Gartner IT Symposium/Xpo 2022 Barcelona: Reperele finale si principalele subiecte ale evenimentului

”CIO & Teams Showcase: Trends from 2022 Gartner IT Symposium” este titlul evenimentului din data de 15 noiembrie, organizat la Bucuresti de echipa locala de vanzari, in ideea diseminarii informatiilor cuprinse in cadrul Symposium/Xpo 2022.

Expertii Gartner au prezentat cele mai importante moduri in care CIO si directorii IT pot folosi informatiile si tehnologia in moduri noi si emergente pentru a conduce si a face diferenta pentru companiile pe care le reprezinta. Deschiderea a fost urmata de un panel de discutii cu CIO si lideri IT din Romania, fiind moderat de partenerii executivi Gartner – Pawel Bialka – si Hynek Bury – urmarind perspectiva locala asupra tendintelor, riscurilor, oportunitatilor si provocarilor cheie in 2022 si 2023.

Ulterior au avut loc in paralel sesiunile ”Seven Disruptions You Might You Might Not See Coming: 2022-2027” in care Daryl Plummer, Distinguished VP Analyst la Gartner, analizeaza sapte perturbari care sunt mai aproape decat ati putea crede si care ar trebui sa fie pe radarul strategic al CIO-ului. Sesiunea prezentata in limba romana de Alexandru Giurovici, director analyst la Gartner, a avut ca tema ”Multiplicatorii de forta ai automatizarii”. Alexandru este specializat in insight-uri, predictii si sfaturi actionabile aplicate in domeniul Infrastructure & Operations, fiind disponibil sa raspunda intrebarilor audientei.

Iata care au fost cele mai importante stiri si momente de la Gartner IT Symposium/Xpo, eveniment ce a avut loc saptamana trecuta la Barcelona, in Spania, intre 7 si 10 noiembrie. Este vorba de o colectie de anunturi si perspective cheie care au reiesit pe parcursul ultimei zile si o trecere in revista a principalelor subiecte ale sesiunilor de pe parcursul intregului eveniment.

 

In ziua a 3-a de la conferinta, analistii Gartner au explorat, printre altele, riscurile si provocarile generate de Web3, NFT si criptomonede, precum si amploarea luata de fenomenul de angajare a talentelor indiferent de localizarea acestora. La fel ca si in cele mai importante momente din primele doua zile ale evenimentului, am selectat o serie de sesiuni care pot fi redate pe aplicatia Gartner Conference Navigator sau pe portalul evenimentului. Va rugam sa retineti ca unele sesiuni, cum ar fi prezentarile invitatilor speciali, pot fi disponibile pentru vizionare la cerere doar pentru un timp limitat (de obicei, 30 de zile).

The Geek Takeover – Ce pot invata companiile traditionale de la marile companii de tehnologie

Prezentata de Andrew McAfee, Principal Research Scientist, MIT

In discursul sau, economistul digital si data researcher de la MIT, Andrew McAfee, co-fondatorul MIT Initiative on the Digital Economy, a facut o incursiune in viitoarea sa carte, „The Geek Way”, inlaturand cortina de pe ceea ce transforma aceste „companii geek” in performeri constanti, cum exceleaza in acele industrii aflate intr-o evolutie perturbatoare si ce pot invata companiile traditionale de la ei.

Directorii generali din diverse industrii sustin astazi ca „suntem la conducerea unei companii de tehnologie”. Cand am crezut ca nu mai pot fi surprins, CEO-ul Dominos Pizza a sustinut ca acum conduce o companie de tehnologie.

De ce asistam la acest fenomen al tuturor companiilor care incearca sa devina o „companie de tehnologie”?

Primul motiveste istoricul cheltuielilor corporative pentru toate echipamentele companiei, comparativ cu software-ul si hardware-ul… Acesta este motivul pentru care multi directori executivi (pot) spune „suntem o companie de tehnologie”
In al doilea randsunt castigurile rapide in tehnologiile de baza – Legea lui Moore inseamna ca activele digitale devin din ce in ce mai bune (si, de asemenea, devin invechite) – foarte repede.
Aceasta duce la a treia– cicluri de viata mai scurte ale produsului, o nevoie mai mare de inovatie, agilitate SI executie simultane.
Prin urmare, companiile „Tech” trebuie gestionate diferit – iar grupul de companii gestionat de „Geeks” ne arata cum se poate face (si trage deoparte).

Companiile traditionale se lupta sa devina „Tech” sau „Digital”, deoarece abordarea lor traditionala a proiectelor si managementului nu functioneaza cu dezvoltarea de software. Adesea, IT-ul cade prada sindromului de 90% – cand totul din proiect arata bine, pana cand (se presupune) ajunge la 80-90 % (din punct de vedere al timpului) si lucrurile incep sa mearga prost, durata extinzandu-se la 150% sau 200%. Cu toate acestea, de doua decenii exista o abordare functionala: Manifestul Agile. Acest lucru permite cresterea observabilitatii si eliminarea negarii care sunt plauzibile (afirmand ca lucrurile merg mai bine/ mai repede decat sunt in realitate).

Cat de des lanseaza Tesla actualizari pentru software-ul masinilor? De aproximativ 20 de ori pe an – ceva care ar fi de neconceput in abordarea in cascada (liniile mici sunt remedieri de bug-uri, cele inalte sunt actualizari semnificative de functionalitati).

Acesta ar putea fi unul dintre motivele din spatele schimbarii uriase a capitalizarii pietei producatorilor auto in ultimii 10 ani…

Cu toate acestea, „modul Geek” este mai mult decat o abordare agila. Un alt lucru important este eliminarea fenomenului „HiPPO” – model de decizie bazat pe „Highest Paid Persons Opinion” (Opinia persoanelor cele mai bine platite) si inlocuirea acestuia cu testarea A/B – o modalitate stiintifica de a depasi excesul de incredere umana. Ce alte lucruri fac diferit companiile geek sunt prezentate in viitoarea carte a lui Andrew McAfees „The Geek Way”, programata pentru lansare la inceputul anului 2023.

Functioneaza modul geek? Capitalizarea pietei ofera o imagine destul de clara a companiilor neobisnuite de pe piata de valori.

Construirea unui viitor digital: Metaversul

Prezentata de Marty Resnick, VP Analyst, Gartner

Sase tendinte conduc astazi utilizarea tehnologiilor metaverse. In timpul acestei sesiuni, Marty Resnick, VP Analyst la Gartner, a discutat despre modul in care aceste tendinte si tehnologii vor continua sa-si determine utilizarea acestuia in urmatorii trei pana la cinci ani.

„Dupa patru zile impreuna, cred ca ne cunoastem suficient de bine pentru ca eu sa recunosc deschis: iubesc metaversul”, a spus Marty Resnick. „Si s-ar putea sa va ganditi: metaversul nici macar nu exista inca, nu stim cu adevarat ce va fi, iar tipul il iubeste deja. Si da – as spune ca a avut deja succes in trei moduri.”:

Prima modalitate de succes este ca ne conduce si ne permite sa ne gandim la arta posibilului – in turism, transport, comert cu amanuntul si in alte parti, incepem sa gandim „out of the box”, neconventional.

A doua modalitate de succes consta in faptul ca trebuie sa intelegem modul in care tendinte tehnologice cum ar fi metaversul, vor avea un impact asupra lumii – de exemplu, in guvern, cum ne vom proteja cetatenii sau ii vom impozita sau cine detine de fapt metaversul.

A treia modalitate existenta de succes a metaversului este ecosistemul pe care l-a creat deja…

„…Acest slide a fost creat cu luni in urma. Si imi imaginez ca astazi ar trebui sa avem doua sau trei ca acesta”, a spus Marty Resnick.

Gartner defineste metaversul ca „un spatiu virtual colectiv comun, creat de convergenta realitatii fizice si digitale imbunatatite virtual”. Un metavers este persistent, oferind experiente captivante.

Recomandari cheie

Sase tendinte care conduc tehnologiile de metavers prin care ar putea beneficia organizatia:

Jocuri
Gartner preconizeaza ca pana in 2025, piata de jocuri „serioase” va creste cu 25% datorita impactului tehnologiilor metavers. „Organizatiile vor adopta „jocuri serioase” — tehnologii de gaming, experiente si scenarii pentru instruire si simularea sarcinilor si functiilor specifice de lucru.¨

Oameni digitali
„Oamenii digitali sunt reprezentari interactive, bazate pe inteligenta artificiala, care au proprietati similare cu gemenii digitali. Organizatiile intentioneaza deja sa foloseasca oameni digitali pentru a actiona ca agenti digitali identificati in medii metavers pentru servicii pentru clienti, asistenta, vanzari si alte interactiuni cu clientii actuali si potentiali.”

Spatii virtuale
„Spatiile virtuale implica mai multe experiente senzoriale si ofera participantilor capacitatea de a se scufunda si de a interactiona cu spatiul.” Gartner estimeaza ca pana in 2025, 10% dintre lucratori vor folosi in mod regulat spatii virtuale, fata de 1% in 2022.

Experiente comune
„Metaversul va muta experientele partajate din aplicatiile imersive izolate si va permite aparitia mai multor oportunitati interactive de a impartasi experiente intre aplicatii, evenimente pentru consumatori si servicii.”

Active tokenizate
„In experientele din metavers, majoritatea activelor tokenizate vor folosi tehnologii de token nefungibile (NFT). Noile caracteristici si functionalitati activate de metavers vor inspira noi moduri nu numai de a concura si de a monetiza produse si servicii virtuale, ci si de a achizitiona bunuri fizice (lumea reala).”

Computing spatial
„Computingul spatial va permite organizatiilor sa obtina mai mult de la activele fizice si digitale prin aparitia informatiilor digitale „nevazute” si a continutului legat de oameni, locuri si lucruri.”

Utilizati hack-uri de management pentru a crea o organizatie antifragila

Prezentata de Dave Aron, Distinguished VP Analyst, Gartner

In vremuri marcate de incertitudine, este important sa fii si mai vulnerabil fata de clientii tai si sa urmaresti sa fii antifragil. In aceasta sesiune, Rui Zhang, Sr Principal Analyst la Gartner, a discutat ce hack-uri sunt necesare pentru a crea o organizatie antifragila si cum sa le foloseasca.

Recomandari cheie

„Recunoasteti antifragilitatea ca obiectiv cheie al organizatiei si ca raspuns la incertitudine.”
Folositi trei parghii puternice pentru a crea antifragilitate:
Aduceti incertitudinea inauntrul organizatiei
Gestionati optiunile reale
Experimentati pentru a invata
„Abordati schimbarea culturii ca un hacker. Nu incercati sa fiti cuprinzator, schimband totul deodata. Mai degraba, urmariti sa gasiti puncte de acces mici in care sistemul – in acest caz, cultura – este vulnerabil la schimbare si le exploateaza.”
„Folositi hack-uri de management pentru a trece la o cultura a antifragilitatii.”
Exista sapte hack-uri legate de cultura organizationala:

Asculta-ti clientii neascultatori/clientii privati de drepturi de drept/non-clientii/fostii clienti
Implementati un „Shadow Board”
Creati momente pentru optiuni
Cresteti gradul de cunoastere a optiunilor prin jocuri
Etichetati fiecare investitie „Teama/Fapt/Incredere”
Prezentati si dezbateti pe tema prototipurilor esuate
Organizati „Digital Safari” virtuale
Cum pot CIO sa preia initiativa intr-o recesiune

Prezentata de Bryan Hayes, Sr. Director Analyst, Gartner

Exista trei presiuni agravante pe care cei mai multi directori probabil nu le-au mai intalnit inainte: inflatie ridicata persistenta, resurse de talente limitate si scumpe, precum si constrangeri globale legate de aprovizionare. Aceasta sesiune a descris modul in care CIO ar trebui sa raspunda proactiv si sa se pregateasca pentru perioadele de incertitudine economica, prin gestionarea a trei componente cheie: managementul cheltuielilor, investitiile digitale si resursa de talente.

Recomandari cheie

Crizele economice ofera oportunitati: 70% dintre companii nu isi redobandesc nivelurile de crestere de dinainte de recesiune in cei 3 ani care urmeaza unei recesiuni. Doar 5% dintre companii obtin in mod constant o crestere profitabila peste cea a concurentilor lor, care ies dintr-o recesiune.
„Directorii IT vad deficitul de talente ca fiind cea mai importanta bariera de adoptare pentru 64% din tehnologiile emergente, comparativ cu doar 4% in 2020.”
Trei actiuni pentru CIO pentru a rezolva lipsa de talente:
Implementati un design de lucru centrat pe om: 66% dintre angajati spun ca daca pot lucra in regim flexibil, vor ramane in organizatie.
Sporiti abilitatile managerilor pentru a permite obtinerea de performante durabile: angajatii IT considera respectul si calitatea managerului drept motivele nr. 2 si nr. 3 ca factor de uzura.
Adoptati o cultura de invatare agila: Oportunitatile de crestere sporesc cu 6% intentia angajatilor de a ramane.
Gestionati viteza: creati o lista prioritizata de compromisuri pe care le veti face in bugetul dvs. cu o scurta descriere a motivului pentru care mapati strategia in cloud cu obiectivele din digital, acordand in acelasi timp atentie schimbarilor de preturi si treceti la modele de finantare agile pentru a va concentra pe crearea de valoare.
Optimizati forta de munca: creati o cultura digitala care va atrage si retine talentele, va implementa digitalul mai eficient prin integrarea furnizarii de tehnologie cu operatiunile de afaceri si va imbunatati productivitatea fortei de munca a organizatiei prin explorarea tuturor oportunitatilor de automatizare.
Accelerati digitalul: explorati toate oportunitatile de reducere a costurilor de operare prin accelerarea digitala, dezvoltati o viziune de viitor a clientului pentru a accelera investitiile digitale potrivite pentru viitor si restrangeti metricile pe care le utilizati pentru a masura si gestiona initiativele digitale la cele cateva care se aliniaza cu rezultatele urmarite.
Deveniti un CIO orientat spre rezultate prin amplificarea abilitatilor de conducere executiva

Prezentata de Matt Hancocks, Sr. Director Analyst, Gartner

Recentele sondaje intreprinse in randul CEO au identificat planuri ambitioase pentru transformari majore in care tehnologia joaca un rol major in atingerea obiectivelor. Aceste agende sunt mai nuantate astazi decat au fost vreodata. Aceasta sesiune a identificat trei probleme cheie care trebuie abordate pentru a deveni un CIO orientat spre rezultate.

Recomandari cheie

„Leadership-ul este capacitatea unui individ sau a unui grup de indivizi de a influenta si ghida alti membri ai unei organizatii. Leadership-ul este o actiune, actiunea este influenta, iar liderii influenteaza rezultatele.”
Trebuie abordate 3 probleme cheie:
Ce este un lider orientat spre rezultate?
Ce amplifica impactul dvs. ca lider orientat spre rezultate?
Cum va autodezvoltati eficient abilitatile executive?
„Daca va concentrati pe sarcini si rezultate, acordati importanta unei mentalitati individuale, ceea ce reduce responsabilitatea pentru realizarea a ceea ce conteaza cu adevarat.”
„Amplificati-va impactul in intreaga organizatie concentrandu-va pe factorii de succes executivi. CIO au nevoie de expertiza pentru a putea intelege ce oportunitati vor avea valoarea, capacitatea de a executa acele oportunitati in mod eficient si finetea de a naviga cu succes in toate angajamentele.”
„Abordati un nou stil de leadership. Incepeti prin a identifica oportunitatile pe care le puteti avea, cu impact asupra companiei. Urmati principiile liderului orientat pe rezultate si puneti-le in practica pentru a va stimula pe dvs. si echipa dvs. sa obtineti mai mult. Fiti determinat sa va auto-dezvoltati.”
Despre Gartner IT Symposium/Xpo

Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022 este cea mai importanta intalnire pentru CIO si alti directori IT la nivel mondial Directorii IT se bazeaza pe aceste conferinte pentru a invata cum sa foloseasca oportunitatile de moment si sa faca diferenta, oferind viziunea si rezultatele necesare pentru a sustine ridicarea pe un nivel superior a organizatiilor in care activeaza. Urmariti stirile, fotografiile si videoclipurile care vin de la Gartner IT Symposium/Xpo pe Gartner Newsroom, pe Twitter folosind #GartnerSYM, pe Instagram si pe LinkedIn.

In perioada 7 –10 noiembrie a avut loc la Barcelona, Spania Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022, un eveniment marcant pentru industrie care ofera o experienta unica in contextul provocarilor din ziua de astazi. Continutul prezentarilor are in vedere prioritatile si initiativele cheie ale liderilor IT in functie de industrie, oferind in exclusivitate cele mai bune modalitati de a crea strategia, de a executa si rezolva provocarile, maximizand impactul de lider in industrie.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *