Impactul inteligentei artificiale asupra institutiilor de sanatate

This image has an empty alt attribute; its file name is AIMedical.jpg
Bucuresti, 27 august 2024 – Inteligenta Artificiala (AI) este aplicata in moduri din ce in ce mai interesante. Cu capabilitatile AI acum integrate in interfoane video, difuzoare de retea si chiar in camere de supraveghere video, posibilitatile de utilizare sunt nelimitate. Suntem acum capabili sa „invatam” dispozitivele noastre inteligente de retea sa inteleaga ceea ce vad, permitandu-le sa analizeze scenele si sa furnizeze date valoroase in timp real.

Aceasta poate aduce beneficii unei varietati largi de industrii, una dintre acestea fiind sectorul sanatatii. De la ingrijirea pacientilor pana la gestionarea operatiunilor unui spital, poti imbunatati o gama vasta de procese cu ajutorul AI. Si, desi vor exista cu siguranta cresteri semnificative ale eficientei si productivitatii datorate adoptarii acestei tehnologii, acestea provin dintr-o capacitate de imputernicire, nu de inlocuire.

Iata cateva exemple esentiale de moduri in care AI transforma deja sectorul sanatatii.

Monitorizarea resurselor si pacientilor

Spitalele dispun in general de spatii extinse, un numar mare de pacienti, personal si vizitatori care traverseaza proprietatea in orice moment. Aceasta inseamna ca poate fi o provocare sa monitorizezi intreaga zona, oferind in acelasi timp fiecarui pacient si membru al personalului nivelul adecvat de atentie. Inteligenta artificiala poate reduce impactul acestor provocari prin detectarea automata si alertarea in cazul unor situatii si evenimente predefinite. Tehnologia ajuta considerabil la cresterea constientizarii situationale si poate alerta personalul de securitate cu privire la comportamente agresive, dar nu numai, in timp real.

De asemenea, unitatile medicale tind sa aiba un raport limitat intre personal si pacienti. AI este necesara pentru a ajuta la automatizarea fluxurilor de lucru si pentru a oferi mai mult timp pentru a raspunde nevoilor pacientilor si altor probleme mai urgente. De exemplu, un flux de lucru comun pentru AI iti permite sa monitorizezi cate persoane se afla intr-o camera (util pentru a detecta daca sala de urgente este supraaglomerata sau daca se formeaza o coada lunga la biroul de primire), cate masini sunt prezente sau cat stoc a mai ramas. Aceasta poate notifica atunci cand pragul minim de stoc este atins, fara a fi necesar ca cineva sa verifice manual. In plus, poate ajuta la urmarirea unui pacient sau rezident individual.

In special in fluxurile de lucru care necesita acces restrictionat, pacientii din sectiile de psihiatrie, copiii care se ratacesc si persoanele in varsta care parasesc incinta pot fi monitorizati utilizand atribute ale obiectelor, cum ar fi tipul de top sau pantaloni pe care ii purtau, respectand totodata intimitatea pacientilor si rezidentilor.

In zone precum sectiile de psihiatrie sau camerele de urgenta, unde sunt necesare camere, dar consimtamantul pentru monitorizare nu a fost exprimat in mod explicit, se pot aplica niveluri adecvate de confidentialitate folosind AI.

Tipul de masca dinamica poate fi folosit si in spitalele de copii sau in unitatile de ingrijire a seniorilor pentru a monitoriza daca pacientii stau in picioare sau intinsi sau daca se comporta intr-un mod ingrijorator, reducand in acelasi timp ingrijorarile legate de intimitate.

Monitorizarea proactiva a mediului de sanatate
Identificarea unui vehicul este la fel de importanta ca si capacitatea de a identifica o persoana. Recunoasterea placutelor de inmatriculare poate oferi date utile despre vehiculele care stau frecvent in zone sensibile. De asemenea, poate ajuta la identificarea unui vehicul implicat intr-o infractiune, cum ar fi vandalismul pe proprietatea spitalului, un atac sau o tentativa de atac asupra pacientilor sau personalului, intrarea neautorizata dupa orele de program sau infractiuni comise din vehicul (cum ar fi ridicarea unui pacient impotriva vointei acestuia). Toate acestea sunt dovezi valoroase atat pentru securitatea spitalului, cat si pentru fortele de ordine.

Inteligenta de detectare a armelor este, de asemenea, activata prin localizarea obiectelor si poate ajuta la identificarea automata a prezentei unei arme.

About Axis Communications
Axis ajuta la construirea unei lumi mai inteligente si mai sigure prin crearea de solutii care imbunatatesc securitatea si performanta afacerii. Ca producator de tehnologie de retea si lider in industria de profil, Axis ofera solutii in domeniul supravegherii video, controlul accesului, interfoanelor si sistemelor audio. Aceste solutii sunt puse in valoare prin adaugarea de aplicatii inteligente de analiza si sunt sustinute prin cursuri de instruire de inalta calitate.

Compania Axis are in jur de 4000 de angajati dedicati, in mai mult de 50 de tari si colaboreaza cu parteneri din domeniul tehnologiei si integrarii de sistem din intreaga lume pentru a le furniza clientilor solutii de cea mai buna calitate. Compania Axis a fost fondata in anul 1984 si are sediul in orasul Lund. Pentru mai multe informatii despre Axis, vizitati site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *