală, precum şi îngrijirile acordate în apropierea decesului.

În cadrul Enayati Hospital oferim serviciile de îngrijiri paliative ce pornesc de la 600 de lei pe zi și compensare de la CNAS.

Serviciile pun accent pe:

abordareamultidisciplinară a cazului (specialiști în chirugie, oncologie, cardiologie, radioterapie, boli infecțioase, neurologie),
managementul simptomelor (greață, vărsături, delir, halucinații, agitație, constipație,etc)
pacientiiau la dispozitie linie de gardă asigurată de medici specialiști și primari,
asistență medicală 24/24 oferită de personal certificatpentru monitorizarea parametrilor fiziologici
tratamentsuportiv post chimioterapie dar și pe durata ședințelor de radioterapie,
terapiadurerii
evaluareachirurgicală și imagistică de urgență
posibilitateade internare în cadrul ATI, la
dr Oana Donea, sef sectie Ingrijiri Paliative, Enayati Hospital: ”Managementul stării terminale, evaluarea çi suportul psihologic çi spiritual vin sa completeze procedurile medicale absolut esentiale pentru pacientul aflat in acest moment al vietii. In cadrul Enayati Hospital oferim suport familiei pacientului pentru a înțelege procesul çi efectele tratamentului paliativ, abordăm holistic nevoile pacientului (probleme fizice, sociale, psiho- emoţionale, spirituale). De asemenea, îngrijirea paliativă ajută familia pacientului să facă față mai uçor situației. Chiar dacă vestea că ai fost diagnosticat cu o boală care îţi poate ameninţa viaţa este greu de acceptat, specialiştii care te îngrijesc te vor ajuta să ai o atitudine pozitivă pe tot parcursul tratamentului şi să înţelegi că, de multe ori, diagnosticul nu înseamnă şi un verdict. Dacă lupţi alături de medicii tăi şi urmezi corect tratamentul, şansele de reuşită cresc simţitor şi felul în care te simţi fizic şi emoţional se va îmbunătăţi”.

Dr Oana Donea este medic primar oncolog, cu supraspecializare în îngrijire paliativă. Rezidențiatul, în specialitatea Oncologie, l-a făcut la Institutul Oncologic din București, iar după ce a terminat, ca medic specialist, în 1995, a activat ca oncolog în cadrul spitalului de bolnavi cronici și geriatrie Sf. Luca. Ulterior, a decis să se dedice îngrijirilor paliative și după patru ani de muncă într-un ONG, a înființat Serviciul Mobil de Îngrijire Paliativă, care se      ocupă      de      bolnavi      de      cancer      în      București       si      in       jur. Din 2011, Dr. Oana Donea este membru al grupului de lucru pentru dezvoltarea îngrijirii paliative,      în      Europa      al      Asociației      Europene      de      Îngrijire      Paliativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *