A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, o gasca simpatica de „frumosi nebuni ai marilor orase” (in acest caz e vorba de Bucuresti), care „au pus-o” de o agentie de turism. Una asa, mai „altfel”… Si fiind vorba de o gasca de tineri si entuziasti iubitori ai naturii, au „botezat-o” Oxigen Tour. Nu este deloc de mirare ca si clientii acestei agentii sunt mai altfel.
De exemplu, amatorii de turism feroviar. Unii aleg circuitul norvegian oferit de Oxigen Tour mai degraba pentru calea ferata Flamsbanna decat pentru a vedea Aurora Boreala (a carei frumusete aparte ii impresioneaza si pe ei, dar asta e deja alta poveste).
Alti amatori de turism feroviar prefera „culoarea locala”, adica vor sa mearga in Maramu’. Pentru ca acolo se gaseste o atractie turistica fara egal in Europa: Mocanita de pe Valea Vaserului! Este vorba de o cale ferata forestiera cu ecartament ingust – 760 de milimetri – construita la inceputul secolului XX. Batranele – dar foarte simpaticele – locomotive cu aburi isi fac inca datoria, transportand trunchiurile de copaci puse in vagoane de tapinari. Si, pe langa cherestea, mai transporta si turisti – atat romani, cat si din lumea intreaga!
Calatoria cu Mocanita incepe in statia de tren din Viseul de Sus, o gara istorica in care se simte intotdeauna mirosul de lemn proaspat taiat. Gara se afla pe strada Cerbului, nr. 5, pe terenul intreprinderii de prelucrare a lemnului R.G. Holz Company. E usor de ajuns acolo, pentru ca in Viseul de Sus se gasesc la tot pasul indicatoare catre Mocanita. La gara este si un birou de informatii, unde puteti afla detalii despre programul de functionare al Mocanitei si informatii despre posibilitatile de cazare din zona si mai ales despre traseele turistice de basm. Maramuresul este definit de trei cuvinte: munti, lemn (din care se fac cele mai frumoase biserici din lume, porti mandre, iscusit sculptate si… crucile cu inscriptii pline de umor din Cimitirul Vesel de la Sapanta!) si apa. Mai exact, ape, adica rauri: Mara, Iza, Viseu si Vaser, pe a carui vale impadurita si lunga de 60 de kilometri, cu stanci semete, trece Mocanita.
Locomotivele cu aburi sunt pregatite din timp, pentru a putea porni la drum la ora 9 dimineata: sunt incarcate cu lemn de foc, iar rezervoarele sunt umplute cu apa. Suieratul de la plecare al batranei locomotive este impresionant, amintind de alte vremuri. Dupa ce trece printre casele din Viseul de Sus, trenuletul intra in padurea salbatica, facandu-si loc printre stanci si sstrecurandu-se pe sub munti prin tuneluri. La statia Paltin, o oprire mai lungă, pentru ca e pauza de masa. O masa cu bucate specific maramuresene, cum a mancat si Bogdan Voda inainte de a porni spre Moldova! Apoi drumul continua pana sus, la Novicior, cum se numeste ultima statie. Puteti merge pana la capat, sau puteti sa va dati jos intr-una din cele 21 de statii si halte si sa urcati pe munte. Aveti ce vedea, dar… n-ar fi mai bine sa mergeti pana la capat si sa va dati jos la intoarcere?
Daca vreti sa aflati mai multe, dati o fuga la punctul de lucru Oxigen Tour, situat pe Bulevardul Gheorghe Sincai, nr. 9, bl. 3, sc. A, ap. 6, Bucuresti (program: Luni-Vineri: 10:00 – 19:00). Puteti da un telefon la 0771 465 864 sau trimite un e-mail pe adresa contact@oxigentour.ro.