Istoria bratarilor de argint pentru femei

Bratarile sunt prezente in istoria tuturor civilizatiilor, in aproape toate perioadele. Aceste bijuterii au servit de-a lungul timpului ca obiecte cu o mare semnificatie religioasa, au fost purtate ca semn al puterii si bogatiei sau au fost daruite intre membrii familiei sau prieteni deoarece au o simbolistica importanta.

Bratarile de argint pentru femei pe care le gasim astazi in magazine au aparut in Era Bronzului, cand bijutierii au inceput sa foloseasca metale pretioase ca aurul, argintul si arama pentru creatiile lor – pana atunci, bratarile erau realizate in cea mai mare parte din pietre, lemn sau scoici. Chinezii, de exemplu, foloseau jadul.

Cuvantul “bratara” isi are originea in limba greaca si se traduce aproximativ in “a/al bratului”, dar originea exacta a acestor obiecte este greu de stabilit. Se stie doar ca ele existau cu mult inainte ca orice forma de scriere sa fie inventata de vreo civilizatie si se banuieste ca primele bratari erau facute din piei de animale si purtate ca trofee.

Grecii au fost cei care foloseau bratari atat in viata de zi cu zi, ca obiecte decorative, dar si in lupta, ca protectie impotriva armelor inamicilor. Ulterior, acest obicei a fost preluat si de romani, dar ei au renuntat rapid la ele in favoarea unor armuri mai eficiente si au continuat sa le foloseasca doar ca accesorii ce aratau statutul social.

In secolul 17, purtarea acestor bijuterii a revenit la moda in Europa cu bratari realizate din panglici; in secolul 19 au aparut bratarile de tip lant si cele cu medalioane si cameo legate intre ele, iar Epoca Victoriana a adus bratarile de tip charm cu mici bijuterii de diverse forme agatate de un lantisor subtire.

La inceputul secolulul 20, bratarile erau deja produse in masa si puteau fi gasite cu usurinta orice modele. In designul bratarilor s-a simtit influenta curentelor artistice din domeniile picturii si sculpturii, dar si-au pus amprenta si trend-urile dictate de stilisti. Din fericire, oferta era atat de mare incat se gaseau in continuare si modele clasice.

Astazi, majoritatea bijuteriilor si magazinelor de accesorii ofera bratari de toate tipurile, dar exista si cateva care s-au specializat, de exemplu, pe cele handmade sau cele din aur. Este mai usor ca niciodata sa gasesti orice tip de accesorii in magazinele online, iar o gama larga de bratari de argint pentru femei vei descoperi la Metaphora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *