O stiinta care studiaza comportamentul uman ne face viata mai usoara fiecaruia dintre noi. Se numeste psihologie si desecretizeaza cauzele care induc starile depresive si colectioneaza ciudatenii ale comportamentului oamenilor aflati in vecinatatea noastra, dar si ale noastre nu pentru o simpla contabilizare a lor, ci pentru a fi folosite ca principii ale terapiei comportamentale.
Optimismul si pesimismul sunt doi poli opusi care ii contamineaza la fel pe cei din jur si conform studiilor numeroase si statisticilor sunt mult mai placute persoanele vesele si increzatoare, decat cele care se lamenteaza permanent. Daca sunteti marginalizati la locul de munca, asta poate fi una dintre cauze. Colegii nu vor sa se contamineze cu tristete si nemultumire de la dumneavoastra.
Tot psihologia ne invata sa uitam tot ceea ce ne face rau, sa nu ne ingrijoram cu privire la viitor si sa procedam ca si cum prezentul este tot ceea ce avem. Capacitatea de uitare a creierului este foarte mare pentru a face loc altor experiente si de multe ori amintirile urate sau dureroase se sterg pentru a face loc altora placute. Studiile au arata ca 80% din ceea ce invata intr-o zi, in mod obisnuit, creierul uita.
Psihilogul ne motiveaza sa realizam ceea ce ne-a ranit si sa acceptam ca am trecut pragul si evenimentul a avut rolul de a ne forma. Chiar daca exista predispozitie a unor oameni catre pesimism (o gena este vinovata de acest lucru) prin actiuni de voluntariat, generozitate, cheltuind bani pentru altii, acestia vor deveni mult mai multumiti de viata lor. Tot ultimele cercetari au demonstrat ca femeile sunt mai stresate decat barbatii.
Florentina Matreata, psiholog cu pregatire de specialitate temeinica realizeaza imbunatatiri comportamentale de mare finete, cum ar fi:
-consolidarea stimei de sine si a imaginii personale, acceptarea schimbarii comportamentale sau maleabilitatea comportamentale prin autoconstientizare, nu ca urmare a unor presiuni exercitate din afara
-revenirea la armonia comportamentala prin inlaturarea cauzelor care au distrus echilibrul
-acceptarea vietii cu suferinta si fericire (suferinta este perceputa ca etalon al fericirii, nu putem avea imaginea completa a binelui fara rau, a fericirii fara suferinta), a celor din jur asa cum sunt si a propriei persoane cu defecte si calitati cu posibilitati de excelenta in anumite sectoare de activitate si limite in altele.
-medierea si rezolvarea (in masura posibilitatii) a conflictelor intrapsihice si a celor incostiente.
Toate acestea lucruri nu se invata nici in familie, nici in scoli, nici din carti. Ar fi ideal ca adolescentii sa plece de la baze practice ale psihologiei, din pacate in liceu (se studiaza psihologia in clasa a X-a) se insista asupra conceptelor teoretice. La noi, psihologia a fost introdusa relativ recent din acesta cauza oamenii sunt reticenti la nevoia de asistanta psihologica, iar scepticii nici nu o considera o stiinta.
Asa cum ne lipseste exercitiul democratiei adevarate, nu stim sa acordam psihologiei si psihologilor importanta meritata. Copiii nostri au probleme si ne trezim prea tarziu, dupa ce au comis ireparabilul, desi cu cateva sedinta la psiholog, s-ar fi rezolvat problemele.
De asemenea de ce sa nu mergem la psiholog preventiv, asa cum obisnuim sa ne ducem la control la medic evitand astfel situatiile de criza? Cu siguranta ca in viitor vom vorbi de psihologul personal, asa cum vorbim de medicul de familie sau de avocatul personal.