Participarea activa si integrarea tinerilor pe piata muncii este una din principalele provocari ale Romaniei din ultimii ani, rata somajului in randul populatiei cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani fiind foarte ridicata (20,4% – conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica).
Junior Achievement Romania pregateste viitorii tineri profesionisti si antreprenori activi si responsabili in comunitate
Participarea activa si integrarea tinerilor pe piata muncii este una din principalele provocari ale Romaniei din ultimii ani, rata somajului in randul populatiei cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani fiind foarte ridicata (20,4% – conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica).
Pentru a veni in intampinarea nevoilor de invatare si dezvoltare personala specifice tinerilor, organizatia Junior Achievement Romania (JA Romania) a initiat in martie 2015 proiectul ”De la Firma de Exercitiu la Firma Reala. Prin antreprenoriat aduci valoare si locuri de munca in comunitatea ta”, care ii sprijina pe elevii de liceu in procesul de pregatire pentru viitoarea cariera, asigurandu-le baza de cunostinte si competente necesare pentru a se adapta la cerintele primului loc de munca sau pentru a invata sa dezvolte in viitor propriile afaceri.
Ca parte a acestui proiect, JA Romania a organizat la Craiova pe 19-20 noiembrie ultimul eveniment educational din seria celor 5 JA Innovation Days pe tema antreprenoriatului, orientarii profesionale si carierei (Bucuresti – luna mai, Craiova, Ramnicu Valcea, Slatina si Targu Jiu – luna noiembrie), implicand 243 de profesori, elevi, profesionisti si antreprenori din judetele Bucuresti, Dolj, Mehedinti, Olt si Valcea.
Evenimentele JA Innovations Day organizate la Craiova, Ramnicu Valcea, Slatina si Targu Jiu au inclus activitati care au implicat activ 149 cadre didactice (la training), 728 elevi si 14 profesionisti si antreprenori locali:
– sesiunile de training privind metodele learning by doing in educatia antreprenoriala;
– targurile de firme de exercitiu – in cadrul carora elevii au realizat primele prezentari de planuri de afaceri si tranzactii pentru vanzarea produselor/serviciilor create de ei si au primit consultanta de la antreprenori locali;
– concursuri de idei antreprenoriale pe baza unui studiu de caz si activitati de orientare profesionala, care i-au stimulat pe tineri sa gaseasca solutii pentru a crea locuri de munca si sa descopere ce optiuni de cariera au in domeniul preferat, prin experienta de shadowing intr-o companie sau institutie (evenimentul Job Shadow Day derulat la Bucuresti in luna mai), invatand de la profesionisti cum sa isi dezvolte si evalueze in mod corect abilitatile si competentele, cum sa ia decizii si sa isi seteze obiective de cariera realiste.
Evenimentul JA Innovation Day Craiova, le-a oferit celor 36 de echipe de liceeni care au infiintat firme de exercitiu sansa unei experiente practice, prin care sa aplice cunostintele teoretice si abilitatile antreprenoriale dobandite in scoala si prin programul de antreprenoriat Compania Junior, precum si posibilitatea de a-si consolida abilitatile de lucru in echipa si comunicare, de a face schimb de experienta cu alti tineri si cu antreprenori, de a invata care sunt cele mai eficiente metode de promovare si vanzare a produselor/serviciilor si de atragere a investitorilor. Toate echipele participante au primit feedback si consultanta din partea expertilor invitati, iar cele mai bune idei (fabricarea si comercializarea unor jucarii care pot fi testate intr-un spatiu special amenajat, lant de restaurante cu specific international, tipografie digitala, jocuri inovative care dezvaluie si povestile protagonistilor, servicii turistice) au fost premiate cu finantari pentru transformarea firmelor de exercitiu in afaceri.
Targul firmelor de exercitiu a fost o experienta inedita, ne-a ajutat sa invatam cum functioneaza o firma reala si sa ne putem ghida dupa anumite criterii in activitatea de viitori antreprenori: am invatat si am luat lectii de la profesionisti. Aceasta experienta ne-a invatat sa avem rabdare, sa lucram in echipa, dar si sa ne propunem sa ne perfectionam din ce in ce mai mult. – ne-a impartasit una dintre elevele participante la JA Innovation Day – Craiova
De asemenea, in luna noiembrie au fost organizate 16 Ateliere antreprenoriale JA in 16 licee din Bucuresti, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Motru, Novaci, Ramnicu Valcea, Slatina, Targu Jiu, care au implicat 1.072 de elevi, cu scopul de a face mai usoara tranzitia de la scoala la viata activa, motivandu-i pe tineri sa perceapa antreprenoriatul ca pe o solutie practica si viabila de cariera. Pe parcursul sesiunilor, elevii au pus intrebari si au primit raspunsuri utile de la antreprenori locali care le-au povestit despre afacerile lor, despre etapele si dificultatile pe care le presupune infiintarea si administrarea unei afaceri reale in diferite domenii. Tinerii au participat apoi la un exercitiu interactiv de generare de idei de afaceri ca solutii la probleme existente in comunitatile lor, iar antreprenorii le-au oferit feedback si recomandari pentru implementare.
Persoana de contact
Dorin Calin
Senior Project Manager, Junior Achievement Romania
Email: dorin.calin@jaromania.org; Telefon: 0730 330 883
Despre JA Innovation Day
Evenimentul JA Innovation Day face parte din proiectul ”De la Firma de Exercitiu la Firma Reala. Prin antreprenoriat aduci valoare si locuri de munca in comunitatea ta”. Scopul proiectului este dezvoltarea firmelor de exercitiu in 20 de licee din Bucuresti si SE Olteniei, cu implementarea unui format modern de practica antreprenoriala sau de shadowing la antreprenori locali, care sa sprijine elevii sa-si transforme firmele de exercitiu in companii pilot reale. Un obiectiv central este dezvoltarea aptitudinilor de munca si a abilitatilor antreprenoriale pentru 700 de liceeni prin instrumente de tipul „firma de exercitiu” si activitati ”learning by doing”, si prin parteneriat cu comunitatea de afaceri locala si nationala.
Proiectul este implementat de Junior Achievement Romania, in parteneriat cu Liceul Constantin Brancoveanu (Horezu), Scoala Superioara Comerciala Nicolae Kretzulescu (Bucuresti), Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu (Bucuresti), Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza (Bucuresti) si Colegiul Economic Petre S. Aurelian (Slatina). Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si datorita sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri.
Citeste mai mult: Junior Achievement Romania pregateste viitorii tineri profesionisti si antreprenori activi si responsabili in comunitate