Studiu GPeC: In ultimul an, peste jumatate dintre romanii cu acces la internet au realizat cumparaturi online cel putin o data pe luna

Bucuresti, 29 mai – Conform unui studiu realizat de catre GPeC si iSense Solutions, 53% dintre romanii cu access la internet, adica aproape 6 milioane de utilizatori, au realizat in ultimul an cumparaturi online cel putin o data pe luna, cu o crestere de 9% fata de aceeasi perioada din 2016-2017. De asemenea, in ultimele 12 luni cumparaturile online au devenit mai populare pentru categorii noi de clienti, cea  mai mare crestere, de la 36% la 51%, fiind inregistrata pentru segmentul de varsta de 45-54 ani. O crestere importanta se vede si in categoria de varsta intre 35-44 ani, de la 51% la 58%, in timp ce pentru utilizatorii cu varsta intre 18-34 ani datele s-au pastrat la acelasi nivel ca in perioada 2016-2017.

Cu toate acestea, desi apetitul romanilor ce opteaza pentru a face cumparaturi online a crescut, in medie acestia apeleaza tot la magazinele online cu care sunt obisnuiti. Astfel, ca si in perioada 2016-2017 romanii au vizitat in medie cate 9 magazine, cu o frecventa de 3-4 ori pe saptamana.

Principalele motive ale achizitiilior online raman aceleasi, printre ele numarandu-se timpul redus, posibilitatea de a compara preturile de la diferite magazine si o varietate tot mai mare a produselor pe care le pot comanda din mediul online.

Pentru cei ce nu sunt inca adeptii cumparaturilor online, conform cercetarii realizate de GPeC si iSense Solutions, 65% dintre respondentii studiului au mentionat ca nu au incredere in faptul ca produsele prezentate pe site-uri corespund, de fapt, realitatii. 58% dintre romani aleg sa faca cumparaturi din magazinele fizice pentru a putea alege si testa pe loc produsele pe care si le doresc, iar 46% dintre respondenti se tem de o eventuala frauda atunci cand fac cumparaturi online.

Piata de eCommerce din Romania creste semnificativ in fiecare an, chiar daca nu vorbim inca o piata matura in comparatie cu alte tari, dar care are un potential urias. Magazinele online romanesti trebuie sa tina pasul cu doleantele clientilor tot mai selectivi: acestia isi doresc procese de livrare cat mai rapide, incredere reala aratata de alti cumparatori si, bineinteles preturi competitive – potrivit studiului realizat de GPeC si iSense Solutions”, mentioneaza Andrei Radu, Fondator si CEO GPeC.  

Ce s-a vandut cel mai bine in ultimele 12 luni

In continuare, produsele electronicele si electrocasnicele, articolele vesimentare si accesoriile fashion, calculatoarele si laptopurile, cat si produsele cosmetice si farmaceutice ocupa primele locuri in preferintele cumparatorilor online. Categorii ce au atras cel mai mare numar de clienti noi sunt fashion, cu o crestere de la 80% in 2017 la 86% in 2018, urmata de serviciile de turism si hoteliere, cu o medie de la 70% la 77%, si carti, de la 67% la 72%.

92% dintre cumparatorii online au achizitionat in ultimele 12 luni articole electrocasnice si electronice, cheltuind aproximativ 1.098  lei. 86% dintre romani au cheltuit 833 lei pentru achizitia de articole vestimentare si accesorii tip fashion, in timp ce 83% dintre acestia au alocat putin peste 1.000 lei pe an pentru laptopuri si calculatoare. 81% dintre romani au alocat in medie 807 lei pentru achizitia de produse cosmetice si farmaceutice, iar 77% dintre acestia au optat pentru sejuri si calatorii, cu o medie de 787 lei pe an.

In ultimele 12 luni, cele mai importante achizitii online au fost pentru serviciile hoteliere (1.305 lei), electronice si electrocasnice (1.098 lei), mobila si decoratiuni interioare (833 lei) sau articole pentru masini (807 lei). Fata de 2016-2017, suma anuala medie cheltuita inregistreaza cresteri de aproximativ de 5-7% pentru fiecare categorie. Cele mai mari cresteri se regasesc in categoriile de Telecomunicatii, Bilete de transport auto, tren sau avion si Home & Deco cu medii de crestere de 10, 12 si respectiv 16%.

De ce cumpara romanii online?

Principalele motive pentru care romanii aleg sa cumpere online se pastreaza si in 2018, diferentele fata de datele inregistrate in perioada 2016-2017 fiind relativ de mici. Astfel, 70% dintre respondentii studiului aleg un magazin online pentru a economisi timp, iar 50% dintre romani prefera shopping-ul online pentru varietatea mare de produse gasite si posibilitatea de a compara usor ofertele de la diferite magazine. De asemenea, 48% dintre cumparatorii online cred ca preturile sunt mai accesibile in mediul online, in timp ce 46% dintre acestia spun ca si-au gasit produsul dorit doar pe internet. Comoditatea achizitiilor online este un alt criteriu important pentru 40% dintre respondenti.

Atunci cand aleg sa achizitioneze un produs de pe un anumit site, principalele criterii de evaluare sunt: pretul, increderea pe care o ofera magazinului online, timpul de livrare, calitatea informatiilor prezentate pe site si usurinta procesului de cumparare.

Plata online cu cardul, in crestere

Si in 2018, 76% dintre romani aleg sa plateasca in numerar la primirea coletului, raportul fiind cu constant cu cel din 2016-2017, respectiv 78% dintre respondenti. Se remarca insa o crestere de 5 puncte procentuale in platile realizate cu cardul, de la 50% la 55% in prezent.

O crestere de 21% se remarca si in valoarea sumelor platite cu cardul, de la 1.489 lei in perioada 2016-2017 la 1.793 lei in ultimele 12 luni. Pentru magazinele online din strainatate, romanii au cheltuit in medie 281 euro in perioada 2016-2017, valoarea crescand usor in 2018, si anume 301 euro.

In ceea ce priveste plata online, lipsa increderii in oferirea datelor de pe card este in continuare principalul motiv pentru care romanii aleg sa plateasca numerar, 70% in 2018 fata de 65% in 2017. Alte motive enuntate de respondentii studiului sunt teama de a nu fi fraudati (47%) si perioada lunga in care si-ar recupera banii in cazul unei eventuale fraude (35%).

eCommerce si GDPR

85% dintre respondentii studiului au declarat ca sunt familiarizati cu conceptul de GDPR si cu ce reglementari aduce acesta. Mai mult, 76% dintre respondentii studiului au declarat ca sunt deschisi sa isi realizeze un cont in cadrul unui magazin online si dupa data de 25 mai, un procent la fel de mare declarand ca vor ramane, in continuare, abonati la newsletterele primite de la magazinele pe care le viziteaza.

Cercetarea a fost realizata in luna mai 2018 pe un esantion reprezentativ urban format din 914 respondenti selectati din panelul online researchromania.ro, persoane cu varsta peste 18 ani, utilizatori de internet. Initiatorii proiectului sunt GPeC, cel mai mare eveniment de eCommerce din Europa de Sud-Est, si compania de cercetare iSense Solutions – The Modern Consumer Company.

Pentru mai multe informatii asupra cercetarii, puteti vizita site-ul www.gpec.ro sau www.isensesolutions.ro.

 

Despre GPeC

GPeC este cel mai important eveniment de eCommerce si reprezinta cea mai mare comunitate a magazinelor online din Romania. Cu o traditie de 13 ani, GPeC este mixul perfect de conferinte, workshopuri, expo, cursuri intensive, statistici, comunitate si, mai ales, Competitia Magazinelor Online, cu rolul precis de a contribui la dezvoltarea pietei regionale de eCommerce.

 

Despre iSense Solutions 

iSense Solutions – The Modern Consumer Company foloseste cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din Romania si ofera servicii integrate de marketing: cercetare, consultanta in marketing si comunicare, digital si vanzari. Compania a fost fondata de  Traian Nastase si Andrei Canda, specialisti cu peste 13 ani de experienta in domeniul cercetarii de piata si cu o expertiza academica solida, fiind doctori in Sociologie, respectiv Marketing. Mai multe informatii puteti gasi pe www.isensesolutions.ro si www.researchromania.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *