Un stil de viata care ofera siguranta in situatii de criza

Cei care cunosc viata la tara stiu cum se poate trai fara internet, chiar si fara televizor sau electricitate. In schimb, pe langa casa, oamenii gospodari de la tara au o vaca sau o bivolita, oi, capre, care sa fie o sursa de lapte, gaini sau alte pasari, de la care se obtin oua proaspete si carne sau alte animale domestice, prin care se asigura hrana sau care au un rost al lor in gospodarie. Cel putin o mica gradina cu legume si cativa pomi fructiferi asigura pentru tot anul hrana necesara familiei, iar cei harnici cultiva terenuri sau au si alte activitati pentru a castiga bani.

Tehnologia actuala aduce un plus autonomiei vietii pe care o aveau generatiile anterioare

Situatiile de criza la nivel local, national sau international ne atrag atentia asupra vulnerabilitatii confortului si chiar a vietii, care depind de retele, de magazine, de diverse sisteme la diferite niveluri – particular, al firmelor care ofera produse sau servicii, al institutiilor statului, care ofera servicii de sanatate sau alte beneficii, pe care, de altfel, le platim prin taxe si impozite. Insa cand mersul vietii este bulversat, fiecare este pe cont propriu cu hrana, medicamentele, apa potabila, dar si cu energia, combustibilul sau sursele de incalzire a casei.

Solutia este un stil de viata cat mai apropiat de natura, beneficiind mai ales de ceea ce ofera pamantul, animalele si chiar soarele. Pe langa ceea ce foloseau bunicii nostri pentru a asigura lumina in casa si un minim confort, noi avem tehnologia de captare a razelor solare pentru a ne face lumina, apa calda, pentru a tine in functiune aparatele electro-casnice si chiar pentru a alimenta o masina electrica sau hibrida. Putem folosi sisteme fotovoltaice off-grid (doar pentru nevoi proprii) sau on grid pentru a furniza si intr-o retea de electricitate surplusul obtinut sau sisteme eoliene, care asigura independenta de furnizorii de curent electric. Unii gospodari mai pastreaza pentru situatii de nevoie un generator de curent electric, insa si acesta are nevoie de combustibil, dificil de gasit intr-o situatie de criza.

In zonele de munte nu sunt rare caderile de curent, locuitorii de acolo stiu si in zilele noastre ce inseamna viata in situatii extreme. Pentru a gati sau a incalzi casa este bine sa avem la indemana si o soba cu lemne sau un semineu, care sa asigure incalzirea unei camere in caz ca o pana de curent intrerupe pe termen nedeterminat functionarea unei centrale termice.

Rezerva de combustibil este necesara pentru cei care detin o masina, pentru a se deplasa in cazuri de urgenta la cei aflati in nevoie sau pentru a pleca in zone mai sigure.

Si cel mai important element al trecerii printr-o criza cu cat mai putine probleme este o mica rezerva de bani sau de aur, acestea fiind de folos pentru a procura cele strict necesare, care, chiar daca nu se vor gasi pe piata, cei care profita de criza le vor vinde pe o piata neagra.

Mai este posibila o foamete in zilele noastre?

In Romania, o zona bogata in resurse, unde clima este moderata, iar seceta sau ploile afecteaza doar anumite regiuni, nu intreg teritoriul nu exista risc de foamete chiar daca productia la nivel industrial incetineste. In plus, multa lume are pe cineva la tara, care ar putea sa-i furnizeze alimente, multi români nu depind doar de supermarketuri sau de magazine.

In orasele romanesti nu au disparut inca pietele, aici taranii mai au legatura directa cu cumparatorii daca magazinele nu mai pot oferi produse din import.

Natura ofera in Romania apa la izvoare, ciuperci, fructe salbatice sau plante comestibile si medicinale, iar fiecare dintre noi trebuie doar sa faca un mic efort, care era natural pe vremuri, pentru a-si asigura hrana strict necesara.

Oamenii intelepti isi fac provizii minime, cu alimente neperisabile sau congelate. Ideal ar fi ca fiecare gospodarie sa aiba o rezerva oricand, adica in camara sa fie in plus macar cate un pachet de orez, malai, faina de grau, gris, pesmet, zahar, un litru de ulei, cafea, oua, paste, produse afumate din carne, legume care nu se strica repede – cartofi, morcovi, telina, ceapa, usturoi etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *