MotiActiv, aplicatia pentru un stil de viata activ in scaun rulant

Bucuresti, 10 decembrie – Fundatia Motivation Romania anunta dezvoltarea unor noi caracteristici ale aplicatiei mobile MotiActiv, dedicata persoanelor care folosesc scaune rulante, familiilor acestora si profesionistilor din domeniul dizabilitatii. Aplicatia MotiActiv, dezvoltata initial in limba romana pentru sistemul de operare Android, este disponibila acum in varianta iOS si in limba maghiara, ceea ce o face accesibila pentru un numar mai mare de persoane care au nevoie de indrumare pentru un stil de viata activ si sanatos in scaun rulant.

De asemenea, MotiActiv a fost conectata cu Panoul de Bord, o aplicatie mobila dezvoltata de Asociatia Segoia, prin care pot fi depuse sesizari privind incalcarea drepturilor persoanelor cu si fara dizabilitati, rapid si de la distanta.

Fundatia Motivation Romania contribuie la construirea unei societati incluzive, in care abilitatile sa conteze mai mult decat dizabilitatea, iar utilizatorii de scaune rulante sa isi poata indeplini rolurile – acasa, la serviciu, in comunitate. Prin conectarea celor doua aplicatii – MotiActiv si Panoul de Bord, lucrurile devin mai simple. In aplicatia Panoul de Bord, in care a fost inclusa si o sectiune dedicata dizabilitatii si incluziunii, exista modele de sesizari, care se completeaza cu descrierea situatiei, coordonate GPS si fotografii, unde e cazul, iar mesajul ajunge la autoritatile responsabile”, a declarat Erika Garnier, coordonator al serviciilor dedicate utilizatorilor de scaune rulante in cadrul Fundatiei Motivation Romania.

Aplicatia MotiActiv a fost lansata in 2019 si isi propune sa vina in intampinarea nevoii de informare a persoanelor utilizatoare de scaune rulante si a familiilor acestora, sa contribuie la prevenirea complicatiilor medicale si sa faciliteze parcursul spre o viata independenta. MotiActiv este un instrument util care ofera sprijin de la distanta, atat in contextul pandemiei, cat si in etapa de interventie timpurie pentru persoanele care ajung sa foloseasca scaune rulante ca urmare a unor accidente.

 

MotiActiv poate fi descarcata gratuit din Google Play si App Store. Utilizatorii au posibilitatea sa intre in legatura cu echipele Motivation direct din aplicatie, prin apelarea gratuita a numarului utilizatorului de scaun rulant 0800.030.762, disponibil de luni pana vineri, in intervalul 09.00 -16.00. In plus, pot seta notificari pentru consumul de apa si schimbarea pozitiei in scaunul rulant – actiuni simple si eficiente in prevenirea unor complicatii medicale.

Varianta iOS a aplicatiei MotiActiv, conectarea cu Panoul de Bord si includerea optiunii de selectare a limbii maghiare au fost dezvoltate in proiectul „Advocacy pentru accesul in comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. In cadrul aceluiasi proiect, Motivation a publicat un ghid despre drepturile persoanelor utilizatoare de scaune rulante, accesibil gratuit, in format electronic, pe site-ul www.motivation.ro. De asemenea, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, pe 3 decembrie, au fost publicate portrete ale unor persoane active si independente, cum este Dana (https://motivation.ro/blog/povestea-danei-viata-in-scaun-rulant-e-normala/). Acestea au fost documentate in cadrul proiectului, pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la abilitatile persoanelor cu dizabilitati si stimularea incluziunii.

Proiectul „Advocacy pentru accesul in comunitate al utilizatorilor de scaun rulant” este derulat de Fundatia Motivation Romania in parteneriat cu Asociatia Segoia, cu sprijinul financiar  Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati prin imbunatatirea mobilitatii si sanatatii utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite accesand link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.

Lucram impreuna pentru o Europa incluziva.

***

Despre Programul Active Citizens Fund Romania 
Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene.
Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

Despre Fundatia Motivation Romania
Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activa si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si sport adaptat. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 27.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. Mai multe informatii pe www.motivation.ro.

Despre Asociatia Segoia
Asociatia Segoia este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 2017, preocupata de dezvoltarea societatii civile, promovarea valorilor democratice, guvernarii deschise si implicarii cetatenesti cu ajutorul tehnologiei. Mai multe informatii pe https://segoia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *