Gartner estimeaza o crestere cu 3,7% in 2023 a volumului cheltuielilor IT in regiunea EMEA

Analistii discuta despre perspectivele cheltuielilor IT efectuate in regiunea EMEA in cadrul evenimentului Gartner IT Symposium/Xpo 2022 ce se desfasoara in perioada 7-10 noiembrie la Barcelona, in Spania

Conform ultimei prognoze a Gartner, volumul cheltuielilor IT efectuate in regiunea EMEA este estimat sa se ridice la 1,3 trilioane USD in 2023, marcand o crestere de 3,7% fata de 2022. Pentru cele mai mature piete din Europa de Vest, Germania, Franta si Marea Britanie, cheltuielile IT se preconizeaza ca vor inregistra cea mai mare crestere in 2023, marcand un salt de 5,2% de la an la an.

„In vremuri marcate de turbulente, CIO ezita sa semneze noi contracte, sa se angajeze in initiative pe termen lung sau sa isi asume asocierea cu noi parteneri furnizori de tehnologie”, a declarat John Lovelock, Distinguished Vice President Analyst la Gartner. „Bugetele IT ale companiilor nu fac subiectul acestei atitudini ezitante, iar companiile din EMEA isi vor creste bugetele IT in 2023”, a completat Lovelock.

Analistii Gartner au discutat despre tendintele macroeconomice si IT care afecteaza piata IT din EMEA in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™, care are loc pana joi la Barcelona.

Cu toate acestea, directorii IT din EMEA vor echilibra bugetul IT pe care il gestioneaza. „De exemplu, vor folosi tehnologia digitala pentru a ajuta alte departamente sa realizeze eficienta operationala si economii de costuri si sa implementeze tehnologia digitala pentru a transforma propunerea de valoare a companiei lor, veniturile si interactiunile cu clientii”, a spus Lovelock.

Dupa o scadere estimata pentru toate segmentele in anul 2022, cheltuielile cu software-ul de companie sunt pe cale sa revina mai repede decat ​​celelalte segmente, cu o crestere estimata de 8,6% in 2023 (vezi tabelul 1).

Tabelul 1. Prognoza volumului cheltuielilor IT in regiunea EMEA, 2021-2023 (milioane USD)

Cheltuieli 2021 Crestere 2021 (%) Cheltuieli 2022 Crestere 2022 (%) Cheltuieli 2023 Crestere 2023 (%)
Sisteme pentru centre de date 44,393 4.1 45,212 1.8 45.665 1,0
Software 194,999 15.1 194,738 -0.1 211.572 8,6
Dispozitive 219,289 15.0 190,577 -13.1 185.620 -2,6
Servicii IT 359,927 15.3 356,833 -0.9 380.472 6,6
Servicii de comunicatii 484,902 4.3 467,267 -3.6 477.865 2,3
Total IT 1,303,509 10.5 1,254,626 -3.8 1.301.194 3,7
Sursa: Gartner (noiembrie 2022)

Cheltuielile pentru software-ul in cloud se vor concentra pe transformare si eficienta, iar directorii CIO din EMEA vor folosi, de asemenea, cloud-ul ca prima optiune pentru noi initiative, cum ar fi aplicatiile sau serviciile dezvoltate in jurul unei anumite functii de afaceri (packaged business capabilities – PBC) si arhitecturile data grid, mentinand in acelasi timp mediile on-premise actuale. Se estimeaza ca volumul cheltuielilor pentru serviciile de cloud public in EMEA vor creste de la 111 miliarde USD in 2022 la 131 miliarde USD in 2023, ceea ce reprezinta o crestere de 18,2% de la un an la altul. Cheltuielile cu software-ul in cloud vor reprezenta 34% din cheltuielile totale pentru software-ul de companie in regiunea EMEA.

In schimb, cheltuielile IT ale consumatorilor nu vor fi protejate de efectul recesiunii. „Pe masura ce ratele inflatiei cresc si efectele dureaza mai mult, nu numai consumatorii cu venituri mici, ci si cei cu venituri mai mari vor reduce cheltuielile pentru dispozitive”, a spus Lovelock. „In 2023, cheltuielile pentru dispozitive personale efectuate de consumatorii finali sunt pe cale sa scada cu 2,6%. In 2022, acestea se estimeaza ca vor scadea cu 13%, reprezentand cea mai mare scadere cu doua cifre din 2009, cand a scazut cu 11,3%”, a adaugat Lovelock.

In 2023, evolutia cheltuielilor IT in Marea Britanie va fi mai buna decat in ​​Franta si Germania

Referindu-se la cele mai mature piete din Europa de Vest, analistii Gartner estimeaza ca volumul cheltuielilor IT in Marea Britanie vor atinge cea mai mare rata de crestere in 2023, ajungand la 218,7 miliarde USD. In 2022, piata din Marea Britanie se va descurca mai bine decat cele din Franta si Germania, raportat la moneda locala. Se estimeaza ca volumul cheltuielilor IT din Marea Britanie vor atinge cea mai mare rata de crestere in 2022, cu o crestere de 8% a lire sterline. „Cu toate acestea, din cauza slabirii lirei britanice in comparatie cu dolarul american, aceasta se traduce printr-o scadere generala a cheltuielilor IT de 2,5% in dolari americani”, a explicat Lovelock.

„In vreme ce ratele inflatiei sunt agravate de slabirea valorii lirei britanice si a euro in raport cu dolarul american, directorii IT din Europa de Vest trebuie sa fie atenti la cresterea preturilor de la furnizorii IT. Insistati asupra defalcarii cauzei (cauzelor) fundamentale pentru cresterea preturilor si cautati strategii castigatoare pentru a imbunatati parteneriatele strategice care iau in considerare si beneficii non-financiare”, a punctat Lovelock.

O analiza mai detaliata a perspectivelor pentru cheltuielile IT globale este disponibila in webinarul Gartner “IT Spend Forecast, 2Q22 Update: Address the Critical IT Skill Shortage.” Aflati despre prioritatile principale ale directilor IT in 2022 in ebook-ul Gartner gratuit 2022 Leadership Vision for Chief Information Officers.

Metodologia Gartner de estimare a cheltuielilor IT se bazeaza in mare masura pe analiza riguroasa a cifrelor de vanzari puse la dispozitie de peste o mie de furnizori ce ofera intreaga gama de produse si servicii IT. Gartner foloseste tehnici de cercetare primare, completate de surse secundare de cercetare, pentru a construi o baza de date cuprinzatoare cu date despre dimensiunea pietei pe baza carora isi bazeaza prognoza.

Prognoza trimestriala Gartner privind cheltuielile IT ofera o perspectiva unica asupra cheltuielilor IT in segmentele hardware, software, servicii IT si telecomunicatii. Aceste rapoarte ii ajuta pe clientii Gartner sa inteleaga oportunitatile si provocarile pietei. Cea mai recenta cercetare privind prognoza cheltuielilor IT este disponibila clientilor Gartner in documentul „Gartner Market Databook, 3Q22 Update”.

Despre Gartner IT Symposium/Xpo

Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022 este cea mai importanta intalnire pentru CIO si alti directori IT la nivel mondial Directorii IT se bazeaza pe aceste conferinte pentru a invata cum sa foloseasca oportunitatile de moment si sa faca diferenta, oferind viziunea si rezultatele necesare pentru a sustine ridicarea pe un nivel superior a organizatiilor in care activeaza. Urmariti stirile, fotografiile si videoclipurile care vin de la Gartner IT Symposium/Xpo pe Gartner Newsroom, pe Twitter folosind #GartnerSYM, pe Instagram si pe LinkedIn.

In perioada 7 –10 noiembrie va avea loc la Barcelona, Spania Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022, un eveniment marcant pentru industrie care ofera o experienta unica in contextul provocarilor din ziua de astazi. Continutul prezentarilor are in vedere prioritatile si initiativele cheie ale liderilor IT in functie de industrie, oferind in exclusivitate cele mai bune modalitati de a crea strategia, de a executa si rezolva provocarile, maximizand impactul de lider in industrie.

Despre Gartner for High Tech

Gartner for High Tech pune la dispozitia liderilor din domeniul tehnologiei si echipelor lor cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie si viziuni strategice asupra tendintelor emergente si schimbarilor pietei pentru a-si atinge prioritatile esentiale si pentru a construi organizatiile de succes de maine. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/industries/high-tech

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for High Tech pe Twitter si LinkedIn folosind #GartnerHT.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *